Plnty Kultur i Mai - PLNTY | kulturmagasinet

Plnty Kultur i Mai

27. april – 28. mai: Andreas Lærum / Sara Wallgren / Kristin Evensen – Tegnerforbundet

De er svært forskjellige i form og uttrykk, de tre som stiller ut i Tegnerforbundet frem til slutten av mai. Andreas Lærum (1975) (introbildet) er utdannet ved Kunsthøgskolen i Bergen, avdeling Kunstakademiet, Sara Wallgren (1981) er utdannet ved Malmö Konsthögskola og The Cooper Union School of Fine Arts i New York og Kristin Evensen (1965) er utdannet ved Statens Kunstakademi (KHiO).

Lærums del har tittel er Frivillig tvang. Hans 27 tegninger viser bruk av fargeblyanter og tusj på papir som medium, hvor han utforsker hva som skjer i grenselandet mellom det menneskeskapte teknologiske og det naturlig organiske. Hvordan forholder kunstig intelligens seg til evolusjon eller seksualitet?

Sara Wallgrens utstilling består av arbeider balansert på interessante emner og arbeidsmetoder, tegning og lyd og et materiale eller et tilstands forutsetninger og fysiske egenskaper. Hun har arbeidet med tegningenes mulighet til å både tilføre og ta bort lyd.

Equipoise. Sara Wallgren, Tegnerforbundet.
Equipoise. Sara Wallgren, Tegnerforbundet.

Fra de lyseste til de mørkeste valører har Kristin Evensen jobbet med blyant på papir i små formater. Nærmest monokrome flater gjør at tilskueren må se motive på nært hold. Motivene er utsnitt fra funksjonell urban arkitektur og industriområder med fokus på geometriske grunnformer.

Kristin Evensen stiller ut på Tegnerforbundet.
Installasjonsfoto fra tidligere utstilling (SKMU, 2012). Foto: Kristin Evensen.

Mer om utstillingen her

LES OGSÅ: portrettintervju med maleren Kristian Evju her.

27.april – 18.juni: Resilience – Galleri Format Oslo
Resilience ut­fors­ker spørs­mål rundt opp­rin­nel­se og til­pas­ning. Ahmed Uhmar.
Resilience ut­fors­ker spørs­mål rundt opp­rin­nel­se og til­pas­ning. Dette verket er av Ahmed Uhmar.

Kollektivutstillingen presenterer navnene Ahmed Umar, Bente Sætrang, Franz Schmidt, Vebjørn Guttormsgaard Møllberg og Sofia Karyofilis. Resilience ut­fors­ker spørs­mål rundt opp­rin­nel­se og til­pas­ning gjen­nom å un­der­sø­ke ma­te­ria­lets for­hold til kropps­li­ge si­tua­sjo­ner el­ler til­stan­der. Kunst­ner­ne be­nyt­ter seg av uli­ke til­nær­min­ger til over­skri­del­se, mot­stand, er­fa­ring og be­skyt­tel­se. Det per­son­li­ge kob­les i ut­stil­lin­gen opp mot det po­li­tis­ke og for­hold knyt­tet til klær, smyk­ker og hver­dags­ob­jek­ter tvin­ger frem en re­flek­sjon om­kring fel­les­skaps­idea­ler og sam­hold.

Mer om utstillingen her

7. april – 21. mai: Møbler er ikke bare møbler – Fotogalleriet
Ane Hjort Guttu: Møbler er ikke bare møbler – Fotogalleriet frem til 21. mai.

Ane Hjort Guttu (f. 1971) er kunstner og filmskaper basert i Oslo. Hun arbeider innenfor en rekke medier, men har de siste årene konsentrert seg om film og videoarbeider som spenner fra undersøkende dokumentar til poetisk fiksjon. Møbler er ikke bare møbler omhandler en kvinne og en mann som har bosatt seg i utstillingene i et IKEA-varehus, hvor de vekselvis leser høyt fra IKEA-katalogen og diskuterer forholdet sitt på et språk som stort sett består av fraser. Her trekkes det paralleller til absurd teater og til ekteskapsdramaer fra Fjernsynsteatrets barndom, hvor de to er fortapt i et tragikomisk, kommersielt univers.

