Plnty å Høre på i September - PLNTY | kulturmagasinet

Plnty å Høre på i September

Mennesker liker musikk, og musikk er en stor del av vår norske ytring og vært utvidede kulturbilde. I mange år har svenske popgrupper regjert scenen «skandinavisk musikk» – men nå kan det virke som at norske musikere har bestemt seg for å gå sing egen vei, oppnå våre egne suksesser, forhåpentligvis også utenfor landets grenser. Og her er noen av dem.

plnty_a_hore_froder_foto_pal_laukli_2016

1 Frøder

Frøder er en helt ny stjerne på debutanthimmelen. Med storslagent lydbilde, har hun et godt grep om det nordiske soundet. Her er alle fargene og naturelementene med; fjell, fjord, skog og himmel. Og de litt tørre, sære vinterkalde tonene som fører tankene tilbake til urrøttene er godt representert. Det nytter ikke å danse av seg Frøder, man må høre og gå inn i musikken, akseptere føringen. De litt seige rytmene tillegger musikken et eksotisk og forførerisk filter.

https://itunes.apple.com/no/album/fr-der/id1140939545?l=nb

plnty_a_hore_gundelach_foto_2016

2 Gundelach

Skal vi tro utenlandske musikkjournalister, er Gundelach en artist å holde øye med i år og fremover innen elektronikasjangeren. I mai i år ga han ut EP-en «Gundelach», med låtene«Spiders», «Fjernsynet», «Space Echo», «Young» og «Written in Red» og «Cloud 3». Debutalbumet er produsert i New York og gis ut på svenske Cosmos Music, som også gir ut Karin Park, Bendik, Cir.Cuz, for å nevne noen norske blant flere skandinaviske artister.

3 Lovespeake

Fra Toothfairy kommer bandet Lovespeake, som også fortjener oppmerksomhet.

plnty_0_toothrfairy_nov2015_foto_christian_zervos
Foto: Olav Stubberud

Plnty har skrevet om dem tidligere, et band som er på god vei ut i verden. Funky kjappe rytmer, California, strender og sol er det som faller inn på netthinnen når duoen drar igang med deilig dansemusikk, om kroppen får bestemme. De slapp albumet «DNA» i mai. Er det mer å si …?

4 DePresno

DePresno er et nytt artistnavn fra Bergen som det også knyttes store forventninger til utenfor landets grenser.

depresno

Og Bergen er bra. Bergen har fostret artister og band som er ledende innen norsk musikkliv. Og DePresno høster lovord. Han omtales som en av de mest spennende nykommere om dagen, og har allerede gjestet mange viktige konsertscener, som By:Larm, Bergensfest, Periperifestivalen, for å nevne noen. I år ferdigstiller han EP-en sin. Singaturen til DePresno er reflekterende tekster innenfor lyriske tradisjoner i likhet med Leonard Cohen, Tim Buckley og Paul Simon.

5 Hawkon

Hawkon, bandet med Håkon Njøten i spissen, blander electronicasjangeren med R&B og funk, og det gir et spennende, om enn litt trendy sårt uttrykk. Og under staffasjen, er det humor og en del ironi? Artisten, som har en vaklende Idolbakgrunn, har i flere år jobbet «off line», og har ifølge musikkpressen nådd sitt gjennombrudd nå. «Bandet har skamløst covret vestkystpop til ironifri glede i vestlandets hovedstad i over fem år», skriver VG. Hawkon eksperimenterer modig og får igjen for det. Her med den bluesinspirerte coverlåta «Baby» (Donnie & John Emerson).

6 Ary

Ary, er artistnavnet til Ariadne Loinsworth, har raskt blitt en av P3s yndlingsartister. Også hun følges med argusøyne fra utlandet.

plnty_a_hore_froder_foto_2016

I fjor sendte P3 henne som utvalgt artist til Eurosonic i Nederland. Plateselskapet Toothfairy sier om henne at det tok tid for henne å finne ut hva hun virkelig ville gjøre i livet. Men da hun først bestemte seg, falt alt på plass, og et liv som artist har nettopp begynt.

– Det er å røre mennesker. Jeg vil skape noe, og helst vil jeg skape noe vakkert. Ikke alt man skaper kan bli vakkert selvfølgelig, men man trenger vel stygge ting for at andre ting kan få være vakre? sier hun til NRK P3.

7 Kristian Kristiansen

Stor er stemmen til Kristian Kristensen. Den 29. september spiller han på Musikkflekken i Sandvika, men du kan like gjerne nyte musikken hans på nett, om du ikke bor like i nærheten. Kristensens vokalprestasjoner gjør ham spesiell og en tanke melankolsk med en uendelig falsett. Fra å bli kjent i tv-programmet The Voice i 2013, har han skrevet egne låter. Han beskrives med referanser til artister som James Vincent McMorrow og Sam Smith, Thom Yorke, Justin Vernon, Jeff Buckley og Bon Iver. Han gikk helt til topps etter flere opplistinger på NRKs Urørt-liste i 2015.

https://itunes.apple.com/no/album/kan-du-l-re-m-single/id1071057584?l=nb

Close