Norsk på New York Fashion Week - PLNTY | kulturmagasinet

Norsk på New York Fashion Week

Hår & makeup: Marte Østensen fra Hendrix Hair Grunerløkka
Modeller: Sara Vienna og Knut Oscar Nymo

Det har mildt sagt gått en kule varmt i mediene rundt klesprosjektet som er ment å hedre visjonæren Moritz Rabinowitz fra Haugesund. En konseptuell og kunstnerisk kolleksjon er skapt for å vises på New York Fashion Week. Kolleksjonen, designet av Siri Sveen Haaland er dedikert til forretningsmannen, og forteller hans livshistorie.

Norsk kleshistorie på catwalk i New York

Moritz Rabinowitz var en tekstilmagnat fra Haugesund, som også er Siri Sveen Haalands hjemby. Til daglig designer hun Black Rat-klesmerket i Oslo, og kolleksjonen har i det siste fått stormende omtale i Norge. Nå står den sin prøve på catwalken i New York.

Kolleksjonens historiske reise går innom Haugesunds arbeidere og behovet for arbeidsklær og vannavstøtende materialer.

Inspirert av et bysbarn

– Kolleksjonen er bygget opp med tanke på å følge Rabinowitz gjennom livet; fra hans klassiske stil og snitt i klær han selv lagde og som hans skreddere sydde, forteller Siri Sveen Haaland, som en del av historien tar hun kolleksjonen, som Rabinowitz, turen innom Haugesunds arbeidere og behovet for arbeidsklær og vannavstøtende materialer, slik som regnjakken med hette og kjeledressen.

Numrene som er brukt tilhører spesifikke datoer i Rabinowtz liv.

Den hedrete Moritz Rabinowitz var polsk jøde som kom til Norge på begynnelsen av 1900-tallet, ifølge Wikipedia den eneste i Haugesund i mellomrkrigstiden. Han ga ut boken «Verdenskrisen og vi», og skrev hundrevis av leserinnlegg i Haugesunds avis mot Hitler og nazismen. Han sendte telegrammer til statsledere som Hindenburg, Roosevelt og Chamberlain om førkrigssituasjonen. Da tyskerne kom til Norge ble han etterlyst og arrestert og sendt til konsentrasjonsleir i Sachsenhausen, hvor han døde 27. februar 1942.

– Alle nummerene jeg har brukt er spesifikke datoer som da han ble arrestert (041240), da han ble sendt til Sachsenhausen (220541) og dagen han ble drept (270242), forteller Siri Sveen Haaland.

En av jakkene er i denim, fordi Rabinowitz var en av de første til å importere dongeri-jakker til Haugesund.

Konseptuelt prosjekt for NYFW

Hatmeldinger og sinte reaksjoner begynte å tikke inn på Facebook idet interessen for klesdesigner Siri Sveen Haalands deltakelse på New York Fashion Week ble kjent i norske medier. Det var kombinasjonen av klesmerkets navn Black Rat som Haaland etablerte i 2014, kombinert med kolleksjonen hun skal vise på NYFW som skapte reaksjoner. Kleskolleksjonen som er skapt for NYFW er et kunstnerisk prosjekt som ikke skal masseproduseres.

Rabinowitz’ forferdelige skjebne er en del av historien Haaland ønsker å belyse ved å dedikere NYFW-kolleksjonen til ham. Like viktig for designeren er hans visjonære personlighet, posisjon som outsider, hans progressive handlinger, høylydt markedsføring og evne til å bygge seg opp et tekstilimperium på Vestlandet, fra to tomme hender.

Kunstneriske prosjekter for Rabinowitz

Andre kunstneriske prosjekter er også dedikret Moritz Rabinowitz. I 2003 ble dokumentarfilmen «Mannen som elsket Haugesund» vist på filmfestivalen i samme by, skapt av regissørene Jon Haukeland og Tore Vollan.

Det er skapt både figurteater av historien om Rabinowitz og Marius Leknes Snekkevåg har skrevet et teaterstykke om Rabinovitz som ble vist på Haugesund teater i 2011.


Lånte snitt

– Jeg har «lånt» noen snitt i fra hans mest populære plagg som «de grå buksene» og «London»-frakken, sier Siri Sveen Haaland fra New York. Hun har nektet å legge seg flat for kritikken som har stormet mot henne.

Mistolket

Reaksjonene har vært forskjellig.
– Folk må gå kledd i rottedesign om de ønsker det. Kombinasjonen med en jøde som ble drept under Holocaust må man bare riste på hodet av. Her er det ikke tenkt og det framstår respektløst og kunnskapsløst,
sier Guri Hjeltnes, leder av Holocaustsenteret til avisa Vårt Land.

– Kolleksjonen er bygget opp med tanke på å følge Rabinowitz gjennom livet; fra hans klassiske stil og snitt i klær han selv lagde og som hans skreddere sydde.

Nina Grünfeld er filmskaper med jødisk bakgrunn. Hun lar seg ikke provosere av Haalands kleskolleksjon. I samme artikkel mener hun det er vesentlig å skille mellom klær som er ment å bli masseprodusert og klær som er å regne som kunst.

Historiske detaljer

– Den ene jakken i kolleksjonen er faktisk i denim, som en følge av at Rabinowitz var en av de første til å importere dongeri-jakker. Resten av kolleksjonen er hovedsakelig i ull, forteller Haaland.

– Siste delen av livet hans er jo veien til Sachsenhausen. Der han ble merket med en rød trekant og nummerskilt, sier kledesigner Siri Sveen Haaland, som i øyeblikket denne saken går på luften, er gått av podiet i New York.

Close