Tragikomisk Videodrama - PLNTY | kulturmagasinet

Tragikomisk Videodrama

Videoverket «Møbler er ikke bare møbler», er en av tre nye arbeider av Ane Hjort Guttu som utstillingen viser. Det nevnte verket er kommisjonert av Fotogalleriet, og presenterer en kvinne og en mann som har bosatt seg i utstillingene i et IKEA-varehus.

Ane Hjort Guttu: Møbler er ikke bare møbler. Foto: Cecilie Semec

Her leser de vekselvis høyt fra IKEA-katalogen og diskuterer forholdet sitt på et språk som stort sett består av fraser:

C: Med litt fantasi og smarte løsninger kan du få mye ut av lite.
P: De er blitt så dårlige disse tekstene her altså. Bare klisjeer alt sammen.
C: Helt jævlig.
P: Vi må fortsette å tro at det vi gjør er viktig.
C: Ja, om det så bare får noen få mennesker til å tenke noen nye tanker. Se verden på en annen måte.
P: Når du ber folk på middag, er det ekstra hyggelig å lage maten sammen.

LES OGSÅ: Lykken er norsk design

Foto: Istvan Virag

Drama i Fjernsynsteater-stil

Vi fornemmer ekteskapsdrama i en oppvisning som trekker paralleller til absurd teater. Her finner vi både språk og stil som er hentet fra Fjernsynsteaterets barndom.

Videoverket «Møbler er ikke bare møbler» presenterer en kvinne og en mann som har bosatt seg i utstillingene i et IKEA-varehus.

«I «Møbler er ikke bare møbler» er karakterene fortapt i et tragikomisk, kommersielt univers. Håp finnes kanskje bare i utstillingens svartmalte, sceniske oppsett, som antyder en viss «teatralsk frihet»; teateret som et rom hvor det tragiske kan behandles og dermed også forvandles.»

Videoverket «Møbler er ikke bare møbler» fremføres som ekteskapelig tragikomikk.

Video. Arbeider fra dokumentar til fiksjon

Ane Hjort Guttu (f. 1971) er kunstner og filmskaper basert i Oslo. Hun arbeider innenfor en rekke medier, men har de siste årene konsentrert seg om film og videoarbeider som spenner fra undersøkende dokumentar til poetisk fiksjon.

LES OGSÅ: Ulven på Maaemo – om kunst på en tre-stjerners restaurant

Kunstner med omfattende virksomhet

Hun gikk ut fra Kunstakademiet i Trondheim (nå institutt ved Fakultet for arkitektur og design ved Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet (NTNU)) i 1996, og videre Kunstakademiet i Oslo (nå Kunsthøyskolen i Oslo ) i 1998. i 2013 gjorde hun seg ferdig med en doktorgrad i Stipendprogram for kunstnerisk utviklingsarbeid, og har en omfattende kunstnerisk virksomhet bak seg, som spenner seg fra Tromsø Kunstforening tilbake i 2002, til The Yard Gallery i Nottingham i 2007 og Witte de With i Rotterdam i 2011, videre til Malmö kunsthall i 2013, Wien-biennalen i Østerrike i 2015 og den 11. Gwangju-biennale i Sør-Korea i 2016, til «The Child as Teacher», Reykjavik kunstmuseum, Island, Western Gallery, Washington, USA; Stockyard Institute, Chicago, USA; Kunsthall Stavanger, Norge og Museet for samtidskunst i Krakow, Polen.

Frihet, makt, økonomi

Et tema som stadig vender tilbake i hennes produksjoner er arbeidet med temaer og forholdet mellom frihet og makt, økonomi og det offentlige rom, sosial endring og muligheten for handling. En sentral konflikt som dukker opp igjen og igjen i arbeidene hennes handler om enkeltpersonen som kjemper for å mestre og håndtere undertrykkende samfunnsstrukturer.

Portrettfilmer

Mellom 2011 og 2016 regisserte Ane Hjort Guttu ulike portrettfilmer der denne sentrale konflikten stadig står i sentrum. Guttu, som også er en aktiv skribent og kurator, er i tillegg også professor ved Kunsthøgskolen i Oslo.

Utstillingen på Fotogalleriet inneholder i også en serie på fem fotografier i svart-hvitt, og en bildepresentasjon.

«Møbler er ikke bare møbler» er produsert med støtte fra Fotogalleriet, Norsk Kulturråd, Billedkunstnernes Vederlagsfond og Norsk Fotografisk Fond.

Få mer informasjon om utstillingen her

Close