årgangshistorier - PLNTY | kulturmagasinet

årgangshistorier

Det er foto det handler om når Plnty møter Andreas Helland i Schweigaardsgate i gamlebyen i Oslo til en formiddagskaffe på en høstlig søndag. En tur til London for fem år siden og et besøk på The Vintage Festival på South Bank i London, er det som nå har resultert i bok med tittelen Vintage Stories, London. Og Helland har valgt å skrive forord, men intet mer. Sammen med grafisk designer Nina Ansten, har han utformet et bokprosjekt som viser personer kledd i vintageantrekk.

plnty_2_vintage_stories_foto_andreas_helland_2016

Gaten må ikke være en catwalk, men kan være det

På bloggen Tailorism har han siden 2010 lagt ut bilder av folk som kler seg fint og kanskje litt annerledes – i alle fall med karakter.

plnty_14_vintage_stories_foto_andreas_helland_2016

– Jeg mener ikke at gata skal være en catwalk, men det er spennende med folk som gjør sin egen vri, så gata kan jo også være det, ombestemmer han seg, og vil ikke definere annet enn at han tar bilder av de han synes er interessante. Man trenger ikke pynte seg mye, et skjerf, en kontrastfarge i en detalj eller gjerne ton-i-ton antrekk er av interesse.

plnty_3_vintage_stories_foto_andreas_helland_2016

– Det å kle seg har ingenting med merker å gjøre, det har mer med hvordan en person setter sammen det de har på seg, sier han.

plnty_4_vintage_stories_foto_andreas_helland_2016

– Etter festivalen ble jeg så inspirert at jeg ville lære mer og tok en grunnutdanning i fotografi på Bilder Nordic på kveldstid. Etter endt utdannelse, og noen år senere, så jeg tilbake på bildene fra festivalen, og så at her hadde jeg mange sterke portretter. Jeg ville dele dem med publikum, sier han.

Vandringen mot en ferdig bok startet med en bokdesignworkshop som ble arrangert av Nordphotography. Han lærte mye. Og interessen vokste.

plnty_5_vintage_stories_foto_andreas_helland_2016

The Vintage Festival

The Vintage Festival, som er kilden til boken, ble grunnlagt i 2007 av Wayne og Geraldine Hemingway og HemingwayDesign team som en hyllest til historien om engelsk kreativitet. Sammen med et team fra Wolverhampton-universitetet samlet de nødvendig ekspertise for å utvikle et så nær som autentisk konsept som feiret mote, musikk, kunst, design, film og mat fra 1920 – 1980-årene. Historien om hvordan festivalen har flyttet seg rundt i England og at noen fortsatt feirer Vintage New Year i London, kan du lese mer om i et eget eksemplar av en svært forseggjort utgave.

plnty_13_vintage_stories_foto_andreas_helland_2016

Selvfinansiert bokprosjekt

Man forstår snart at Andreas Helland er nøye, og minimalistisk i stilen. Og kanskje ikke den som stikker hodet lengst ut. Så prosjektet har han måttet finansiere selv, til tross for at han henvendte seg til mange norske og utenlandske forlag.

– Man kan tenke at boka ikke hadde livets rett da jeg ikke fikk et forlag. Men enkelte butikker var interessert, og Ansten hadde troen på den, og hun har designet mange bøker tidligere. Den grafiske utformingen har en tett forbindelse til folk i pene klær. Ryggen på boken har en stofflighet og innsiden av permen har det samme mønsteret som en av de fine folkene i boken har på skjorten. De grafiske elementene har direkte sammenheng med at boken presenterer folk i vintage klær. Det har gitt boka merverdi.

plnty_6_vintage_stories_foto_andreas_helland_2016

Årgangshistorier

– Hva betyr vintage for deg?

– Det betyr å ta vare på ting, og så er det en hyllest til en fortid, som man gjerne tar med inn i nåtiden. For noen kan nok vintage virke litt satt, men det er det ikke. Man kan jo tenke på det som at alt som er nåtid også blir fortid, sier han.

Det viser seg at Andreas Helland, der han gikk rundt med kameraet sitt for fem år siden, har tatt bilder av flere engelske kjendiser.

plnty_7_vintage_stories_foto_andreas_helland_2016

– Jeg kjente jo ingen, og jeg tok bare bilder av folk uten å ane om de var kjendiser eller vanlige folk, sier Helland. Det var klærne som var avgjørende på om de ble spurt

En av de kjente heter Viv The Spiv, og er DJ på the Torch Club på festivalen. Han har fått et eksemplar av boken. En annen er skribenten Michael Attree som er med i boken «I am dandy» og senest på coveret til boken ”How to be Chap”, utgitt på et tysk livsstilsforlag. Men så er det et spørsmål om ikke også Norge har et interessant vintage miljø?

plnty_9_vintage_stories_foto_andreas_helland_2016

Norske vintagemiljøer

– På Fuglen er det jo endel. Helland sikter til det som engang var Kaffefuglen i Pilestredet i Oslo, kaffebutikken som så dagens lys i 1963. Der ble det solgt kaffe over disk i 47 år før det er blitt en hipp kaffe- og cocktailbar. Innehaverne har også en bar i Tokyo. Miljøet på Fulgen er minimalistisk vintage, «et besøk i din stilfulle bestemors stue», som det internasjonale tidsskriftet Monocle beskriver det. Her er de kjent for å være en satellitt for Oslo Design Fair, og det var her Helland holdt lanseringsfest for boken i august. Men også på Grünerløkka finner man et fargerikt entusiastmiljø.

plnty_10_vintage_stories_foto_andreas_helland_2016

Liker godt papir som format

Andreas Helland har tatt bilder i Stockholm, København, Helsinki og Sarajevo i tillegg til Oslo. Og selv om han synes det er fint med bilder i sosiale medier, er han veldig glad for at bildene fra London nå er samlet på papir mellom to permer.

plnty_11_vintage_stories_foto_andreas_helland_2016

– Bilder som dette forsvinner i en feed i sosiale medier. Så jeg liker at de er her, sier han og klapper på coveret. Det ligger mye arbeid samlet her. Han gikk tilbake til råfilene etter å ha redigert mye i en periode. Da kom det dokumentariske aspektet frem – det er ting i bildene som fortsatt skal være der, sier han og viser en flaske på bakken…

– Jeg tenkte først at dette skulle være en hyllest til kunstfotografiet, men nå ser jeg at det har en større dokumentarisk verdi.

plnty_8_vintage_stories_foto_andreas_helland_2016

Prakteksemplar av en bok
Det som aldri startet med noen tanke om å bli bok, er blitt nettopp et prakteksemplar i sitt slag, og Andreas Helland har gått hele den lidenskapelige veien for å gi den ut selv. Man kan finne den på alle store bokhandler på nett, Tronsmo bokhandel, ARK Egertorget og internasjonalt på Amazon og Geffrye Museum shop i London.

Close