Mer om utstillingen her

1. mai: Det lokales logikk – Nordenfjeldske Kunstindustrimuseum
Nordenfjeldske Kunstindustrimuseum: Interessen for det lokale er et globalt fenomen – det kortreiste, langsomme og bærekraftige er naturlige fokuspunkt i tiden. Foto: Stian Korntved Ruud

Det lokales logikk. Samtidens kunsthåndverk og design fra Polen og Norge. Norwegian Rain, Andreas Engesvik, Anderssen & Voll, Siri Berrefjord, Kristine Bjaadal og Cathrine Kullberg er bare noen norske navn blant mer enn 50 polske og norske designere som stiller ut på Nordenfjeldske Kunstindustrimuseum. Tilgjengelige materialer, værforhold, mønster- og håndverkstradisjoner er utgangspunkt for spennende ny design som fortolker og fornyer aspekter av det lokale. Interessen for det lokale er et globalt fenomen – det kortreiste, langsomme og bærekraftige er naturlige fokuspunkt i tiden.

Mer om utstillingen her

8. – 12. mai: Maijazz – Stavanger (byscener)
Maijazz i Stavanger med blant andre Brad Mehldau, Al Di Meola, Arild Andersen, Petter Wettre og Bendik Hofseth.

Sterkt samspill mellom dyktige kunstnere, frivillige ildsjeler, støttende politikere, lojale sponsorer og ikke minst et stadig voksende og kompetent publikum, har på hver sin måte spilt en avgjørende rolle for å utvikle Maijazz-festivalen til en av landets ledende i sin kategori.

«Programmet dekker det meste; alt fra etablerte navn som Brad Mehldau og Al Di Meola med et godt utvalg norske navn som Arild Andersen, Petter Wettre og Bendik Hofseth og spennende nye prosjekter som Hanna Paulsberg med GURLS. Blant det absolutt heteste finner vi dobbelt Grammyvinner Jacob Collier. Dessuten kommer Shobaleader One med Squarepusher endelig til Stavanger», sier Hasse Andersen fra MaiJazz.

Mer om festivalen her

I tillegg vil vi nevne for jazz- og bluesinteresserte at de bør sjekke ut AnJazz/Hamar 10. – 13.mai

19. mai: (Plus Plus) ++ – Black Box teater
Plus Plus på Black Box teater

DJs og preclubbing hvor publikum er invitert er bare noe av det som skal foregå her. To fredager på Black Box kurateres av Veronica Bruce og Runa Borch Skolseg våren 2017. Her får vi se et utsnitt av Oslos unge kunstscene – og ønsket er å skape en tverrfaglig plattform hvor ulike kunstneriske uttrykk møtes for å inspirere eller utfordre hverandre. Stay tuned!

Mer om arrangementet her

22. mai: Design og arkitektur Norge, Doga – Arkitekturdebatt 2
Doga, Arkitekturdebatt 2: Samfunnsøkonomiske utfordringer tvinger frem nye løsninger for vekst. Vi må finne nye måter å skape verdier med knappere offentlige midler. Hva blir redningen, og hvem skal betale? Foto: Doga.

Den 29. mai skal den nye stortingsmeldingen om «Bærekraftige byar og sterke distrikt» behandles i Stortinget. Hvor godt treffer denne? spør Design og arkitektur Norge og inviterer til arkitekturdebatt om byen er velferdsstatens redning. Hvem skal betale regningen når oljeprisen har gått ned, arbeidsledigheten stiger og vi får flere eldre i befolkningen? Vi må finne nye måter å skape vekst på, er konklusjonen – men hvorda?. Blir et sterkt innovasjonsmiljø i byene svaret – og hva med bygda? Staten bruker 40 milliarder i 2017 på å opprettholde en bred distriktspolitikk. Har vi råd til dette fremover? Er det mer bærekraftig og samfunnsøkonomisk lønnsomt at vi bor i by? Og sist, men ikke minst: Hvordan kan god arkitektur og by- og stedsutvikling bidra?

