En verden full av muligheter - PLNTY | kulturmagasinet

En verden full av muligheter

Designprosjektet Possibilities gikk videre da en ekstern jury nylig kåret to kandidater som får utvidet økonomisk støtte og oppfølging i inkubatorprogrammet Boost Refugee i slutten av februar 2017.

Porteføljeansvarlig og medgrunnlegger av SoCentral Håkon Iversen ønsker å finne løsninger på samfunnsutfordringer gjennom samarbeid – og hvordan vi sammen kan løfte verden fremover. 

Jobber med å skape løsningene

– Her forsøker vi å finne løsninger på samfunnsutfordringer gjennom samarbeid og hvordan vi sammen kan løfte verden fremover, sier porteføljeansvarlig og medgrunnlegger av SoCentral, Håkon Iversen.

– Skal man gründe noe, må man vite at man ikke tjener penger i starten. Malin Håvarstein Nilsen

I de lyse lokalene i de øvre etasjene i Sentralen i Tollbugaten hersker en travel, lavmælt stemning. Klesdesigner Malin Håvarstein Nilsen, prosjektleder Ellen Sibe Kråkenes og prosjektmedarbeider ved Ås Internasjonale Kultursenter Siri Angell Flengsrud – alle drivere av Possibilities er slitne men fattet. De siste månedene har vært en intens periode.

 

Tjener ikke penger i starten

– Skal man gründe noe, må man vite at man ikke tjener penger i starten, sier Håvarstein på vegne av designprosjektet som har til hensikt å gi arbeid til asylsøkere og arbeidsplasser i fremtiden for mennesker på flukt, gjennom å lære å sy og skape produkter for markedet. I øyeblikket har prosjektet, som ble startet i 2015, skapt handlenett som sitt håndfaste produkt. Nå skal prosjektet bli bærekraftig og tanken er å kunne implementere designideen nasjonalt.  Selv har hun gründet klesmerket Håvarstein couture.

 

Plukket fra hverandre og satt sammen

Prosjektet har nå vært plukket fra hverandre og satt sammen igjen hos SoCentral, inkubator for samfunnsinnovasjon, som ble startet for fire år siden. De driver Boost Refugee-programmet i partnerskap med Oslo kommune, Oxlo, Sisu Coaching, og Lundin Foundation. Fem prosjekter har vært i støpeskjeen fra oktober 2016.

– Jeg intervjuet Ellen, Siri og Malin i starten av prosjektet. Det er stor forskjell å høre disse damene presentere seg og prosjektet sitt nå og da. Kristian Bye

– Designprosjektet Possibilities er et eksempel på et prosjekt som er avhengig av å jobbe med kommunen og bydelene, forklarer Iversen og sier videre at Boost Refugee er et program for å utvikle en god forretningsside innenfor sosialt entreprenørskap, en modell for videre fremdrift er å etablere et godt nettverk, finne ut hvem som er kundene og hvordan tjene penger.

 

Aiman Shaqura er forretningsmannen som etablerer «Give a job»-prosjektet, som skal sysselsette flyktninger.

Fem prosjekter av 32 ble plukket ut

Give a Job, Kobler, Wide-Ink og International Sandwich Brothers, er prosjektene som i tillegg til Possibilities ble plukket ut av 32 søknader høsten 2016. Her finjusteres forretningsideene slik at de kan bli bærekraftige virksomheter som kan gi jobb eller bidra til bedre integrering for flyktninger i det norske samfunnet. Kriteriene for å bli plukket ut til å delta, var blant annet at løsningen må være økonomisk bærekraftig og ha som mål å få denne gruppen ut i arbeid.

Les også:  Gobmi - samisk kultur møter urban streetwear

 

Porteføljeansvarlig og medgrunnlegger av SoCentral, Håkon Iversen har stor tro på prosjektene i Boost Refugee.

– Det er et poeng med intensiteten dette prosjektet har hatt, alt vi har gjort har vi gjort på 3, 5 måneder. Det er viktig å vite om virksomheten har de menneskene som trengs, og om de holder ut et langsiktig samarbeid. Det høye trykket har vist om dette er liv laga, sier Iversen. Det viser seg at andre prosjekter har endret ambisjonsnivået sitt under programmet.

 

Fattet forsamling: prosjektleder Ellen Sibe ved Ås Internasjonale Kultursenter, klesdesigner Malin Håvarstein Nilsen, grunnlegger av Håvarstein couture og prosjektmedarbeider ved Ås Internasjonale Kultursenter, Siri Angell Flengsrud – alle drivere av Possibilities.

Moderne omgivelser, moderne tenkning

Folk sitter i mindre grupper og er oppslukt av det de holder på med. Lokalene er moderne innredet med bord og sitteplasser, barløsning, sofaer og et kjøkken. Det er travelt ved alle stasjoner og en kreativ stemning skaper en spennende atmosfære.

