Designerjam - PLNTY | kulturmagasinet

Designerjam

Det var kanskje den mørkeste og tyngste novemberdagen vi har opplevd så langt, da Claudia Nunez hadde tatt initiativ til å vise frem norske designere i sine lokaler i Bogstadveien i Oslo. Men inne var det lys, lett og varm stemning blant designerne som stilte ut sine produkter.

plnty_12_betong_event_foto_annicken_dedekam_raage_2016

Mange bra norske designere

– Det er så mange bra designere i Norge nå, og det minste jeg kan gjøre er å arrangere en ekslusiv aften for å gi dem en mulighet for å vise seg frem, sier innehaver Nunez i Betong frisør.

plnty_3_betong_event_foto_annicken_dedekam_raage_2016
Claudia Nunez er innehaver av Betong frisør i Bogstadveien og mener at norske designere må vises frem.

I lyse lokaler sentralt i Oslos viktigste handlegate, er det duket for å bli kjent med noen av de fremste smykkedesignere vi har, også kles-, veske- og skodesignere som etterhvert har etablert seg med kjente navn som Håvarstein Couture, Moo Design og Monica Stålvang Shoes.

plnty_6_betong_event_foto_annicken_dedekam_raage_2016
Monica Stålvang i passiar med kunde. Hennes norske designsko er produsert i Italia.

Norsk design konkurrerer med Black Friday

– Vi lever i tider hvor vi må konkurrere med mange salg, sier smykkedesigner Kaja Gjedebo rett i forkant av Black Friday, et salgskonsept handelsstanden har importert fra USA. På få år er Black Friday blitt en yndet kjøpsdag blant nordmenn, hvor de kan finne mange gode tilbud som en start på julehandelen.

plnty_7_betong_event_foto_annicken_dedekam_raage_2016
Smykkedesignerne Nina Vinje og Kaja Gjedebo.

Kaja Gjedebo, Nina Vinje og Hanne Undlien er tilstede med sine særegne smykker – alle i vidt forskjellige stiler denne ettermiddagen.

– Smykker er noe man går og tenker på å kjøpe, sier Gjedebo.

– Er det fordi smykker er noe veldig personlig?

plnty_11_betong_event_foto_annicken_dedekam_raage_2016
Smykker fra Kaja Gjedebo

– Ja, det er det. Men også fordi smykker er noe som enten faller i smak eller ikke. Jeg synes det er veldig deilig å ikke måtte jobbe opp mot raske trender. Mitt motto er å lage hverdagsskulpturer som skal være interessante å ha på seg, sier hun.

– Det er så mange bra designere i Norge nå, de må vise seg frem og kunder må kjøpe norsk. Claudia Nunez/Betong frisør

Kaja Gjedebo tok eksamen som møbeldesigner ved Edinburgh College i 1999, men smykkedesign appellerte mer, og snart gikk hun andre veier. Designen hennes har en helt spesiell karakter, basert i ovale former som er satt sammen på forskjellige måter, gjerne som små klaser.

Les også:  Shabana Rehman ga oss «kultursjokk». Takk og pris.
plnty_9_betong_event_foto_annicken_dedekam_raage_2016
Nina Vinjes smykker i karakteristisk design og i lek med plexiglass.

Nina Vinjes eksperimentelle smykker hvor plexiglasset står sentralt, vekker oppmerksomhet og er designet for kvinner som vet hva de vil ha. Det sier også Gjedebo, at sterke kvinner med god utdanning og økonomi og høye stillinger, er med på å dra norsk design fremover.

– Godt utdannede, norske kvinner bryr seg ikke om hva andre mener og trenger ikke å sjekke blogger for å vite hva de skal kjøpe, sier hun.

plnty_16_betong_event_foto_annicken_dedekam_raage_2016
Hanne Undliens smykker er maskuline, enkle og svært elegante. 

Lege og smykkedesigner

Hanne Undliens maskuline sølvsmykker står i sterk kontrast med sine enkle, kraftige former. Undlien, som også er lege til daglig, har brukt mange år på å utvikle en helt egen stil og har brukt mye tid på å utvikle håndverket med en helt spesiell karakter.

plnty_5_betong_event_foto_annicken_dedekam_raage_2016
Julie Wang Ringnes informerer om at hennes hudprodukter Lykke by Julie ikke har magiske egenskaper, men er til for å gi næring.

Blant utstillerne denne novemberkvelden finner vi Julie Wang Ringnes med ansiktsproduktene Lykke by Julie, naturlige oljer til norske hudtyper, basert på naturlige ingredienser – også fra den norske faunaen.

Smykker, kles- og veskedesign, eller hudpleieprodukter skapt på kjøkkenbordet. Norske produkter står det respekt av.

– Vi tror at mange produkter gjør underverker, mens vi kanskje må innstille oss på at vi ikke blir yngre og får mindre rynker, smiler hun. Hun lover ingen foryngelseskur ved å bruke ansiktsoljer, men understreker at huden, som kroppens største organ, trenger næring og gode fettsyrer.

– Leppepomaden Kyss med ingredienser av multebærfrø, er veldig populær, forteller hun.

Les også:  Kan kunstig intelligens vinne over menneskesinnet?
plnty_4_betong_event_foto_annicken_dedekam_raage_2016
Malin Håvarstein Nilsen (t.v.) mener bestemt at norske kvinner tør å vise frem kroppsfasonen i hennes design.

Malin Håvarstein Nilsen har fått nisjen i lokalet til å henge frem sine designvarer – signaturen er skjørt med en helt spesiell form som passer de aller fleste kvinner. I motsetning til å skule, så fremhever hennes design kvinneformer på en god måte, enten man har en mer eller mindre kurvet kroppsfasong.

– Blir kvinner skremt av å tenke at de skal vise frem kroppsformen sin?

– Jeg har aldri opplevd at det har vært verken et tema eller et problem. Dette er også noe vi avklarer i en trygg setting hos meg, forklarer designeren. Det er et poeng at plagget tilpasses kroppsfasongen.

plnty_10_betong_event_foto_annicken_dedekam_raage_2016
MOO. Designer Karianne Sæther har laget vesker i flere år. Denne falt Plnty-redaksjonen pladask for.

Karianne Sæther har designet Moo-vesker i mange år allerede, og har sin bakgrunn fra å leve mange år i utlandet, Belgia, Frankrike og England, hvor hun utdannet seg på Saint Martins School of Art & Design, og et praksisår hos den amerikanske mediekjendisen Martha Stewart i New York. Livet som sittestillende grafisk designer ble utfordret av mer tredimensjonalt arbeid, tiltrekningen til skinn og behovet for en kul veske hun kunne ha laptop-en sin i. Den siste modellen av MOO, står i vinduet i lokalet og oser av en blanding av maskulin og feminin kulhet.

plnty_14_betong_event_foto_annicken_dedekam_raage_2016
Kunst og design går hånd i hånd. Her fra Toto Laras utstilling.

Vertinne Claudia Nunez hadde også invitert en kunstner til å stille ut denne kvelden, det eneste ikke-norske innslaget. Toto Lara fra Venezuela er en norgesvenn og kom hit først i 2006. Nå bor han her permanent, og elsker Norge, til tross for svarte novemberkvelder. Så er også bildene han maler basert i det svarte. Men med livgivende motiver av fargerike blomster. Lara, er både kunstner og arkitekt, og fant konseptet for blomstermotivene interessante, nettopp fordi de er forankret i det svarte.

– I am motivated by the darkness, smiler han.

Close