Meningsmåleren - PLNTY | kulturmagasinet

Meningsmåleren

– Hunder hater klær! Designeren av hundekolleksjonen «Bastards and Bluebloods» setter de lyseblå øynene i Plntys utsendte. Moren hans får mye av æren for at han er så direkte og frittalende. Hun har alltid sagt at han måtte stå opp for sine meninger.

Hva hunder liker

– De hater virkelig klær! Han gjentar. Med glimt i øyet.
– Kolleksjonen her bygger på hva hunder LIKER, understreker han mildt og forklarer at han lager dekken og beskyttelsessokker til hund. Man kan nesten ikke lenger høre at Kjell Nordström er fra Gøteborg. Han har levd så lenge i det rødhvite-og-blå nabolandet.

Kjell Nordström kjennetegnes av en klar og tydelig stemme. Både fysiologisk og digitalt.

Han sier «vi» og «oss», men avslører å ha et slags tredje øye, et perspektiv som sniker seg inn østfra. Her kan han se ting utenfra: som for eksempel at Norge lenge har hatt svært gode designere. Lenge. Men at vi har vært for sjenerte til å virkelig tro på dem, gi støtte til en industri. Og da mener han bransjen, naturligvis. Han kan snakke mye om det. Men nå er han ferdig med motebransjen. For godt. Dette designprosjektet gir ham enormt mye tilbake.

Moren til Kjell har alltid sagt at han måtte stå opp for sine meninger.

Folk kan drive med mote på seg selv

– Folk som liker å drive med mote på hunden og gi den bling-bling-produkter, kan heller gjøre det på seg selv, sier han stramt og svinger pekefingeren i luften. Hunder vil jo ikke ha klær på seg. Men salt og vær er utfordringer for hunder, særlig i byen, sier han.

Designer Kjell Nordström aka Baron von Bulldog er ofte ikke sen om å sette ord på en usminket sannhet. Og især om urettferdighet er involvert.

«Bastards and Bluebloods»-hundeutstyret testes fortløpende på minimum 12 hunder, som til enhver tid er ambassadører for utstyret han nå skaper for firbente. Mye forskning må til. Det går fint å designe for mellomstore raser, for de største er det litt mer utfordrende, det er neste steg.

Tester alt på firebente

– De 12 hundene må bruke produktene i et halvt år, og så kommer eierne med tilbakemeldinger på bakgrunn av hvordan de observerer hunden sin, forklarer han.

– Folk som liker å drive med mote på hunden og gi den bling-bling-produkter, kan heller gjøre det på seg selv, sier Kjell.

Det han fokuserer på er dekken og sokker som skal beskytte mot salt, som gjerne etser seg inn i hundepotene og lager sår. Beskyttende utstyr med en designers «touch». Utfordringen med designen er å få til funksjonen tilfredsstillende. Hunder beveger seg, går, løper, leker. Hundesokker har en tendens til å skli av. Det har Kjell studert i detalj.

Meningsmåleren

Kjell Nordström kjennetegnes av en klar stemme. Både fysiologisk og digitalt. Med 5000 venner på Facebook, hender det at meningsytrende Kjell deler ut en velplassert og «snappy» kommentar i retning media eller politikere.

I motebransjen egget han til kamper som etisk mote og snakket pelsbransjen midt imot.

Det, til tross for at han har sagt at han har sluttet med politikk i sosiale medier. Det gikk hett for seg en stund, han har opplevd å få anledning til å politianmelde en person som deltok i et avisforum. Personen gikk ut med voldstrusler mot ham. Han var overrasket over hvem de fant bak tastaturet – et helt vanlig menneske med et helt vanlig liv. Kjell avsto fra anmeldelse.

Kjell har slått seg til ro i den rosa gangen i Påfugl-huset på Grünerløkka i Oslo hvor han designer utstyr for hunder.

Ikke kødd med Kjell 

Rettferdighet betyr mye. Han går etter de svakeste ledd i samfunnet, de som går utover de forsvarsløse. Makta må tåle det i et fritt land med demokrati. Og Kjell har en spesiell evne til alltid å formulere budskapene svært presist når noen blir urettferdig behandlet.

Han tar oss i forsvar. Mennesker, men helst dyr. Han kaller seg for dyrevernsaktivist. Han kan se streng og utilnærmelig ut, som en militær. Sammenknepne øyne – dette er en du skjønner at du ikke kan kødde med. Men vær gjerne uenig.

Den provoserende baronen

Designer Kjell Nordström er for mange kjent under kunstnernavnet Baron von Bulldog. Da han frontet logoen som hardest, skapte han moteklær og deltok i den mest konkurranseorienterte bransjen som finnes. Her egget han til kamper som etisk mote og snakket pelsbransjen midt imot.

Nå er han ferdig med motebransjen. For godt. Designprosjektet og kolleksjonen «Bastards and Bluebloods»gir ham enormt mye tilbake.

For hvorfor skulle vi kjøpe klær når vi visste at mennesker ble misbrukt i produksjonskjeden, og hvorfor skulle vi bruke pels når vi visste at dyr blir mishandlet – noen ganger på det groveste? Han fikk hele den norske motebransjen med seg på det, med Oslo Fashion Week i spissen.

– Kolleksjonen bygger på hva hunder LIKER, forteller designer Kjell Nordström.

I 2010 stiftet han organisasjonen Mote mot pels, sammen med klesdesigner Fam Irvoll og kunstner og journalist Hilde Marstrander. Og dyrevernsorganisasjonen NOAH.

Hundre prosent aktivist

Han gidder ikke å tøyse. Skal han være aktivist, så må han være det hundre prosent. Så ser du en fyr med ryggsekk travende rundt i Oppdal, en som kaster om seg med komplimenter om vakker natur, er det Kjell som er på personlig og uanmeldt besøk på pelsfarm i Oppdal med kamera rundt halsen.

Designeren av hundekolleksjonen «Bastards and Bluebloods» har studert hunder i lang tid og har med seg eierne på laget, som gir tilbakemeldinger på hvordan utstyret fungerer.

– Jeg kan ikke overvære diskusjoner i Stortinget og snakke imot politikere om jeg ikke kan sakene mine og holder orden på fakta, sier han. Det er når han blir engasjert og møter på noen som har noe å skjule, at djevelen tar plass i ham. Da vil han sloss. Sloss slik han gjorde på skolen og kom med knuste briller. For seg selv eller fordi han måtte forsvare andre. Tiden i motebransjen er over.

Kjell har jobbet lenge med designen for å få til god funksjon, tilpasset de firbentes bevegelser og oppførsel.

Jeg som skal leve med Kjell

Kjell tok «livet av» Baron von Bulldog, som han selv velger å si det.

– Han ble til et monster. Det som startet som en lek, og som var gøy i 10 år, var ikke like gøy etter 15 år. Alle ventet at baronen skulle sjokkere og provosere. Men jeg har bare lyst til å være Kjell, det er jo jeg som skal leve med ham, smiler han.

Den største gleden

Nå hygger han seg i den rosa gangen i Påfugl-huset i Nordre gate på Grünerløkka i Oslo. Fargen er i overkant rosa og ikke selvvalgt. Men han slapper av, har akseptert den. Han har valgt å gjøre det som gleder ham mest, å designe dekken og beskyttelsesutstyr for dyr med funksjonelle detaljer, tettere på Bulldogen i navnet – og aller mest for hunder i øyeblikket!

Close