Ingeniøren Som Ville Lage Ord - PLNTY | kulturmagasinet

Ingeniøren Som Ville Lage Ord

– Skjønner du hva det betyr? Plnty står og kikker på t-skjorten. «Bleiga»; vrir den rundt, liksom for å se om det forbedrer forståelsen av sørlandsdialekt.

plnty_19_littanna_desember_foto_annicken_dedekam_raage_2016
Gabrielle Danielsen og Alexandra Helvik slår av en prat i designbutikken Littanna.

– Neeeiii…?
Sørlandsbyen virker folketom en lørdag morgen, men er det ikke helt. For hos designbutikken Littanna er det trafikk. Nygsgjerrige vil vite mer om – ja, t-skjorter og puter, og ikke minst vakre ullpledd.

Bærekraft og kystliv

– Jeg er opptatt av bærekraft, håndverk og nærhet til naturen – og kystlivet. Vi har jo den lengste kysten i Europa, sier designeren med blød sørlandsdialekt, som også har jobbet og bodd i mange år i Øygarden kommune på Vestlandet.

plnty_1_littanna_desember_foto_annicken_dedekam_raage_anna_elise_svennevig_2016
Anna Elisa Svennevig trives godt i livet som designer og butikkinnehaver.

– Hva er så spesielt med kysten? spør vi og undres over hvorvidt kystlivet om vinteren har den samme sjarmen som slik vi kjenner den om sommeren.

– Det er store kontraster i vær og opplevelser. Det å bo tett på kysten handler om verdier som å fiske og å forholde seg til skiftende vær. Alt som er naturlig.

plnty_4_littanna_desember_foto_annicken_dedekam_raage_2016

«Å leve i dorjefart», står det på en annen t-skjorte, akkurat slik hun smilende bedyrer at andre bør gjøre. Det er viktig, ifølge designeren. Men hva betyr egentlig dorjefart?

– Ja, du vet vel sjøl hvor fort dorjefart er, ler Anna Elisa. Det handler om å leve her og nå.

Sosialt entreprenørskap

Hun har nettopp investert mange tusen kroner i nye symaskiner i atelieret på bakrommet. Her får hun hjelp fra Nazaketh som er her på arbeidspraktis fra NAV. Ja, ikke på en lørdag, men de andre dagene i uken.

plnty_3_littanna_desember_foto_annicken_dedekam_raage_2016
Sosialt entreprenørskap får plass hos Littanna. Det er vinn-vinn.

– Samarbeidet med NAV har vært veldig positivt. Mitt utgangspunkt var egentlig en ide om å samarbeide med flyktningetjenesten i Grimstad. Jeg ønsket å knytte til meg flyktninger med ressurser og ønske om å få seg et arbeid. Jeg ville utvikle design og produksjon sammen med dem. Av ulike årsaker fikk vi det ikke til da – altså før jeg åpnet butikken, men ideen er ikke glemt.
En kunde vil gjerne betale.

Lurt å ønske seg morild til jul – sånn at en kan få bada i en stjernehimmel

– Å være flere enn meg her gir energi og moro arbeidsdager, og samtidig en nødvendig fordeling av oppgaver knyttet til produksjon, og butikkdrift. Det føles bra å være åpen for andre mennesker og gi muligheter for at folk kan vise hva de er gode for. Det lærer jeg mye av. Dette er vinn-vinn.

Les også:  The Eclipse. Krig på film på en kino nær deg

plnty_6_littanna_desember_foto_annicken_dedekam_raage_2016

Planarbeid og byggesaker versus kreativitet

Den tidligere bygningsingeniøren jobbet med byggesaker og planarbeid på saksbehandler og ledernivå i ti år. Deretter åtte år i arkitektkontor som konsulent, daglig leder og partner. Hun får mange gode samtaler ut av kommentarene hun har trykt på tekstilene. Det vekker folk. Hun føler selv at hun alltid har vært skapende og kreativ.

plnty_7_littanna_desember_foto_annicken_dedekam_raage_2016

Hun sa opp jobben en dag, uten helt å vite hva hun gikk til. Men hun visste at hun måtte følge sin egen stemme, og penser tankene inn på at man bør roe ned tempoet, finne ro i sjela og i øyeblikkene. Det er viktig verdi i alle bevegelser og håndlagede produkter hos Littanna. Det hun kjøper inn, blant annet fra Spinnerigården, er også små historier i seg selv. Pleddene er i ull fra norske sauer, skjerf i alpakkaull er produsert for dem i Peru.

