Pinup i hjertet - PLNTY | kulturmagasinet

Pinup i hjertet

– Det handler om de gamle tingene. Av og til sier jeg til datteren min: Tenk på hvem som har sittet i denne sofaen, og lurer du ikke på hva snakket de om, og tenk at det er vi som nå sitter her og kan føre dette møblets historie videre! Det gjør noe med atmosfæren i et rom.

Plnty_8_pinup_foto_Ylva_Seiff_Berge_2016

Retrolivet på Løkka

Tonje Røsnæs er retro- og pinup-entusiast på sin hals. Vi møtes på Retrolykke kafe på «Løkka» i Oslo, et usannsynlig sjarmerende sted, fylt til randen med møbler, kopper og kar fra den tiden. Hun forteller over en Tøyen-cola med isbiter og sugerør, ikledd en vakker kjole i silkecrépe, rød leppestift, eyeliner som er dratt litt oppover i øyekroken og tydelige tegnede øyebryn, at hun er pinup i hjertet og elsker den historiske perioden som strekker seg fra 30 – 50-tallet.

Tenk på hvem som har sittet i denne sofaen … Lurer du ikke hva de snakket om?

– Vi er flere som skal til Las Vegas og verdens største Rockabilly-festival til neste år, sier hun smilende. Men man trenger ikke reise langt for å bli inspirert. På Løkka er det allerede et retroparadis få finne:

Plnty_1_pinup_foto_Ylva_Seiff_Berge_2016

Vintagebutikker som Gatsby og Dianas salonger er herlige perler, og man finner Manillusion, barer som Aku Aku, og ikke minst har restauratør Jan Vardøen bidratt stort med sine bidrag som Bar Bocka, Villa Paradiso og alle de andre etablissementene med 50-talls følelse.

– Det er mange mennesker som lever ut sitt «retroliv» her, sier Tonje.

Kjoler, leppestift og tatoveringer

– Men dere ser ikke nøyaktig slik man så ut på 50-tallet – da hadde ikke damer omfattende tatoveringer?

– Neida, ler Tonje og hever de perfekte øyebrynene, og ser ut akkurat ut som jentene på de gamle pinup-plakatene fra svunne tider og magasiner. Hun forklarer at nye tider har skapt nye retro-tilhengere og pinups.

Plnty_3_pinup_foto_Ylva_Seiff_Berge_2016

– Vi kaller det «nye pinups». Så her er malen «se og lær». Det finnes mange forskjellige stiler innenfor 50-talls moten, også fra originale tider. Men i Norge har vi nok sett mest av den litt røffe stilen med trange skinnbukser og -jakker. Nå er det tid for å hente den feminine looken tilbake, tillate kropp og kjoler.

Kropp er ikke et tema. Og nå er også burlesk blitt en sidegren til pinup. Her skal alle kvinner ha sin plass.

Hun forklarer at folk har kommet inn i miljøet fra forskjellige kanter. Noen fra musikk, bil eller mote. Metalljenter går mer over til 50-tallskjoler og hårpynt, mens andre i retromiljøet er mer vintage enn andre og er helt tro i sin 30- eller 40-tallsstil i alle detaljer. Kjolene har i alle fall vært på full fart inn de siste årene og da blir det en sammensmelting av pinup, rosa hår og tatoveringer.

Plnty_4_pinup_foto_Ylva_Seiff_Berge_2016

Vil gjerne inspirere flere entusiaster

Når Tonje ikke vandrer rundt på Løkka, evig på let etter retroting, driver hun Pinup Academy Norway, som tilbyr opplæring i pinup-stil, hår og makeup. Og hun arrangerer fotosessions.
– Formålet er å ha et fellesskap og få pinup-søstre til å bli interessert og å hjelpe dem videre hvis de ønsker det. Jeg arrangerer kurs og eventer, og det er mest fordi jeg er entusiast. Jeg tjener ikke penger på å arrangere «Afternoon Tea». Jeg gjør det for å skape miljø.

