Seriøse skøyerstreker - PLNTY | kulturmagasinet

Seriøse skøyerstreker

– Sentralen og Hitchhiker sommerstengt og HvaSkjer på Torshov har brent, så da kan vi eventuelt møtes på Tamara hvor vi dekorerte toalettene for mange år siden, skriver Ole Fredrik Hvidsten i mailen når vi avtaler å treffes.

Plnty_2_Birgers_Oter_Utleie_foto_Stine_Moe_Engelsrud

Plnty er nysgjerrig på hva tegnetrioen bedriver, og vil gjerne forstå hvordan tegning kan være et seriøst og viktig verktøy for teambuilding i store selskaper, eller medvirkende til bevisstgjøring av bransjeinnhold. For når BirgersOterUtleie tråkker til, blir det både show og latter – og innimellom møter de på mennesker som mener at utrykket deres ikke gjenspeiler virkeligheten i det hele tatt. Men det gjør den jo heller ikke.

Plnty_6biter_av_YOG_Illustrasjon_BirgersOterutleie

Musketerer med tusj

Ole Fredrik Hvidsten, Martin Lothe Sæterdal og Daniel Bansal Dahn er som tre musketerer med svart tusj og malekost. Ole og Martin møttes på folkehøyskole. Siden adopterte de Daniel.
– Hierarkiet i BirgersOterUtleie er udiskutablet og legger til rette for diktatorskap der Martin er diktator, Ole er daglig leder og Daniel er matros. Selvfølgelig har disse tittelene ingen verdi siden det kun er en eminent leder med alle rettigheter, nemlig Birger, sier Ole.

Plnty_Skriket_illustrasjon_BirgersOterUtleie

Tre musketerer med tusj. «Kvalitet med kvantitet», er deres greie. De går stikk motsatt vei

Det er mye og muntert å finne på veggen på toalettet til Tamara på Grünerløkka. Skal man synke hen i alle historiene som er festet på veggen der, og møysommelig flettet inn i hverandre i streker, ord og fargede felt, kan man sikkert bli der en dag eller mer. Snodige figurer driver med rare ting, sammen og hver for seg, symboler og historier er satt sammen på en svært karakteristisk måte.

Plnty_4_Birgers_Oter_Utleie_foto_Stine_Moe_Engelsrud

Tegningene har spredd seg over landet

Går du forbi sko- og klesbutikken Lokk i Torggata, ser du dem også – karakteristiske figurer som kler fasaden. Og ser du inn i butikken, ser du at de også har tegnet en kleskolleksjon, den femte på rad.

Plnty_TheIndustry_illustrasjon_BirgersOterUtleie

De har tegnet på Værnes utenfor Trondheim, den ellers så rolige flyplassen, mens massene stresset til flyet, og var du tilskuer til eller med på Ungdoms OL på Lillehammer, har du allerede stiftet bekjentskap med de tre gjøglerne hvis spesialitet er å knytte en mengde små tegninger sammen til en stor historie.

Plnty_Birger_OL_ringer_illustrasjon_BirgersOterUtleie

Figurene har spredd seg til en av byens «food trucks»Hitchhiker – meals on wheels, toalettene på Mathallen i Oslo, restauranten Sentralen, til restauranten Smalhans på Sankt Hanshaugen og til store selskaper med tre initialer: FMC, PWC, JCP og NPU. Til neste år vil de bare jobbe med selskaper som har fire initialer, flirer de. Hva er det som gjør dem så aktuelle?

Plnty_Birgerosso_design_BirgersOterUtleie

Litt om middelmådige ideer

Det som er stort med BirgersOterUtleie er kanskje nettopp at de «hater» storslagne ideer, som for uttalte enere aldri kan bli gode nok. Selv mener de at det middelmådige har sin klare plass, og at de enklere ideene er undervurdert.

Plnty_7_Birgers_Oter_Utleie_foto_Stine_Moe_Engelsrud

De tre tegnerne mener at det å gjøre noe fysisk er mye bedre enn å tenke for mye og for dypt på noe. Og at det å kritisere andre er for folk som snakker etter vinden. «Kvalitet med kvantitet», er deres greie. De går stikk motsatt vei.

Når BirgersOterUtleie tråkker til, blir det både show og latter – og noen sure miner.

Underholdning med seriøst innhold

– I kollektivet er vi en grafisk designer, en animatør og en illustratør, forklarer Ole, og det som er felles for oss er at vi driver med dokumentasjonstegning.

Plnty_Paaskeegg_illustrasjon_BirgersOterUtleie

Han mener at det er aktuelt for store selskaper å leie dem inn til konferanser for å bryte opp tungt innhold, der BirgersOterUtleie er et underholdningsinnslag med et seriøst innhold.

Nært forestående er at de i september skal til Oslo Spektrum hvor NAV IKT skal ha en stor konferanse. Vi blir fortalt at avdelingen i den sterkt kritiserte offentlige forvaltningen skal ut å gjøre seg aktuelle for de aller beste programmerere og IKT-folk i bransjen. For nå skal de ansette isteden for å bruke dyre konsulenter. Birgers Oter Utleie skal tegne det de alle tenker, mener, holdningene og snakket rundt. Og så kommer man antakelig også til å le av det.

Visuell rapportering 

– Hva er det dere tegner?

