Når musikk og kunst krysses - PLNTY | kulturmagasinet

Når musikk og kunst krysses

– Sommerøya er en kunst og musikkfestival.

Slik forklarer Anton Solberg festivalen som denne helgen sparkes i gang på Kontraskjæret. Det er ikke hvilken som helst musikk som blir spilt, og det har Solberg har ansvaret for, slik at festivalen viser det nyeste innen klubbmusikk. Men festivalen handler ikke bare om musikk. Kunst er en viktig del av festivalen, og Cecilie Lind står for kurateringen.

Sommerøya_03

Tidligere har Sommerøya blitt arrangert på Sukkerbiten, men i år har de forandret lokasjon. Forklaringen er enkel: Sukkerbiten er blitt for populær.

– Sukkerbiten har forandret profil og har mange konserter. Da måtte vi ha et nytt sted, og da syntes vi Kontraskjæret var et fint sted. Det er veldig sentralt. Du har gress under beina og sol hele dagen, slik gjør at du får den festivalfølelsen, forklarer Solberg.

Norske og internasjonale artister

Sommerøya har røtter tilbake til 2009 da ble det etablert av en vennegjeng på et nachspill. Siden den gang har det vokst, og Anton beskriver det som et levende prosjekt som utvikler seg hele tiden.

– Vi er Norges eneste utendørsfestival for klubbmusikk. Det er en setting som man ikke finner andre steder, så det er gøy å kunne tilby det. Vi kan ta inn store artister som ellers ikke ville stoppet i Norge. Vi håper at deltakerne setter pris på arbeidet vi gjør, sier Solberg.

sommerøya_anton

 – Viktigste er at det er det ypperste av det som er på scenen i Norge.

Festivalen kan fronte med artister som blant annet Hot since 82, Dusky, Bjørn Torske, TBA, De fantastiske to, Karima, Michael Mayer, Finnebassen og Charlotte Thorstvedt B2B Marie Steffensen. En av artistene som Anton Solberg trekker frem er Jeff Mills. En artist han mener er en pioner innen sitt felt.

 – Det er en opplevelse i seg selv. Det er en opplevelse som ikke kommer så ofte.

De ulike artistene som spiller på Kontraskjæret er i følge Solberg valgt ut i fra at de tenker helhetlig. Med en blanding av musikere fra Norge, som enten har produsert noe nytt eller er nykommere, eller at de har ute et nytt album eller i løpet av høsten.

 – Viktigste er at det er det ypperste av det som er på scenen i Norge. Da kan vi ta vare på klubbkulturen, og ta del i utviklingen. Vi vil få det nyeste innen de vidt forskjellige sjangerne innen klubbkulturen.

Kunst for familien

Selv om Solberg har ansvaret for musikken og Cecilie Lind har ansvaret for kunsten, krysses deres veier og de spiller på lag. Nytt av året er at søndagen blir en dag for hele familien, og aldersgrensen som opprinnelig er for festivalen viker for at kunsten skal være tilgjengelig for alle.

– Nå har det blitt mer kunst, så vi skal ha en egen kunstdag på søndag, forklarer Lind.

For et av målene til Sommerøya er at kunst skal bli tilgjengelig for alle. Derfor er det gratis inngang, fri aldersgrense og ikke musikk denne søndagen.

Sommerøya

– Vi sprer det glade buskap, sier Anton Solberg.

Selv om klubbmusikken og kunsten vises under samme festivalen, har de to ansvarlige ulike visjoner. Lind forklarer at hennes visjon er å holde det åpent.

– Ikke ha for mye føringer og ha noe for enhver smak. Vi må ha noe som passer utendørs, så oljemaling blir det ikke. Det blir blant annet utstillinger, skulpturer, performance, digital kunst og filmvisning, så det blir mye som skjer.

– Vi sprer det glade buskap

Gatekunst

Det er ikke bare det som er på et lerret eller digitalt som vies oppmerksomhet under festivalen. I tillegg til at Byråd for kultur, fritid og idrett skal snakke om kunst, er det et fokus på gatekunst under søndagens familiedag.

– Dette blir en pilot på en gatekunstfestival. Det kommer masse grafittikunstnere som lager live art, forklarer kuratoren.

sommerøya_Cecilie

På denne måten vil det ikke være kunst som allerede er laget, men man får se en kunstner i aksjon og se hvordan kreativiteten jobber. Under festivalen vil det være 42 ulike kunstnergrupper bestående av tilsammen 53 personer fra ti forskjellige land. Det var ikke en tanke å skape en slik kulturell fordeling.

– Jeg har tatt inn de arbeidende jeg synes var bra. Men det er gøy at folk har forskjellig bakgrunn, og et annet uttrykk, forklarer Cecilie Lind.

Close