– Dette er et massivt pitche-hus, et sted hvor man justerer presentasjoner så de blir klare og forståelige overfor kunden, forklarer Iversen.

«Give a Job», «Kobler», «Wide-Ink» og «International Sandwich Brothers», er prosjektene som i tillegg til «Possibilities» ble plukket ut av 32 søknader høsten 2016. Håkon Iversen

Samtalen om hvordan prosjektene kan måle resultatene sine tar mange retninger, ettersom de fortsatt har få virkelig målbare resultater. Men det tar ikke lang tid før det blir stilt spørsmål om hvor mange flyktninger som skal ha jobb, eller hvordan måle at én person fikk en jobb, utenforskap eller inkludering.

 

Coaching, læring og fremgang

«Possibilities»-gjengen har også mottatt individuell coaching mens de har vært her gjennom Sisu Coaching. Forhenværende reklamekonsulent Kristian Bye ble svært aktuell med designlampen «SunBell» i 2011. Sammen med designer Marius Andersen fra K8 Industridesign var utfordringen å finne veien til markedet. Solcelle-lampen skulle nå 1,3 milliarder mennesker som lever uten elektrisitet. FN hadde bestilt over en million lamper så langt i 2017. Han er aktuell med boken «Frykt og forventning», og fungerer som Possibilities mentor.

Forhenværende reklamekonsulent Kristian Bye ble svært aktuell med designlampen «SunBell» i 2011 og boken «Frykt og forventning» i 2016. Han har fungert som coach for Possibilities-prosjektet.

– Jeg intervjuet Ellen, Siri og Malin i starten av prosjektet. Det er stor forskjell å høre disse damene presentere seg og prosjektet sitt nå og da. Det er jo viktig å faktisk lykkes med utfordringen man har, som er å skaffe flyktninger arbeid. Gjennom det tilfører man noe som ikke finnes, det skal være bærekraftig og tjene penger. Jeg er overbevist om at det kan fungere, men det er krevende, sier Bye.

Les også:  Gobmi - samisk kultur møter urban streetwear

 

Possibility-mentor: Kristian Bye, kjent for designlampen «SunBell» i 2011 og boken «Frykt og forventning» i 2016.

Tjene penger på sosialt entreprenørskap

Så er også det å tjene penger en utfordring for sosialt entreprenørskap.
– Sosiale entreprenører er ofte idealister og er ikke drevet av å tjene penger. SoCentral skal være med på å vise at forretning og samfunnseffekt kan kobles sammen, sier han.

Sentralen holder til i de gamle lokalene til Christiania Sparebank i Oslo som eies og drives av Sparebankstiftelsen DNB. Huset som ligger sentralt i Kvadraturen, er et sted for kulturproduksjon og samfunnsinnovasjon med kontorer, restaurant og konsert- og arrangementslokaler.

 

«Possibilities» gir syopplæring og skal sørge for produksjonsjobb til flyktninger, enten de får opphold i Norge eller ikke. Foto: Malin Håvarstein

Er blitt hverandres nettverk

– Vi har lært mye om andres ideer, utfordringer og hva de har jobbet med. Vi er alle blitt en del av hverandres nettverk, vi har dratt veksel på hverandre og det har vært utrolig nyttig å sparre med de andre, sier Siri Angell Flengsrud.

Når Plntys fotograf og journalist forlater de travle lokalene i Sentralen og SoCentral denne ettermiddagen, skal utvalget av de to som skal gå videre utkåres samme kveld.

 

Neste fase: – Det var med stor glede jeg mottok den gode nyheten om at juryen ville ha med Possibilities videre til neste fase i Boost Refugee-programmet, sier Malin Håvarstein Nilsen.

– Det var med stor glede, stolthet og påfyll av ny motivasjon jeg mottok den gode nyheten fra Håkon, om at «Possibilities» var én av tre entreprenører som juryen ville ha med videre til neste fase i Boost Refugee-programmet, sier Malin Håvarstein Nilsen. Designeren sier at velviljen, kunnskapen, sparringen, mentorordningen, nettverket og ikke minst det økonomiske tilskuddet er viktig for at Possibilities er ett skritt nærmere målet om bærekraft, vekst, forutsigbar, jevn og langsiktig drift.

 

– I tillegg er det også meget lærerikt og inspirerende å få være en del av SoCentrals sosiale innovasjonsarbeid, sier designer og medgrunnlegger Malin Håvarstein Nilsen på vegne av prosjektet og kolleger Ellen Sibe Kråkenes og Siri Angell Flengsrud ved Ås Internasjonale Kultursenter.

 

Close