Norsk Design. Form til Folket! - PLNTY | kulturmagasinet

Norsk Design. Form til Folket!

Hanne Undlien er fastlege og smykkedesigner. Siden 2007  har hun
skolert seg i gullsmedfag, og jobber i dag som deltids designer
kombinert med legejobb. Hanne finner stor glede i å kunne kombinere
de to arbeidsformene som er både krevende og inspirerende
på helt ulik måte. Link til bloggen hennes nederst på siden.

Juletid er lik gavetid. Befolkningen deles i to. De som vil kjøpe noe og de som har noe å selge. Som designer tilhører man siste kategori. Produktet designeren tilbyr kan ha preg av luksus og er ofte ikke nødvendighetsartikler.

plnty_5_eva_melby_foto_nadin_martinuzzi_2016

Ting du ikke trenger

Det kan være håndsydde vesker i kvalitetslær, kjøkkenartikler du egentlig ikke trenger, skreddesøm med unikt snitt eller det kan være smykker. Ingen mennesker trenger smykker, men de fleste, også menn, bærer dem og har en identitet knyttet til det. Smykket har symbolverdi, som en giftering, og kan signalisere alt fra sosial tilhørighet til hvor du ligger på skattelisten.

Designvarens anstrøk av overflødighet gjør den til en typisk gaveartikkel og for mange designere utgjør julesalget en avgjørende del av totalen.

Den typiske norske designeren

Og hvem er ”en norsk designer”? Min erfaring er at det er en entusiastisk, hardt arbeidende person, som regel i et enmannsforetak, unntaksvis i et lite firma bestående av 2-3 personer. Hun har lite eller intet sikkerhetsnett, lever på lavbudsjett og reinvesterer det hun får inn i nye ideer. Det er ikke tilfeldig at tredjeperson, entall, ”hun” er valgt. Det er som regel en kvinne.

Plnty_17_Bakgårdsfest_foto_Annicken_Dedekam_Råge_2016

Hun har en ide hun brenner for, hun er opptatt av bærekraft, ønsker ikke at du skal kjøpe ”alt” men bevisst plukke ut en av perlene hun har skapt for bruk i mange år framover. Til det enten er utslitt eller vakkert eldet med patina, klart til å overtas av kommende generasjoner.

Fins ikke i kjedebutikkene

Denne norske designeren finner du ikke i kjedebutikkene. Der vil hun ikke være. Du finner henne i en bitte liten butikk et sted i en by eller i et litt større utsalg der noen har samlet seg.

Plnty_5_Smykkedesign_Hanne_Undlien_foto_Annicken_Dedekam_Rage_2016

Du kan finne henne i en pop up store, et konsept der ledige butikklokaler leies for en kortere periode og nå før jul kan du særlig finne henne på julemarkeder i ulike varianter utover landet. For eksempel Designernes eget julemarked i Oslo og Kristiansand og Hydrogenfabrikken i Fredrikstad.

Gentrifiserte byer – gjesp

Er du også lei av at byene fylles av ensartete kjedebutikker? Av at grønnsaksjappa du handlet i til daglig er overtatt av en kaffebutikk det er ti andre av i samme strøk. Av HM og Cubus på annethvert hjørne og at de kule små butikkene fortrenges til fordel for de store? Dette er gentrifisering og gjør byene til ett stort langt gjesp!

Intro_Plnty_Designers_Nest_foto_Karoline_Billehaug_012

Norsk form til folket

Men verden forandrer seg. Noe forsvinner og nye ting kommer til. For mange designere har sosiale medier overtatt rollen som salgs- og informasjonskanal. Der kan man reklamere for produktene sine til en billig penge og man kan opprette eventer som har mulighet til å nå langt ut. Derfor har min facebookprofil i desember vært oversvømt med arrangementer som bringer norsk form til folket.

Ment_10

Individuelle tilpasninger

Og er du lur benytter du deg av mulighetene som byr seg. Norske designere serverer unike produkter av høy kvalitet. Småskalaproduksjon med håndlagde gjenstander, ringer du ikke gjenfinner på annenhver finger, klær som er tilpasset din kropp med bruk av gode gamle håndverksmetoder som gir rom for individuelle tilpasninger.

Veronica_Vallenes_01

Ikke bruk og kast, ikke billig, men du verden så vakkert!

Så her er min oppfordring i dag: Slutt opp om de små arrangementene, i denne og i alle andre sesonger i året, møt opp, se deg rundt og still nysgjerrige spørsmål. Og om du finner noe fint, kjøp norsk lokalprodusert design folkens, de sier det er den nye oljen….

Hanne Undlien er fastlege og smykkedesigner. Her kan du besøke bloggen hennes.
Close