Et Sted å Være. Om Arkitektur. - PLNTY | kulturmagasinet

Et Sted å Være. Om Arkitektur.

Utstillingen som oppsummerer norsk arkitektur og som vises på Nasjonalmuseet i sommer, er inndelt i fem tematiske underkategorier: Bosted, Skjul, Transformasjo Gjenskaping og Byens hjerte. Nasjonalmuseets kurator Markus Richter har møysommelig valgt ut 25 prosjekter på landsbasis som han best kan forklare har den norske tradisjon i seg – og som er fornyet.

Snøhettas museumsprosjekt i Montignac i Frankrike kan ikke ignoreres.

Snøhettas prosjekt skiller seg ut

– Snøhettas prosjekt skiller seg ut i landskapet når de har laget International Centre for Cave Art (Centre International d’Art Parietal) i Montignac i Frankrike. Av bygningen ser man bare en stor front, som så forsvinner inn i naturens linjer.

Bosted, Skjul, Transformasjo Gjenskaping og Byens hjerte. Kurator Markus Richter har møysommelig valgt ut 25 prosjekter med den norske tradisjon i seg.

I tillegg til å være arkitekter, så er også Snøhetta landskapsarkitekter, slik at de er opptatt av at arkitekturen de skaper skal fungere som helhet. Det er også fargerikt på stedet – de har plantet raps der, så man får gule og røde blomster som er overført i et geometrisk mønster. Her nærmer man seg det abstrakte og brutalistiske, men som ikke blir fremmedelementer i møte med naturen, sier kuratoren.

International Centre for Cave Art (Centre International d’Art Parietal) i Montignac i Frankrike. Snøhetta.

LES OGSÅ: Tori Wrånes. Helt utsolgt.

Samtidsarkitektur fra de siste fem år

Den utvalgte samtidsarkitekturen som stilles ut skriver seg fra siste fem årene og gjenspeiler det å skape gode steder å være, nå og i fremtiden. I utstillingen inviteres publikum også inn til å reflektere over hvordan arkitektur kan bidra til å skape tilhørighet, beskyttelse, gi fraflytningstruede byer og tettsteder en ny framtid, bygge nye samfunnsstrukturer og bedre levevilkårene.

Vardehaugen arkitekter. Hytteprosjektet Vindheim ved Lilllehammer.

Vardø gjenoppbygges

I utstillingen står Vardø Restored uthevet som et helt eget prosjekt og symbol på hvordan man kan gi liv tilbake til en by som har vært i økonomisk ruin i mange år, i et såkalt «Adaptive Reuse Project», initiert av Varanger museum.

– Det er unikt at museet er en medspiller i prosjektet, sier Richter.

Fokus på byutviklingsprosjekt

I Oslo er han opptatt av at Vulkan-området har fått god funksjonalitet, og miks mellom boliger, shopping og kultur.

Vindheim. Lillehammer. Vardehaugen arkitekter.

– Der ligger Danses hus, Nasjonalmuseet har verksted der, og så har vi idretten representert ved Vulkan klatreklubb. Det er ikke fokuset på arkitektonisk kvalitet som står i fokus her, men området som byutviklingsprosjekt med tilhørende funksjonalitet. Her har LPO arkitekter funnet en god måte å forbinde forskjellige deler av av områder sammen, for eksempel med trapp fra Maridalsveien og bro til andre siden av Grünerløkka. Gjennomstrømming gir området kvalitet, med det resultat at byen er fornyet, sier kuratoren.

Utstillingen er den åttende i rekken av tidligere mønstringer som viser norsk samtidsarkitektur. Den stiller spørsmål som: Er det mulig å peke på kjennetegn for norsk arkitektur i dag?

LES OGSÅ: En verden full av muligheter.

Den åttende utstillingen

Denne utstillingen er den åttende i rekken av tidligere mønstringer som viser norsk samtidsarkitektur. Den stiller spørsmål som: Er det mulig å peke på kjennetegn for norsk arkitektur i dag? Richter mener at hyttearkitektur er viktig å vise frem.

Knapphullet. Lund Hagem arkitekters hytteprosjekt.

Møter naturen som en «friendly alien»

– På Sørlandet finner du Lund Hagem arkitekters hytteprosjekt «Knapphullet», sier Richter. Det er en hytte som nesten ikke kan ses i landskapet. Den er ifølge kuratoren et statement der den står i glass og betong – den har selvsagt en moderne form. Men den motsetter seg ikke naturen og landskapet rundt. Heller tvert i mot.

Knapphullet, Vesterøya, Lund Hagem Arkitekter.

– Den møter naturen som en «friendly alien», sier han. Et ytterligere hytteprosjekt finner vi på fjellet, skapt av Vardehaugen arkitekter. Det viktigste for Markus Richter er at arkitekturen, hvor de internasjonalt snakker mye om bærekraft, har dette naturlig i seg i Norge.

Knapphullet, Vesterøya, Lund Hagem Arkitekter.

Utstillingen åpner den 9. juni og står frem til den 19. november. Utstillingsdesignen er produsert av U67.

LES OGSÅ: Plnty kultur i juni

Close