Oslo Runway. Tiden er inne. - PLNTY | kulturmagasinet

Oslo Runway. Tiden er inne.

00:01.00
I disse dager er kleseliten i Norge samlet for å se og bli sett i klesstilen du vil møte i butikken neste vår og sommer. Oslo Runway er  i følge dem selv, Norges nye mote-arena. Målsetningen er å lage en arena der norske designere kan møte alt fra presse til innkjøpere og ikke minst motebloggerne, som er våre nye meningshavere innen klesindustrien.

Hammel_01
Cathrine Hammel

Arrangementet foregår på Sentralen i Oslos hjerte, og der kan du møte så vel den nye garde designere, som akkurat har tegnet og sydd seg ut av Esmod, til velkjente klesdesignere som Catherine Hammel, som i år feirer sitt 20-års jubileum.

Hammel_07
FWSS/ Diemme / Cala Jade

00:02:00

I år er det 15 ulike visninger på Oslo Runway. En miks av minimalisme og fargerike kreasjoner. Alt fra Fall Winter Spring Summer (FWSS), Diemme, Cala Jade, Iben, Cathrine Hammel, Christina Ledang & Moiré – til Moods of Norway. Her er det mange kjente designere som i år viser frem sine kreasjoner.

Hammel_04
Cathrine Hammel

Oslo Runway gikk for første gang av stabelen i 2015, som en arena hvor designere kunne vise frem kommende kolleksjoner til presse, innkjøpere og innflytelsesrike personer i bransjen og personligheter i sosiale medier. Ideen er å vise frem norsk design på to dager. I 2015 fikk Oslo Runway støtte av Innovasjon Norge, et symbol på at norske designere indirekte kan anses som gründere. En av de som har gitt seg selv fem år på å klare å slå gjennom er designeren Christina Ledang. Hun uttalte til Aftenposten at hvis hun ikke lykkes dette året, så gir hun seg. Er norske designere Norges nye olje, spør vi.

Tiden er inne for å vurdere å kjøpe norsk design neste gang du skal handle klær.

00:03:00

Blant fashionistar og bloggere viser designere frem sine kolleksjoner i Sentralen. Selve lokasjonen for visningene er spennende, og det å bruke gamle banklokaler er inovativt.  FWSS, Diemme, Cala Jade åpnet Oslo Runway, men det var 20-års-jubilanten som stjal showet den første dagen av Oslo Runway. Dette var første gangen hun har gjort en slik visning, og det var en spent designer som sendte modellene ned catwalken.

FWSS/ Diemme / Cala Jade
Cathrine Hammel

På visningene var det ikke det ekstravaganse sto i fokus. Cathrine Hammels visning bar preg av svale, metalliske overflater. FWSS, Diemme, Cala Jade brukte rekvisitter og scenedesign, mens Cathrine Hammel gjennomførte en klassisk visning til musikk på catwalken.

Hammel_08

00:04:00
Hva betyr så dette? I følge tall fra SSB har utgiftene til klær og sko har firedoblet seg i perioden 1982 – 2012. Antagelig har vi bare brukt en brøkdel av dette på norske produkter og design.

F5_01
FWSS/ Diemme / Cala Jade

00:05:00
Uansett hva slags motekonsument du er; typen som investerer i dyre klær fra utvalgte designere eller kjøper når butikkene setter opp de store salgsplaketene, så er svaret ja. Vi likte det vi så, og vil anta at fargene og snittene på årets runway nok vil bli å finne varianter av, i alle store klesbutikker i landet til våren.

FWSS_01

Tiden fra ide til produksjon er under konstant press for designere, og de store kommersielle aktørene plukker raskt opp de beste ideene fra visninger under kjente navn, og tilpasser det i kolleksjonene for å få det så raskt som mulig ut på markedet.

Så spørsmålet du bør stille deg fremover er kanskje ikke om Oslo Runway er irrelevant for deg eller ikke. Men om du kanskje skal vurdere norsk design fra norske designere neste gang du handler klær? På den måten blir det kanskje enda mer spennende klær i hyllen? Og hva med kvalitet, fremfor kvantitet og å støtte opp om norske klesgründerne. Tiden er inne.

Close