Den Milanesiske Manet - PLNTY | kulturmagasinet

Den Milanesiske Manet

Plnty er i Milano for å utforske norsk design. Men i Italia? Ja, Italia er – til tross for nedgangstider og stillstand – fortsatt det landet vi valfarter til for å finne og dele god design. Her finner man tradisjonene for det, og møbelmessen Salone del Mobile samler ikke bare hele verden, presse og innkjøpere, men også studenter og nysgjerrige byboere. Og alle blir invitert inn.

Byens kunstinstitusjoner åpner dørene for utstillinger over hele byen.

Det oppdaget denne redaksjonen da den trengte en liten pause fra all den gode designviraken og med hånden på pannen måtte ha noe å leske seg på. I bokkafeen Gogol&Company, relativt avsidesliggende fra solbrillebeskuende messeproffer, fant vi ikke bare noe å drikke, men den lokale kafeen støtter designprosjektet Manet – eller Manet Easy Chair, som designeren selv formulerer det.

Ventura Projects er kuraterte utstillinger som presenterer det siste innen samtidskunst.

Den milanesiske manet

En ung gruppe produkt- og grafiske designere og en tekstforfatter, polske og italienske, har slått seg sammen, og resultatet er en spennende og komfortabel stol som er ment å synke ned i med en god bok, for eksempel.

Manet – stolen som egner seg til total avslapning og når du vil nyte en god bok.

De skråkuttede putene som står oppstilt på høykant i en ramme, har den funksjonen at den både omslutter og støtter kroppen når man setter seg i den. Enn så lenge har de planer om å produsere den selv. Men om navnet Manet handler om det bløte sjødyret og assosiasjoner til mykhet og form, eller om produktet er knyttet opp mot ordet som på latin betyr «å bli», er usikkert – og kilde til interessante samtaler.

Les også:  Bare tittelen på John Rausteins utstilling pirrer nysgjerrigheten
En av designutstillingene foregår i de gamle lagrene til sentralstasjonen i Milano.

Milano på design, kunst og kultur

Dette er byen som ikke hever nesen i været når det gjelder hva de ønsker å by på – for alle. Her forvandles det mest tradisjonelle bilverkstedet til et hot design-møtested, og hver en bakgård står med døren på vid gap. Her ønskes hvem-det-måtte være, og en hvilken-som-helst forbipasserende velkommen inn. Invitert eller ikke. Det er forbløffende frigjørende å oppleve «sharing is caring» i det virkelige liv og under et så viktig evenement. Her kunne man lett lekt viktig og stengt dører. Men hvorfor, spør italieneren?

Overalt kan man nyte god design, kunst og kultur. Sentralbanestasjonen er et kunstverk som milaneserne setter stor pris på.

Design er en drivkraft

I Milano er designbransjen en drivkraft for alle andre som vil vise seg frem. Og her finner du det meste. Med kunst og kultur i høysetet, er gallerier og museer åpne, og alle har installasjoner med designere fra fjern og nær.

I designbyen ber alle om folks oppmerksomhet.

Ventura Projects er ett av de største som er åpne for publikum, og som dekker design og kunst, og som er blitt stå stort at det også er tilstede i New York og Berlin. I Milano denne uken, kan du blant annet finne dette prosjektet tilstede i ellers lukkede lagerbygninger som tilhører jernbanen. I denne uken skal ingen plass stå urørt.

En tapetleverandør tilbyr spesialtilpassede tapeter som blir spennende med ledlys som skifter farge.

«Åh, nå er det Salone igjen!»

Milaneserne selv, som er er vant med den berømte designuken, kan trekke på smilebåndet. Taxisjåføren sukker tungt eller lett, etter at et par har forlatt bilen, iført de mest ekstreme antrekk i polyuretan med fancy trykk. Paret forsvinner ned gaten, og han uttrykker: «Åh, nå er Salone igang igjen.» Vi får vite at «Salone» er verre enn moteuken i Milano når det kommer til hvor viktige enkelte kan føle seg, og hvordan folk kler seg.

Les også:  Tolv kunstgiganter på Hadeland forsvinner i bokser og kuber
Salone del Mobile byr folk opp til dans og sosialt samvær både tidlig og sent.

Norske deltakere til Salone del Mobile

Også norske deltakere har funnet veien hit. I vårsolen finner vi norske Vestre som stiller ut sine prisbelønte utemøbler – og her får de den oppmerksomheten de fortjener. Et internasjonalt publikum med en internasjonal holdning til det industrien har å by på setter pris på god design: gode ideer som løser et problem og som ser bra ut.

Hos norske Vestre er stemingen god – og folk har forlengst funnet seg tilrette i utemøblene.

«Everything is Connected»

Den norske designutstillingen «Everything is Connected» som representerer våre nyeste skudd på stammen, er underlagt Ventura Lambrate. Den får mye oppmerksomhet fra publikum og presse. Og her er det investert tid, krefter og økonomi for å fremme norske designere internasjonalt. Og det virker.

En liten sukkerbombe på veien kommer godt med. Det gjør også gode sko. Man går fort et par kilometer eller tre i løpet av en dag.

Du finner det du måtte trenge

Mulighetene er mange. Her er det antakelig mulig å finne en tilbyder som kan dekke behovet ditt, uansett hva det måtte være. Plntys utsendte har ikke møbler med seg i kofferten hjem – med noen elegante vintage plagg og en veske. Ikke av det dyre slaget, men laget i Italia. Vi kunne ikke stå for fristelsen.

Armani-museet: her vises fotoustillingen «The Beats» av Larry Fink i øyeblikket, i tillegg til Giorgio Armanis klesdesign gjennom tidene.

Og det har naturligvis også blitt tid til et besøk på Armani-museet, som viste fotoutstillingen «The Beats» av Larry Fink – og som stilte ut Giorgio Armanis kolleksjoner tilbake til 80-tallet. Design er ikke bare møbler, må vite.

Close