– Dette prosjektet har vært helt fantastisk, jeg har holdt på med det i hele sommer. Alt er sydd her i Norge, og mesteparten av kolleksjonen er sydd for hånd.
Haute couture av møbelstoffer på catwalk
James Lazar Braathen takker alle som har fulgt ham fra 2013, sminke- og hårsponsorer, interiørfirmaet Angleterre som har engasjert ham til å lage en haute couture-visning av møbelstoffer fra eksklusive Rubelli – et italiensk selskap som blant annet har levert stoffer til slottet og Nobelinstituttet. Men la oss spole tiden tilbake en times tid.
Det er lang kø utenfor visningslokalene på Fornebu. Hver gjest krysses møysommelig ut på listen. Et blandet klientell fra interiør- og motebransjen har møtt opp når klesdesigner James Lazar Braathen og interiørfirma Angleterre Interiør har slått kreftene sammen og inviterer til visning på eksklusive Chitra House, som selveste Dronning Sonja åpnet våren 2016.
Interiør og mote i forening
De fremmøtte vet at det som venter dem skal handle om mote og interiørstoffer, et joint venture-prosjekt mellom en eksklusiv møbelstoff-forhandler og en klesdesigner som ikke gjør annet enn å gå egne veier, til tross for gode råd om det motsatte, gjennom mange år.
James Lazar Braathen er utdannet ved Esmod i Oslo, og har mange års erfaring fra tekstilbransjen før det. I fjor ble han invitert til å vise på New York Fashion Week, men valgte å holde seg i Norge. Den forrige visningen han gjennomførte på Vigelandsmuseet høsten 2016, dreide seg om punk og rock. Men det var ikke mindre håndsydd av den grunn. Designeren viser stor evne til variasjon.
Vakre stoffer og målsøm
– Hvordan kom dette samarbeidet i gang?
– Det har seg sånn at vi jobber med vakre stoffer og målsøm og tilpasser hvert enkelt design, forteller daglig leder Øystein Hovland i interiørfirmaet Angleterre.
Vi fant på et tidspunkt ut at det vi driver med minner om haute couture, og tenkte over at folk bruker mye penger på bad og kjøkken, på bil og på eksteriør, men at det sitter litt lenger inne med stoffer og draperier, så da tenkte vi at vi måtte løfte de flotte tekstilene opp og gi dem den oppmerksomheten de fortjener.
– Det tenkte vi at vi kunne gjøre best ved å vise stoffene på catwalk på levende modeller. Vi syntes ikke det har like stor effekt å vise en gardin.
– Dette prosjektet har vært helt fantastisk, jeg har holdt på med det i hele sommer. Alt er sydd her i Norge, og mesteparten av kolleksjonen er sydd for hånd.
James Lazar Braathen
– Vi jaktet på en moteskaper før vi bestemte oss for stoffene. Vi kom i kontakt med James Lazar Braathen, møtte ham og var enige om at dette ville vi gjøre.
– Han er entusiastisk, lidenskapelig og ambisiøs – og ikke minst svært dyktig. Vi opplever at det har vært et privilegium å samarbeide med ham. Vi håper jo også at det på samme måte har vært en opplevelse for ham å jobbe med de fantastiske stoffene fra Rubelli Venezia, sier Hovland.
Et helt annerledes moteprosjekt
– Hvordan angrep du dette prosjektet?
– Ja, dette var et helt annerledes prosjekt å jobbe med, sier James Lazar Braathen og fortsetter: – Jeg er jo en som alltid må finne på nye ting, og da dette kom opp i sommer la jeg til side mitt eget prosjekt. Det var veldig spennende.
– Det er jo kraftige stoffer vi snakker om her, som er annerledes å jobbe med for klesdesign, så det har vært en utfordring å få det til, rent håndverksmessig.
– Jeg var jo redd for å gjøre noe galt, dette er jo veldig eksklusive stoffer. Jeg har knukket nålen mange ganger, men fikk det til, ler han.
Norges ukronede haute couture-designer
Tilskuerne på Chitra House på Fornebu tilla sine ovasjoner, og visningen høster mange lovord fra de fremmøtte, som «kunst», «fantastisk kolleksjon», «en begavet designer», «eleganse og samklang». Med denne visningen står James Lazar Braathen ved sin posisjon som Norges ukronede haute couture-designer.