– Vi gjør en såkalt «visual reporting». Når vi er med på slike konferanser, jobber vi med store formater, og tegner det vi får ut av samtaler med konferansedeltakerne, vi plukker ut emner fra det de snakker om, holdninger, det de er opptatt av eller diskuterer. På den måten får vi informasjon som vi tegner og gjør synlig for nettopp den bransjen, sier Ole.

Plnty_1_Birgers_Oter_Utleie_foto_Stine_Moe_Engelsrud

Veggen de tegner på, er 3 x 1,5 meter stor. Og der blir den visuelle rapporteringen gjort synlig for alle som deltar.
– Det er ganske intenst. Man holder på i mange timer, og tegner ikke bare, men jobber med å fange opp det folk snakker om, sier Martin.

Birgers Oter Utleie vil gjerne inspirere de som nekter å godta at livet kan ha et mer muntert innhold, og vise at informasjon kan formidles på en annerledes og leken måte.

– Hvordan reagerer folk på det de ser?

– Vel, det vi tegner blir nok ikke helt objektive streker, sier Ole med et glimt i øyet. For det er ingen tvil om at tegnetrioen har en munter tilnærming til så og si alle streker de lager. Skøyerstreker?

Plnty_5_Birgers_Oter_Utleie_foto_Stine_Moe_Engelsrud

«Koder ned»

– Vi tolker alt individuelt. Det som skaper spenning, er jo nettopp at vi tolker andres fag på vår måte. Vi «koder det ned».

De var nominert til Visuelt-konkurransen 2015.
– Mens juryeringen foregikk utenfor Grafill sine lokaler tegna vi på en sylinder og prøvde å smøre dommerne. Det endte mer med at de smørte oss med en kopp kaffe og et par smil, gliser Ole.

Plnty_Birger_pose_illustrasjon_BirgersOterUtleie

– Vi leverte i hele seks kategorier, forklarer han. Men mener at selv flåseri kan få folk til å huske navnet på kollektivet deres.

Plnty_3_Birgers_Oter_Utleie_foto_Stine_Moe_Engelsrud

– Ting blir så seriøst at man nesten ikke ser verdien i andre ting, sier han mer alvorlig, og vil gjerne inspirere de som nekter å godta at livet kan ha et mer muntert innhold, og vise at ting kan gjøres annerledes. I deres egen visuelle profil har de beskrevet hvordan logoen skal skrives, ja, håndskrives med skrivefeil…

Man må ikke vegre seg for å prøve noe nytt eller å gjøre noe feil. Det er ikke et poeng at det skal bli fint.

Han forklarer resultatet av den visuelle rapporteringen og nedkodingen av fag:

– I fjor var vi på PWC’s partnerkonferanse i Bergen. Price Waterhouse og Coopers et et stort foretak bestående av prisvinnende revisorer. Det vi kunne se, var at folk i bransjen talker underholdningen forskjellig. De eldste i bransjen hadde i større grad mer humor og selvironi når det gjaldt det vi tegnet på veggen, mens enkelte av de yngre ble strammere i maska. De kunne kommentere at noe vi tegnet ikke var «riktig», mens de eldre nok var mer komfortable med det spøkefulle innholdet.

Plnty_Mathallen_foto_BirgersOterUtleie

Tegneprosjektet – Performing Art 

Når de tre tegnerne jobber, er de synlige de kan hele tiden. Det er meningen at folk skal kunne følge med på utviklingen i kommunikasjonen som blir til på veggen. Seansen blir som «performing art», et pågående arbeid som utvikler seg underveis.

Plnty_Metis_illustrasjon_BirgersOterUtleie

– Noen ganger blir vi filmet og direktesendt som innslag på scenen hvor foredragene foregår. Da kan alle se status på tegneprosjektet, som blir en kommentar til innholdet på konferansen, sier han. Ole forklarer folk gjerne kommenterer og engasjerer seg i det de ser.

– Det funker som en pedagogisk knagg, sier han, og tror at originalen til veggen som ble laget i Bergen i fjor henger i hovedkontoret i Barcode.

Plnty_6_Birgers_Oter_Utleie_foto_Stine_Moe_Engelsrud

Må tørre å gjøre noe feil

– Hva handler det taktile i tegningen om?

– Kanskje om noe vi har mistet…? Når vi har underholdt i bransjerelaterte firmaer, har det ofte kommet frem at de har vegret seg for å være med å tegne når vi har invitert dem til å være med. Men jobber du for eksempel i et designbyrå, må du ikke vegre deg for å prøve noe nytt eller å gjøre noe feil. Du må tørre å kaste deg ut i det. Det er ikke et poeng at det skal bli fint, sier han. Det handler bare om at det å skape er noe man kan forholde seg til og diskutere.

– En ting er sikkert, vi håper hele tiden å møte nye mennesker hvor vi utfordrer hverandre til å skape gode opplevelser og produkter, sier Ole.

Plnty_Birgers_Oter_Utleie_Illustrasjon_Birgers_Oter_Utleie

Tegningene og historiene på veggen på Tamara er kanskje gamle for BirgersOterUtleie. Men ikke for den som er nøden og må late vannet etter en øl eller et glass vin i Toftesgate. Og er det egentlig mulig at historier kan eldes? Vel, det vil jo tiden vise.

Close