God Jul, Sexy Selger! - PLNTY | kulturmagasinet

God Jul, Sexy Selger!

Trodde du. Vi liker å la oss lure, det ligger i genene. Får du mer oppmerksomhet av å bruke rød neglelakk – får du flere middagsavtaler om du bruker en viss type parfyme eller etterbarberingsvann? Det vi responderer på kan avhenge av smak, behag og utdanning, viser det seg.

Sexy i rødt. Fra Oslo Runway-visningen i august 2016: FWSS/ Diemme / Cala Jade. Foto: Kristian Jøraandstad

Sex, et billig triks?

Mange synes bruk av sex er et billig triks. I sin tid brukte Calvin Clein Brooke Shields som modell for å selge bukser. Hun var bare 16 år. De er ikke de første som har tydd til en vakker – og spesielt ung – modell for å selge klær.

Det lille under. Fra undertøysserien tidligere i våres. Foto: Kristian Jøraandstad

Sexy i jeans

Og psykologien? Vel, et par flotte blå jeans er kanskje ikke det mest spennende plagget her i verden. Men med en vakker ung kvinne inni som ser i linsen (og på deg) med sine katteaktige og inviterende øyne, med et hint av seksuell lavalder – ja, det kan – ifølge de som kan og vet – ikke unngå å bli lagt merke til – for ikke å si at verdien av produktet blir høyere.

Sexy interiør. Retro norsk design er blitt superhot! Foto: Stine Cecilie Granlund

Ikke alle produkter er knyttet til erotiske tanker, og kan, hvis sex som selgende utgangspunkt brukes feil, skade merkevaren din. Det skal ikke mange undersøkende tastetrykk til for å få verdensvevens ABC i bruk av sex i markedsføringen inn på radaren.

Lag på lag er sexy: Cathrine Hammels chiffonskjørt er alltid sexy!

Og litt vel gjennomtenkt psykologi kan være til nytte i jungelen av mediebudskap som skal finne veien hjem til ditt interessefelt, tenker avsender. Hvorfor ikke gjøre det enkelt for deg å like det – drysse litt sukker på? Det er minste motstands vei.

Vann i munnen: sexy kake. Hva mer ønsker du deg? Foto: Fay Monique Thorp

Rødt er fargen!

I julen er allting rødt. Og som vi vet er fargen rød den som symboliserer liv, død og ja – sex. Røde lepper, røde negler på damene. Aldri har jeg fått så mange komplimenter fra det annet kjønn som da jeg brukte et skjørt fra den norske designeren Håvarstein Couture – designet med en rød «tunge» på baksiden. Konstruksjon, javel. Og reaksjon? Upåklagelig.

Spelling it out: Streng design, sexy reaksjoner! Håvarstein Couture.

Hva vi synes er sexy varierer i stort omfang. Mange som jobber innenfor norsk design prøver å selge produktene sine med en intellektuell tilnærming – med fokus på funksjon. For mange er det sexy. For vi lever i nyere tider, vi vet mer om psykologien bak enkle triks – og vi ønsker ikke å la oss lure så lett.

Sexy burlesk: norske kvinner viser former. Foto: Kristian Jøraandstad

Men når det er sagt, kan det det fort virke som at det er fritt frem å knytte alle slags budskap til sex, ja – du kan faktisk miste kunder og oppmerksomhet om du ikke gjør det også, sier de som kan det.

Fremgang er sexy: Black rat fra pop-up i London til New York Fashion Week.

Skriver med lidenskap

Plnty er kulturmagasinet som skriver lidenskapelig om design, kunst og kultur. Hvordan kan vi underholde deg? Også i vårt slagord finner du et hint av et oppvarmet budskap, en høyere puls, noe som kan føre til at du får røde roser i kinnene og litt kortere pust.

Sexy tunes: Det norske bandet Lovespeak har streamet og millioner har lastet ned!

Men nå er det sånn engang at vi synes det er mange ting i blant oss som er mer utfordrende, om ikke mer spennende enn alle de velkjente triksene som fører til et raskt nummer i bingen. Sa jeg raskt nummer i bingen? Jeg mente høyet. Det må ha vært en Freudiansk glipp.

Sexy identitet: Designbyrået Neue har designet de nye passene vi får i 2017

Mat, fare og sex

Hjernene våre er svært primitive, skal vi tro forskerne, vi reagerer på mat, fare og sex – eller hvordan vi skal skaffe oss sex. Norsk design er sexy på sitt enkle og spartanske vis. Og det er norsk, det er velkjent. Og nå synes vi retro – produkter som ble designet og laget i Norge frem til 70-tallet – er de mest sexy tingene på jord.

I året som kommer, håper vi at norske innkjøpere setter sin lit til forskningen, men aller mest at de blir i stand til å følge sin egen magefølelse, og kjøpe inn slik at de har noe å tilby kundene.

Symbolet på sexy: Månen. Fra utstillingen til Christian Houge i desember.

Takk til alle vi har jobbet med i året som gikk, de vi ikke kunne leve uten – de vi har intervjuet – de som har vist stamina og som fortsetter å pushe norsk design ut i verden. Vi ser frem til å fortsette å jobbe med og intervjue i 2017. Norsk design ruler, Plntys påstand om at norsk design er veldig sexy, kommer vi utrettelig til å gjenta i året som kommer. Ikke glem at sex selger.

Close