Plnty Kultur i Juli - PLNTY | kulturmagasinet

Plnty Kultur i Juli

23. mai – 24. september: KODE 1 i Bergen 

Hele sommeren i Bergen: I forbindelse med åpningen av KODE 1 presenteres en ny utstilling med H.M. Dronning Sonja i forbindelse med hennes 80-årsjubileum.

På KODE 1 i Bergen stilles H.M. Dronning Sonjas verker ut. Her: «Lava II», dyptrykk/polymer (2015). Foto: Jan Haug/Det kongelige slott, Oslo.

Gjennom et langt liv har Dronningen hatt et lidenskapelig forhold til kunst og kultur, og vært en entusiastisk formidler og samler av norsk kunst og design. Hun har produsert egne verk siden 1990-tallet, og hun har åpnet flere utstillinger ved KODE 1. Relasjonen har medført at Dronningens separatutstilling «Underveis» vises her, hvor hun undersøker farge, stoffelighet og lysvirkninger. Tittelen henspeiler på at Dronningen fortsatt er på oppdagelsesreise. Utstillingen er kuratert av KODE og Det Kongelige Slott.

Mer om utstillingen her

1. juli og utover sommeren: Nordenfjeldske Kunstindustrimuseum
Nordenfjeldske kunstindustrimuseum, utstilling Hanna Ryggen. Foto: Annicken Dedekam Råge.

Norwegian Design: Dette museet er spekket av utstillinger om design, kunst og kultur gjennom hele sommeren. Her møter du Grete Prytz Kittelsen Korsmo.

Grete Prytz Kittelsens (Korsmo) 100-års fødselsdag feires med en jubileumsutstilling med arbeider fra Scandinavian Design-perioden. Dette er damen som kalles emaljedronningen av epoken. Museet stiller også ut interiør av danske Finn Juhl, Interiør 52 og møbler designet av Henry van de Velde for museets direktør fra 1895, Jens Thiis.

Se What Wood Would, fortellinger i tre på Nordenfjeldske kunstindustrimuseum i sommer. Foto: Annicken Dedekam Råge.

Utstillingen What Wood Would, er fortellinger om treets posisjon i norsk samtidskunst, som snakker om at skogen er både et sted og et materiale for oss. Her møter du kunstnerne Marianne Berg, Liv Blåvarp, Marianne Broch, Bjørn Båsen, Lillian Dahle, Ingeborg Resell Elieson, Elisabeth Engen, Elin Hedberg, Kjell Hommerstad, Trude Johansen, Erlend Leirdal, Mikael Pedersen & Sarah Leszinski, Rina Charlott Lindgren, Edith Lundebrekke, Konrad Mehus, Per Kristian Nygård, Tore Reisch, Stian Korntved Ruud, Lars Sture, Hanne Tyrmi, og Ann Kristin Aas.

Les også: Innovasjon i Bakklandet

Sist og ikke minst må hun nevnes, vev- og tekstil­kunstneren Hannah Ryggen (1894-1970), som regnes som en av 1900-tallets mest særegne og toneangivende kunstnere. Dette er damen som sa nazistene midt imot, som ble sensurert under verdensutstillingen i Paris i 1936.

Mer om alle utstillingene her

6. – 9- juli – Trænafestivalen

Træna er en av landets minste kommuner med rundt 500 innbygere. På Husøy hvor festivalen finner sted, bor det omlag 400 mennesker. Yoga, padleturer, pride, og toppseil seilas før eller etter Trænafestivalen. Kan du være nærmere naturen?

Trænafestivalen 2017 har mange interssante artistnavn å skilte med.

«Trænas eget husband KUUK kommer tilbake for enda en Pride-parade», skriver arrangøren, med daglige dansebattles på Fishy fishy og selvfølgelig for å spille sin fjerde og hittil aller heftigste konsert for havfolket. Det blir allsang, dansing, moshing, crowdsurfing, flagging og roping som alltid, i tillegg til helt nye bangere og andre overraskelser.

For havfolket: Prideparaden vil gjennomføres av Trænas eget husband KUUK med daglige dansebattles.

Her vil du møte artister som Honningbarna, Sigrid, Klubb seksuell, Olle Abstrakt, Silja Sol, Arif – og så mange, mange fler! Et spekket program. Og rekker du ikke festivalen i år, må du sette av tid til den til neste år.

