Vårlig utpust på KHIO - PLNTY | kulturmagasinet

Vårlig utpust på KHIO

Kunsthøyskolens lokaler i Fossveien 24 er en ønskedrøm av en skole og arkitektonisk bygg, og har en stemning i seg som fremmer kreativitet og store tanker, muligens inspirert av Akerselva som strømmer forbi.

Plnty_8_Solveig_Holthe_Bygdenes_designshow_khio_juni_2016_foto_Annicken_Dedekam_RageHer var fremmøtet stort da avdeling design viste frem avgangsstudentene 2016 sine kreasjoner.

Plnty_17_tilskuere_designshow_khio_juni_2016_foto_Annicken_Dedekam_Rage

Plnty_7_Mark_Lewis_Barbero_designshow_khio_juni_2016_foto_Annicken_Dedekam_Rage
Øverst: Ragna Hatlands kolleksjon “Spor” åpnet visningen. Midten: Mange mennesker hadde møtt frem for å se visningen. Nederst: Mark Lewis Barberos strikkekolleksjon for herre, vakte applaus.

Vakker arkitektur som ramme

Det var en andektig stemning, godt hjulpet frem av det vakre lyset som skinte gjennom glasstakene denne ettermiddagen, som kastet et mykt lys over visningen.

Plnty_5_Andrea_Dyrstad_Grimsmo_designshow_khio_juni_2016_foto_Annicken_Dedekam_Rage

Plnty_6_Andrea_Dyrsstad_Grimsmo_designshow_khio_juni_2016_foto_Annicken_Dedekam_Rage
Over og under: Fra Andrea Dyrstad Grimsmos kolleksjon “Måltidet”.

– Selv om det er viktig at det kommersielle skal frem, er det også viktig å vise kreativitet, sa stylist Jan Gunnar Svenson, som har mange år i kles- og motebransjen bak seg. Han ble blant annet imponert over den konseptuelle kolleksjonen til Wai Kit Wan.

Plnty_9_Solveig_Holthe_Bygdenes_designshow_khio_juni_2016_foto_Annicken_Dedekam_Rage

Plnty_13_tilskuere_designshow_khio_juni_2016_foto_Annicken_Dedekam_Rage
Over: Detaljer fra Ragna Hatlands “Spor”. Under: Selv de aller yngste skulle krøkes denne vakre sommerdagen.

Masterstudentenes arbeider av Matilda Karström, Guri Pedersen og særlig Solveig Aksnes strikk, syntes han også var spennende og noe utenom det vanlige.

Plnty_20_Wai_Kit_Wan_designshow_khio_juni_2016_foto_Annicken_Dedekam_Rage

Way Kit Wan fikk mye oppmerksomhet for sin konseptuelle idé. Designelevene som vise sin bachelor var: Ragna Hatland, Solveig Holthe Bygdenes, Magdalena Mikalsen, Mark Lewis Barbero, Madelen Høngnes Syversen, Andrea Dyrstad Grimsmo og Karine Ness. Fire designelever vise sin master: Matilda Karlström, Wai Kit Wan, Guri Pedersen og Solveig Aksnes.

Plnty_15_detalj_designshow_khio_juni_2016_foto_Annicken_Dedekam_Rage
Over: Wai Kit Wan hadde laget en konseptuell kolleksjon. Under: Peter Løhstøer er førsteamanuensis i klesdesign ved KHIO og hadde fått eget sete under visningen.

Kaos på sømverkstedet

Verksmester i søm, Anita Marie Roth, kunne med praktisk glede og stolthet, fortelle om kaoset som hersket på syverkstedet, og at hun hadde gitt klare oppryddingsanvisninger til elevene. Men ga dem en vennlig påskjønnelse om arbeidsinnsatsen som har vært investert i forkant av visningen.

Les også:  Det dreier seg om å ivareta kulturarven

Plnty_11_Ragna_Hatland_designshow_khio_juni_2016_foto_Annicken_Dedekam_Rage

Plnty_16_Karine_Næss_designshow_khio_juni_2016_foto_Annicken_Dedekam_Rage
Over: fra Ragna Hatlands kolleksjon “Spor”. Under: fra “Dérive”, signert Karine Næss.