Dette er andre debatt i en serie på tre hvor du kan se del 1 her (Kan vi stole på at utbyggere løser boligmarkedets utfordringer?), og del 3 (Er smarte byer dumme?) går av stabelen den 14. juni. Erik Aasheim er ordstyrer. Gratis adgang. Arrangementet streames.

Mer om Arkitekturdebatt 2 her

25. – 28. mai : På Kanten – filosofifestival – Kragerø

Krise. Klimakrise, demokratikrise, økonomikrise, miljøkrise, livskrise, identitetskrise. Det har gått inflasjon i ordet, som i våre dager brukes som en forsterkende beskrivelse av mer trivielle problemer. Kanskje lever vi likevel i en krisetid, preget av trusler mot verdier vi før har tatt for gitt? spør arrangørene av På Kanten, som arrangeres for 11. gang i mai. Bli med på debatter, se film, hør foredrag, musikk, se bildende kunst og bli med i samtaler og filosofisport.

Mer om festivalen her

Frem til 21. mai: Munchmuseet i bevegelse – Kunsthall Oslo: Ragna Bley
Ragna Bley regnes som en av de mest interessante yngre malerne i Norge i dag. Utstillingen står til 21. mai.

Vi i Plnty har sagt at Ragna Bley er en av fem navn vi mener du bør holde et øye med i 2017. Bley regnes som en av de mest interessante yngre malerne i Norge i dag. Frem til den 21. mai stiller hun ut på Munchmuseet i bevegelse – Kunsthall Oslo i Bjørvika. Bildene er malt på seilduk uten grunning, noe som gir dem et nesten tredimensjonalt uttrykk. Malingen flyter ut og felt med farger oppstår og sprer seg som organiske former. Utstillingen har fått navnet Zooid, inspirasjon er hentet bio-politikk og science-fiction-litteratur.

Ragna Bley er utdannet ved Kunstakademiet i Oslo og Royal College of Art i London, og er født 1986 i Uppsala i Sverige. Hun bor og jobber i Oslo.

Mer om utstillingen her

LES OGSÅ: Fem norske navn du bør følge i 2017. Ragna Bley er en av dem.

Frem til 07.06 – Vanitasbilder – Bryggens Museum i Bergen
Vanitasbilder. Separatutstilling med Harald E. Tørresen, Bryggens Museum i Bergen.
Vanitasbilder. Separatutstilling med Harald E. Tørresen, Bryggens Museum i Bergen.

Vanitas betyr «det forgjengelige og forfengelige», og er i bildekunsten ofte brukt for å minne oss om tiden vi har fått tildelt. På den måten definerer det rammene for livet vi lever. Bymuseet i Bergen har invitert kunstneren Harald E. Tørresen til å holde separatutstilling, hvor samtidskunst møter samlinger av middelalderting i utstillingen Vanitasbilder. Vanitas-tradisjonen ble særlig populær i hollandsk og spansk 1600-tallskunst, der stillebensmalerier viser enkeltting som symboliserer livets forgjengelighet, og ser nærmere på forholdet til tingene vi omgir oss med.

Mer om utstillingen her

21. april – 3. september: Tori Vrånes – Museet for samtidskunst
Tori Wrånes på Museet for samtidskunst.
Tori Wrånes stiller ut på Museet for samtidskunst frem til september.

Tori Wrånes er blant Norges mest internasjonalt anerkjente kunstnere og har en unik stemme i samtidskunsten. Med kostymer, rekvisitter, stemme og bevegelse skaper hun suggererende og hypnotiske tidslommer: hemmelige energiske rom og trolske utopier.

«Hot Pocket» er den første store presentasjonen av Tori Wrånes (f. 1978) i Norge, og viser nye arbeider samt noen verk som tidligere ikke har blitt vist i Norge. Utstillingen ledsages av det nye performanceverket «SIRKLING» (19.-21. mai), i samarbeid med Nationaltheatret, og et performanceprogram som løper gjennom utstillingsperioden.

Wrånes altomfattende prosjekter inviterer oss inn i en drømmeaktig og magisk verden der alt ser ut til å være mulig. Tradisjoner ommøbleres og bøyes i alle tenkelige retninger, det være seg konsert i en skiheis, ballett med byggekraner eller operasangere på sykler.

Mer om utstillingen her

Close