Mer om Trænafestivalen her

9. juli – Nasjonalmuseet arkitektur

Du bør naturligvis besøke utstillingen «Et sted å være. Norsk samtidsarkitektur 2011 – 2016.» på Nasjonalmuseet arkitektur i sommer. Her får du søndagsomvisninger – få med deg denne som går den 9. juli fra klokken 14.00 – 15.00.

Arkitekturutstillingen «Et sted å være. Norsk samtidsarkitektur 2011 – 2016.» er aktuell på Nasjonalmuseet arkitektur frem til november i år.

Det norske glasshus

Men en annen utstilling som Nasjonalmuseet er ansvarlig for, er utstillingen «Det norske glasshuset».  Utstillingen tar utgangspunkt i hvordan norske arkitekter har eksperimentert med ideer om glasshuset, både før og etter andre verdenskrig.

Ikke gå glipp av søndagsomvisningene på Nasjonalmuseet arkitektur gjennom sommeren.

Den presenterer eneboliger av Arne Korsmo, Ove Bang, Sverre Fehn, Håkon Mjelva, Geir Grung, og Wenche og Jens Selmer. Utstillingen tar utgangspunkt i hvordan norske arkitekter har eksperimentert med ideer om glasshuset, både før og etter andre verdenskrig.

Les også: Et sted å være. Arkitektur.
Fotografiene i utstillingen «Det norske glasshuset» uttrykker romlige erfaringer av glasshus og bør ses på Nasjonalmuseet arkitektur i sommer.
Mer om utstillingen her
12. – 16. juli – Riddu Riddu-festivalen – Kåfjord

Riddu Riđđu Festivàla er en internasjonal urfolksfestival, som årlig finner sted i Kåfjord kommune i Nord-Troms. Gjennom 25 år har Riddu Riđđu jobbet for å skape en sterkere bevissthet og stolthet rundt det samiske.

På hovedscenen vil du møte artister som Radik Tyulyush, ÁGY som fikk listet singelen «Arvedávgi» på NRK P3 i 2015, og Uyarakq – en grønnlandsk elektronikamusiker, produsent og DJ. Med politiske tekster og enestående vokalteknikk har den finsk-samiske rapperen Ailu Valle gjort seg bemerket. Han rapper blant annet om hvordan den vestlige levemåten ødelegger naturen og samenes livsgrunnlag. Med seg har Valle livebandet Trio Boogiemen, men også multitalentet Elle-Márja Eira er med på scenen.

Mer om festivalen her

20. – 22. juli – Bukta Tromsø Open Air Festival – Tromsø
Punkbluesbandet Quarter Wolf er ute med plate på vinyl: Back to Sykkylven og spiller på Bukta-festivalen. Foto: Øystein Klock.

«Rock, øl og sjømat i Telegrafbukta! Vi ønsker å sette sammen det beste programmet, ha de beste fasilitetene for vårt publikum og på denne måten skape en unik festivalstemning. Vi ønsker å formidle det vi mener er de beste rockartistene – uavhengig av hvor de kommer fra.

Det spilles og blir full rulle på Paradisbukta, hovedscenen Telegraf og Little Henrik.

Festivalen vil presentere lokale, regionale, nasjonale og internasjonale artister av høy kvalitet,» reklamerer festivalarrangøren på sine hjemmesider. I år presenteres et fullspekket program – de blir besøkt av artister og band som Highasakite, Stein Torleif Bjella, Quarter Wolf, King Buffalo og Converge, for å nevne noen. Det skal skje i Nord-Norge i juli.

Les også: Pønkslipp på Last Train

Mer om festivalen her

20. – 23. juli – Sementblues 2017 – Kjøpsvik i Tysfjord

Det er i nord det skjer. Vidar Busk, Daniel Eriksen og Stig Sjøstrøm har, ved flere anledninger, spilt seg fra New Orleans, på kryss og tvers gjennom Mississippi, og til Memphis.

Vi skal til Tysfjord. Her kan du oppleve Vidar Busk og Daniel Eriksen på Sementblues 2017. Foto: Jan Rustad.

De har blitt tatt i mot som helter av både innbyggere og lokale musikere, og har opptrådt på bl.a B.B. King’s Club Ebony, Blue Biscuit Blues Festival, Hal & Mal’s og Morgan Freeman’s Ground Zero Blues Club, for å nevne noen. Sammen med artister som Hook Herrera, Ron Hacker, Lisa Lystam family band, Chris Thompson og Guy Verlinde and The House Rockers  – og mange fler, utgjør de årets festival.

Mer om festivalen her

Close