Plnty å Gjøre i Mars - PLNTY | kulturmagasinet

Plnty å Gjøre i Mars

De nye krigerne, Bergen Litteraturhus. 9. mars

Forfatterne Adel Khan Farooq og Demian Vitanza møtes til en samtale om oppvekst, tro og tilhørighet. Farooq har tidligere laget dokumentarfilm om radikal islamisme. I debutromanen «Mine brødre» utforsker han radikaliseringsprosessen litterært. Hva får helt vanlige norske gutter til å ta steget over i en islamistisk terrororganisasjon? Det er spørsmålet Demian Vitanza stiller i sin roman av året, «Dette livet eller det neste», som bygger på samtaler han har hatt med en ung norskpakistaner som per i dag soner åtte år for deltakelse i en terrororganisasjon.

Mer her 

What Remains, Fotogalleriet frem til 19. mars

I 1977 ble opptaket Golden Records sendt ut i verdensrommet ombord på romskipet Voyager i regi av NASA og astronomen Carl Sagan og hans team. Voyager går i dag i bane i rommet. På opptaket finnes en hilsen til utenomjordisk liv, men også til våre fremtidige etterkommere. Ifølge Sagen ble ikke kunst lagt ved i malerier eller kunst, men isteden ble totalt 118 valgt for å fortelle historien om vår sivilisasjon. Historie og nåtid, utstillingen What Remains snakker om at for hver historie fortalt, forblir en annen historie ikke fortalt. 40-års jubileet for utsendelsen av Golden Records feires med en utstilling av Liv Bugge, Kristina Bengtsson, Toril Johannesen, Ditte Knus Tønnesen, Tori Wrånes featuring Clare Milledge.

Mer her

Nasjonalgalleriet, Oslo. 3. mars – 28. mai.

Se verker av av 25 kunstnere, fra Jackson Pollock og Helen Frankenthaler via Agnes Martin til Andy Warhol og Vija Celmins. Utstillingen som tar for seg en mindre kjent side av etterkrigstidens kunst og den sterke interessen disse kunstnerne hadde for grafikk da disse uttrykkene eksploderte med sterk vitalitet rundt 1960. Perioden er helt sentral for den abstrakte ekspresjonismen, popkunsten og minimalismen som tok for seg visualiseringen av amerikansk identitet og vestlige verdier og USA.

Mer her

Pogo Pops + Poor Rich Ones, Parkteateret, Oslo. 25. mars

Se to av de mest markante bandene fra bergensbølgen på 90-tallet. «The Great Fall», «Man Inside My Head» og «My Mind Explodes». Alle låtene er hitlåter fra Pogo Pops og dobbeltalbumet «Pop Trips», også nominert til Spellemannsprisen i 1992. Poor Rich Ones har gitt ut en rekke plater og vært på mange turneer, også i utlandet. Albumet «From The Makers Of Ozium» regnes som et høydepunkt, og ble i 1997 tildelt Spellemann i kategorien rock.

Mer her

Kosorama, Trondheim. 6. -12. mars i 2017.

Filmfestivalen i Trondheim garanterer et program fullspekket av film, fest og opplevelser! Bli med på Norgespremiere på Sameblod eller kulinarisk kino: Noma, My Perfect storm – inkludert servering på Credo eller Jossa In Defense of Food – inkluderer servering og matprat. Må ikke glemme Kosmokidsfilmene: Løvetannbarn Karten og Petra – ut på tur. Robotene Wall-E Gutten og Jernkjempen.

Mer her

Arvvas, Parkteateret, Oslo. 19. mars.

Amerikansk roots møter samisk joik. På samisk betyr Arvvas«å ha energi» eller «arbeidslyst». Det er dette Steinar Raknes og Sara Marielle Gaup Beaska opplever når de spiller sammen. Sara Marielle er joiker og Steinar er bassist og sanger. Her får du oppleve hvordan sammensmeltning av joik og americana kan oppleves. Selv beskriver de det som vakkert og melodiøst, men samtidig spontant og lekent.

Mer her

Lyrikksalong, Litteraturhuset i Bergen. 23. mars.

Dikter Jan Erik Vold kommer til «Lyrikksalong» for å snakke med Fredrik Hagen om sin egen skriving og livet som poet. Ingen annen poet har betydd så mye for etterkrigspoesien i Norge som ham. Som både forfatter, tidsskriftredaktør, oversetter, debattant og formidler har han formet norsk samtidslitteratur. Han har introdusert en rekke bevegelser i diktningen gjennom sine egne dikt og er opptatt av den ekte stemmen, av det ekte livet, og av de virkelig viktige tingene.

Mer her

Galleri Balder, Oslo. 3. – 31. mars:

Foto: ChristerStrömholm

Christer Strömholm er født i Stockholm og er en av Sveriges store fotografer. Han oppdaget fotografi gjennom grafikk sent på 40-tallet. Motivene fra denne perioden er svart-hvitt-komposisjoner av vegger, skygger og av minimalistiske miljøer. I perioden på 50 og 60-tallet hvor han stadig oppholdt seg i Paris utviklet han en stil som lignet på reportasjefoto, og er grunnlaget for noen av hans mest berømte motiver av transseksuelle ved Place Blance.

Mer her

Nostalgi 2175, Torshovtheateret. 31 mars:

Nostalgi 2175 er en kjærlighetshistorie etter klimakatastrofen. Et ekko fra fremtiden som peker tilbake på vår tid: Apokalypsen er et faktum: Jordens gjennomsnittstemperatur holder 60 grader celsius. Vegetasjon tilhører fortiden, det samme gjør dyr og insekter. Det er skadelig å gå ute uten beskyttelsesdrakt. I dette scenariet finner Pagona og Taschko hverandre – og det viser seg snart at Pagona er en av få kvinner igjen i verden som kan bære frem barn, men dette vil nesten garantert koste henne livet. Nostalgi 2175 er skrevet av Anja Hilling, som regnes som en av de mest sentrale, tyske dramatikerne. Hillings tekst settes i scene av Jonas Corell Petersen.

Mer her

Close