Tori Wrånes. Helt Utsolgt. - PLNTY | kulturmagasinet

Tori Wrånes. Helt Utsolgt.

Ja, du leste riktig. Performance-verket til Tori Wrånes (f. 1978), «SIRKLING» som vises den 19. mai på Museet for samtidskunst er allerede utsolgt. Men det er flere muligheter til å se utstillingen som skal gå i hele sommer.

Levende kunst

Du synes kanskje det er litt snodig å tenke at kunst kan være en person som tar deg med inn i «live»-situasjoner, der et rom kan illudere en hule – eller som  inviterer deg inn i magen på et vrengt dyr. Men det Tori Wrånes skaper er altså veldig populært verden over. Introbildet er fra utstillingen TENNISCAT 164, Den Haag, Nederland, 2015. Foto: Jhoeko

LES OGSÅ: Plnty kultur i mai – liste over utvalgte kulturarrangementer.

Et navn du må bli kjent med

Performance-kunsten er kanskje for mange en litt vel sær, moderne og utilgjengelig kunstform. Mange av oss har behov for å forstå kunsten vi ser i detalj fremfor for å hengi oss til bare å oppleve det. Ingen kritikk. Vi er alle forskjellige, og oppfatter kunst på ulikt vis. Men Tori Wrånes er til tross for det, et navn du må stifte bekjentskap med.

Wrånes’ magiske verden

Wrånes skal stilles ut på Museet for samtidskunst helt frem til september. Alt synes å være mulig i hennes magiske verden. Med kostymer, rekvisitter, stemme og bevegelse skaper hun suggererende og hypnotiske tidslommer: hemmelige energiske rom og trolske utopier. Og tradisjonelle skiller mellom lyd, lys, bevegelse og bilde viskes ut.

Fra perfomance-verket A Mortal Song. Disjecta, Portland.

Dette er Tori Wrånes

«Hot Pocket» er den første store presentasjonen av Tori Wrånes i Norge, og viser nye arbeider samt noen verk som tidligere ikke har blitt vist i her. Et performanceprogram vil løpe gjennom hele  utstillingsperioden, det vil bli filosofiske halvtimer med temaer fra utstillingen, og søndagsomvisninger gjennom sommeren.

Alt synes å være mulig i Wrånes’ magiske verden. Med kostymer, rekvisitter, stemme og bevegelse skaper hun suggererende og hypnotiske tidslommer: hemmelige energiske rom og trolske utopier.

Wrånes altomfattende prosjekter inviterer oss inn i en drømmeaktig og magisk verden der alt ser ut til å være mulig. Tradisjoner ommøbleres og bøyes i alle tenkelige retninger, det være seg konsert i en skiheis, ballett med byggekraner eller operasangere på sykler.

LES OGSÅ: Fem norske navn i 2017

Fra utstillingen TENNISCAT 1646, Den Haag, Nederland. Foto: Jhoeko, 2015

Mest oppmerksomhet i utlandet

Tori Wrånes har fått mye oppmerksomhet i utlandet for sine performance-verk. Hun er utdannet ved Kunstakademiet i Oslo, 2009, og har en milelang liste av fremvisninger bak seg. Wrånes forflytter seg lynraskt, fra Bergen, til Los Angeles, til Stockholm, Fitjar, Varazdin, Dhaka, Sydney, New York på kort tid. Verden er hennes lekeplass. Og hun er uhyre produktiv. Bare i 2016 hadde hun seks fremvisninger i byer som Oregon og New York i USA og Oslo. Sist på Kunstnernes hus, med forestillingen «Reading, Seeable Sayable».

Tori Wrånes’ kunstkarriere startet for alvor i 2006. Siden har hun stilt ut i store deler av verden. Dette bildet er fra utstillingen A Mortal Song, Disjecta, Portland, 2016.

Med verden som lekeplass

Wrånes’ arbeider er blitt vist ved bl.a. Centre for Contemporary Art, Lagos Nigeria; SculptureCenter, New York; Colombo Art Biennale, Sri Lanka; De Appel Arts Centre, Amsterdam, Grand Palais, Paris; Carl Freedman Gallery, London. Hun har laget bestillingsverk til blant annet Sydney-biennalen, Performa 13 i New York, CCA Lagos, Shilpakala Academy, Dhaka og Lilith Performance Studio, Malmö.

Mer om Tori Wrånes’ utstilling på Museet for samtidskunst.

Close