Oslove og Magi Elvelangs - PLNTY | kulturmagasinet

Oslove og Magi Elvelangs

Glowrun, lysinstallasjoner Trikkehallen, Trolsk landskap, Vikingbåter på dammen, Oslo Ukuleleorkester eller Dansekompaniet Midlertidig. Det er umulig å nevne alle innslagene som ble presentert lands Akerselva torsdag, i alt 148 stykker med smått og stort.

Lysinnstallasjon skapt av elever fra Westerdals Oslo.

Lysende installasjoner

En av mange lysinstallasjoner vekker oppmerksomhet. Det er elever ved Edvard Munch videregående skole som har laget den. Plnty holder nærmest på å snuble over en tysker som ligger på alle fire for å få et godt utsnitt av skulpturen. Ved siden av i mørket står en liten klynge med opphavskvinner.

Magisk dans i lilla lys var det mange som var interessert i.

– Kan dere fortelle hva dere har laget?

– Det her er en lysskulptur som klassen vår har laget i faget «kunst og skapende arbeid». Og det vi har laget består av plastposer. Vi har brukt hønsenetting og så har vi kledd nettingen med plast, som deretter er smeltet, forklarer Åstad Sparr.

– Vi er den eneste klassen i Norge som har det faget, sier Hanna Ødegaard.

– Så er plastposene fra vårt eget hjem, det er meningen at de skal være brukt av oss, sier Emilie Gjertsland og Thea Larssen. Alle de fire jentene er elever ved Edvard Munch videregående skole.

En svært populær lysskulptur som mange ville fotografere er laget av elever ved Edvard Munch videregående skole.

Gjenbrukte plastposer blir kunst

Hele hensikten med bruk av plastposer er at de er resirkulert. Den lysende skulpturen viser et menneske som står oppe i skråningen ned mot elvebredden og kaster lysende baller nedover mot vannet.

– Plast representerer et stort miljøproblem, hva kan dere si om det?

– Det er derfor vi har valgt det som materiale, sier Emilie Gjertsland.

Strømmen av folk som vandret nedover elva under Elvelangs var uendelig.

– Før vi laget skulpturen dro vi hit for å se på området, og så hadde vi en «branistorm» for å finne ut hva vi skulle gjøre. Mange ville gjøre noe som handlet om miljø. Vi endte med plastposer også fordi vi trengte et materiale vi kunne jobbe med, og fordi det handler om gjenbruk når vi benytter det i kunsten, forklarer Åsta Sparr.

– Vi skal også bruke installasjonen flere ganger, det er også gjenbruk, og plasten er ikke bortkasta. Installasjonen skal vi også sette opp på skolen! sier Thea Larssen

– Hva synes dere om strømmen av folk?

– Det er bra, det er veldig mange! Og folk stopper opp og tar bilder. Og de kommer i bølger! De fire engasjerte jentene prater livlig i munnen på hverandre, og er svært positive til det som skjer rundt dem.

Elektronisk musikk langs elva…

– Man blir stolt når folk stopper og tar bilder av kunsten vi har laget, sier Hanna Ødegaard.

Et høydepunkt som innvier høsten

Festivalen er et kulturelt høydepunkt for byen, og arrangeres på nærmeste torsdag til høstjevndøgn. Da erstattes all elektrisk belysning langs Akerselva med 4000 fakler, og publikum inviteres til en stemningsfull vandring fra Frysja til Vaterland. Arrangmentet ble første gang arrangert under Oslos feiring av tusenårsjubileet i 2000.

Teaterforestilling om arbeidermiljøet på løkka fenget mange tilskulere.

Bydeler, frivillige, ildsjeler og sponsorer

Det er bydelene langs Akerselva – Nordre Aker, Sagene, Grünerløkka og Gamle Oslo som står som arrangører, sammen med frivillige og ildsjeler og sponsorer. Ingen kommersiell virksomhet er lov langs Akerselva denne kvelden.

Close