Designers Nest-pris til norske Elnaz Gargari - PLNTY | kulturmagasinet

Designers Nest-pris til norske Elnaz Gargari

Designers’ Nest presenterer årlig nordiske nykommere innen klesdesign for motebransjen under Copenhagen Fashion Week, og deler ut pris til årets beste avgangsstudent. Danmarks kronprinsesse Mary er beskytter av arrangmentet. I år vant norsk Elnaz Gargari.

For første gang ble det Norge som skulle ta seieren i det prestisjetunge arrangementet og visningen Designers’ Nest som vi tidligere har omtalt. Den går av stabelen to ganger i året under Copenhagen Fashion Week.

Mote- og designstudent ved Kunsthøgskolen i Oslo, Elnaz Gargari, tenkte at hun kunne være aktuell for andreplassen, men hun ble svært overrasket da hun ble ropt opp som vinner.

Det er første gang Norge tar førsteprisen i designkonkurransen Designers Nest under Copenhagen Fashion Week. Vinner er Elnaz Gargari. Foto: Marvin Pope / @marvinpope

Stort å være med på visningen

– Jeg hadde ingen forventninger, sier Gargari til Aftenposten, da hun ble intervjuet etter plasseringen. Hun kunne fortelle at hun var stresset, men at hun syntes det var stort å være med på visningen nettopp fordi den foregår i en internasjonal setting.

Danmarks kronprinsesse Mary er beskytter av Designers’ Nest, som gir pris til en motestudent som utmerker seg to ganger i året, under Copenhagen Fashion Week.

Kolleksjonen hennes blir beskrevet av Italienske Vouge som «grenseløs», at den beveger seg i et landskap på tvers av kjønn og geografi. «Hun har tolket to dominante systemer uten å idolisere eller romantisere noen av dem. Hun forteller en personlig og sammenhengende historie om å være kvinne og å ta tilbake kvinnekroppen. En ren øvelse i kvinnekraft», skriver journalist Nicoletta Spolini.

Elnaz Gargari fra Kunsthøgskolen i Oslo vant Designers Nest-prisen og plasserte Norge på førsteplass i den prestisjefylte konkurransen for første gang i 2017. Foto: Marvin Pope / @marvinpope

Gikk til topps med ide og tolkning

Gargaris kolleksjon fikk mye oppmerksomhet og gikk helt til topps på grunn av hvordan hun har utviklet den, fra idé til ferdig produkt. Med flerkulturell bakgrunn har hun valgt å tolke hvordan hun mener at kvinner objektiveres i forskjellige kulturer. Selv har hun bakgrunn fra Finland, Norge og Iran.

Kolleksjonen hennes blir beskrevet av Italienske Vouge som «grenseløs», at den beveger seg i et landskap på tvers av kjønn og geografi. Foto: Johannes Sunde / @johannessunde

– I Iran blir bilder av kvinner fra vesten sensurert ved at de blir kledd på. Det er ofte bare ansiktet som synes, noe som har ført til en oppgang i ansiktsoperasjoner.

I vest blir kvinner objektivisert ved å vise mye hud, forklarer hun. Klær er altså avgjørende for hvordan kvinner objektiveres av menn, i østen for påkledd, i vesten svært avkledd.

Designers’ Nest plukker studenter fra kunst-, design og tekstil-utdanninger i hele norden. Norge deltar hvert år med studenter, og har hatt flere gode plasseringer siden vi deltok for første gang i 2002. Foto: Roger Fosaas.

Påpeker påvirkningen av «male gaze»

Gargari mener at problemet ligger i at det gjerne er menn som eier media og påpeker å ville fremheve det hun kaller «male gaze», som betyr at menn ser på kvinner på en viss måte, med en manns øyne og oppfatning.

Menn, kvinner og klær: Gargari mener det er et problem at det gjerne er menn som eier media og gjennom det fremheves det hun kaller «male gaze», som betyr at menn ser på kvinner på en viss måte. Foto: Roger Fosaas.

Talentspeidere fra hele verden

Designers’ Nest plukker studenter fra kunst-, design og tekstil-utdanninger i hele norden. Norge deltar hvert år med studenter, og har hatt flere gode plasseringer siden vi deltok for første gang i 2002. Aldri har noen norsk student vunnet prisen, som gir 50 000 danske kroner i premie.

Gargaris kolleksjon fikk mye oppmerksomhet og gikk helt til topps på grunn av hvordan hun har utviklet den, fra idé til ferdig produkt.

Copenhagen Fashion Week er en av de største motemessene i Europa, og den tiltrekker seg mange viktige bransjefolk fra hele Europa og verden. Det kommer også studentvisningen Designers’ Nest tilgode. Hit kommer det talentstpeidere fra hele verden.

– Det er høres kanskje veldig kjedelig ut, men jeg skal bruke alt på en ny symaskin, svarer Gragari på spørsmål om hva hun skal bruke pengepremien til.

Close