Plnty_5_pinup_foto_Ylva_Seiff_Berge_2016

Kroppspositivisme er i vinden

Kropp er ikke et tema. Og nå er også burlesk blitt en sidegren til pinup. Her skal alle kvinner ha sin plass. Tonje Røsnæs understreker at det skal være lov å ha alle slags former – det avspeiler klærne også.

– Når du tar på en 50-tallskjole, er den sydd slik at den går inn her, og ut der – akkurat på de rette stedene. Og har man ikke former fra før, så får man former i disse kjolene. Vi driver med kroppspositivisme, dette er noe for alle, alle ser fine ut!

Her finner du «preppy», «rocka», «yndig» og «sexy» damer.

– Det har alltid vært elementer av 50-tallet i mote- og interiørbildet, som polkadotter, skjerf, sigarettbukser, møbler eller biler. Men dere entusiaster lever alt dette ut i en livsstil. Er det ikke så krevende å være så pertentlig og påpasselig hele tiden?

Plnty_6_pinup_foto_Ylva_Seiff_Berge_2016

Det synes ikke Tonje og forklarer at mange stiler er med i retro. Her finner du «preppy», «rocka», «yndig» og «sexy» damer. Innenfor dette bildet kan alle modeller finne sin stil. Noen liker kjoler som jeg, mens andre tar på en jeans, bruker Converse eller Doc Martens på beina og blander med en kul topp. Mennene kan også slå seg løs.

– Men jeg er altså kjole, kjole, kjole. Denne stilen er noe som kommer innenfra for meg, sier hun.

Pinup skal erte og være tilfeldig klumsete

Tonje er vokst opp med en far fra Halden som var amerikansk bilentusiast, og som enebarn var hun alltid med ham, i garasjen, på treff, på turer med bilen.

Pinup-damene har sitt opphav i den amerikanske kulturen, bilder av lettkledde damer som mennene «pinnet up» på veggen da de dro i krigen.

– Dette kommer fra hjertet. Å ragge med pappa var det beste. Og hans venner hadde jukebox hjemme. Så det å legge til klærne var helt naturlig for meg, nå er det en autentisk livsstil.

Plnty_2_pinup_foto_Ylva_Seiff_Berge_2016

Jeg er inspirert av kvinner som Marilyn Monroe, Elisabeth Taylor og Rita Hayworth, for å nevne noen, og stilen skal oppfordre og erte. Den er humoristisk. Man skal aldri vise alt. Det skal være helt tilfeldig at skjørtet hang fast eller blåste opp, for å vise litt av undertøyet. Det er Girlpower, ler Tonje.

«She’s a wow and still behind him»

Pinup-damene har sitt opphav i den amerikanske kulturen, bilder av lettkledde damer som mennene «pinnet up» på veggen da de dro i krigen. Siden kom krigsplakatene «She’s a wow and still behind him». Hun tar frem bildet av kvinne med rødt skjerf rundt håret, med de berømte polkadottene i hvitt.

– Wow står for Women’s Ordonance Workers, forteller hun og liker best den amerikanske Old Hollywood glamour-stilen, mer glamorøs enn det Europa kunne by på.

Plnty_7_pinup_foto_Ylva_Seiff_Berge_2016

Alltid på jakt etter vintage-skatter

Tonje og forteller at hun og venninner har sin faste runde og jakter så ofte de kan etter tidløse skatter fra «The 50ties».

Da må de innom Markedet i Birkelunden, og Retrolykke Kaffebar, som selger alle møblene vi sitter på. Deretter går de innom markedet på Blå, setter kursen mot Mathallen, før de går oppover til Sannergaten, Antikkvarehuset og Sinsen brukthandel. Da er de i sitt ess, hvis de ikke tar bilen, da, og drar på road trip nedover svenskekysten på jakt etter vintage-skatter. Da er alt som det skal.

Close