plnty_8_littanna_desember_foto_annicken_dedekam_raage_2016

Leder i handelsstandsforeningen

Butikken hun har laget på Torvet i Grimstad, byen med kortest avstand fra Norges kyst til Danmark på skarve 62,5 nautiske mil, er usedvanlig innovativ. Men så selger hun også blå sukkertøy fra Ebeltoft. Det står «glass maned» på dem. Og butikken ligger nær motehuset Høyer, som har etablert seg her.

plnty_5_littanna_desember_foto_annicken_dedekam_raage_2016

Grimstad har født store sykkelistnavn som Dag Otto Lauritzen og Thor Hushovd, for ikke å snakke om den fargerike spesialisten og professor i sexlogi, Eben Ester Pirelli Benestad. Men han er ikke nevnt i listen av kjente navn fra Grimstad – den du finner på nettet. Det er derimot sønnen, Even, filmskaperen, kjent for én dokumentarfilm – ja, ikke mindre enn om sin far – og tre andre. Kanskje skal Anna Elise på lista… Du nevnte at du er leder i handelsstandensforeningen i Grimstad?

Les også:  Bare tittelen på John Rausteins utstilling pirrer nysgjerrigheten

plnty_intro1_littanna_desember_foto_annicken_dedekam_raage_-gabrielle_danielsen_2016

– Ja, jeg er leder i handelsstandsforeningen Grimstadminby. Det er en parallell oppgave å jobbe med byutvikling og markedsføring av den fantastiske sørlandsbyen vår – et arbeid som handler om å jobbe på mange plan. Vi trenger langsiktige tanker om byutvikling og hvordan vi skal se ut om mange år, og samtidig hver dag jobbe konkret for at flere skal bruke byen både til opplevelser og handel.

plnty_20_littanna_desember_foto_annicken_dedekam_raage_2016

«Dekkje lurt å gå baglengs…»

Gabrielle Danielsen (introbildet) er en av kundene hos Littanna denne formiddagen. Hun er østlending av opprinnelse og flyttet hit da hun giftet seg. Hun drar like mye som oss i tekstilene med de artige tekstene. Og lar seg rive med, ler og synes det er herlig med de lune uttrykkene.

plnty_16_littanna_desember_foto_annicken_dedekam_raage_2016
Anna Elises egenproduserte uttrykk får kundene til å dra på smilebåndet. Og puste.

– Det er viktig å ikke ta seg selv for høytidelig, smiler hun og leser «Dekkje så lurt å gå baglengs på brygga». Haha! Det er det hun liker med det herlige sørland. Den sindige livsholdningen som fins her.

– Samarbeidet med NAV har vært veldig positivt. Å være flere enn meg her gir energi og moro arbeidsdager, og samtidig en nødvendig fordeling av oppgaver knyttet til produksjon, og butikkdrift.

– Jeg elsker kontraster, sier butikkinnehaveren om det visuelle ikonet som markedsfører butikken. Bildet viser en vakker ung kvinne som renser fisk med en sølete kniv – i hvit blondekjole og gummistøvler. Makrell, mest sannsynlig. Det vakre bildet er komponert av fotografene Inge Trondsen og Kristin Heier som driver Studiodesign i Grimstad. Det har Anna Elise investert i.

plnty_18_littanna_desember_foto_annicken_dedekam_raage_2016

Drømmen er blitt hverdag

Sørlandets lune humør stråler ut av Littannas butikk en lørdag formiddag. Vinter i Grimstad kan sikkert virke utenkelig for sommergjestene, men ikke for de som faktisk bor der. Tidligere drev Anna på med det som var hobbyen hennes. Nå er det business og hverdag. Men på en god måte, som ivaretar bruken av gode materialer, håndverk, kvalitet og sosial utvikling. Dekoren på putene er silketrykk.

plnty_11_littanna_desember_foto_annicken_dedekam_raage_2016

– Nå har jeg bare hoppet i det, sier hun. Visste du forresten at ordet «bleiga» betyr «blikkstille»?

–  …?

– Nei, antakelig ikke. Men nå gjør du det.

Close