Og nå, en velfortent pause fra instruksjoner, for å nyte oppmerksomheten mens visningen pågikk.

Plnty_25_Magdalena_Mikalsen_designshow_khio_juni_2016_foto_Annicken_Dedekam_Rage

Fra Madelen Høgnes Syversens kolleksjon
Over: Fra Magdalena Mikalsens “The Hybrid Offspring”. Under: Fra Madelen Høgnes Syversens kolleksjon “guilty pleassure”.

Kunsthøyskolen har utallige muligheter for elever som ønsker å bli designer. Skolens maskin- og apparatpark virker uendelig, noe en skolert designer kan drømme om. Statens investering i skolen har vært utstrakt. Som elev, er det ingen begrensninger her, når det kommer til fysiske muligheter.

Plnty_14_tilskuere_designshow_khio_juni_2016_foto_Annicken_Dedekam_Rage

Plnty_19_Wai_Kit_Wan_designshow_khio_juni_2016_foto_Annicken_Dedekam_Rage
Over: F.v. Rektor på Esmod, Rakel Benjaminsen og helt t.h.: stylist Jan Gunnar Svensson. Under: Close up fra Wai Kit Wans kolleksjon “Kokubetsushiki”.

Faglig tyngde

Verksmester Roth formidler fag mens hun nøye vurderer hver enkelt elevs prosess i tung fagterminologi. Her må ingen lure på hva faget går ut på. Noen av elevene har gått helt egne veier når det gjelder stoffer og strikk, og benyttet teknikker i ulike sammenhenger.

Plnty_21_Guri_Pedersen_designshow_khio_juni_2016_foto_Annicken_Dedekam_Rage
Konseptuell strikk som tøyer grenser. “KNIT” av Guri Pedersen.

Ut i fra hva Plnty kunne vurdere, var det Mark Lewis Barberos herrestrikk, som vi tidligere har omtalt i en artikkel fra Designers’ Nest i København, og Guri Pedersens strikketeknikk i teknisk materiale som sto ut fra mengden. Det er denne typen kreativ tenkning hun mener er viktig for en designer.

Utvekslingsstudent Wai Kit Wans konseptuelle kolleksjon imponerte også.

Plnty_22_Mark_Lewis_Barbero_og_Anita_Marie_Roth_designshow_khio_juni_2016_foto_Annicken_Dedekam_Rage
Utpust på Kunsthøyskolen i Oslo, avdeling design: Mark Lewis Barbero her sammen med verksmester Antia Marie Roth.

Snakker varmt om design

På skolens nettsider snakker rektor Jørn Mortensen varmt om design.

– Jeg tror vi er flere som bør minne oss på at det er dette det dreier seg om. Det er dette som er oppdraget vårt – å utdanne unge mennesker innen kunstfagene, å utdanne selvstendige kunstnere og designere som skal utgjøre en forskjell etter at studentene er ferdige her, sier han.

Les også:  «Kunsten og døden. En bruksanvisning» – boken åpner døren til et viktig tema
Plnty_1_Solveig_Aksnes_designshow_khio_juni_2016_foto_Annicken_Dedekam_Rage
Over: “Raske jenter”, leken sportskolleksjon av Solveig Aksnes. Under: Kunst eller kommersiell? Fra kolleksjonen “Spor” av Ragna Hatland.

Kunst og kommersiell

Og så går diskusjonen blant publikum naturligvis varm i forhold til å vurdere det kommersielle aspektet i elevenes oppgaveløsning. Er dette noe vi kan ha på oss? Vel, tiden får vise, mener stylist Jan Gunnar Svensson og mener at nå får klesindustrien gjøre sitt for å forme elever som viser stort potensial, om det er den veien de skal gå.

Plnty_2_Mark_Lewis_Barbero_designshow_khio_juni_2016_foto_Annicken_Dedekam_Rage

Plnty_18_Matilda_Karlstrom_designshow_khio_juni_2016_foto_Annicken_Dedekam_Rage
Over fra kolleksjonen “Psykochasthenia” av Mark Lewis Barbero og under, “om onslag i lag” av Matilda Karlström.

Plnty_23_tilskuere_designshow_khio_juni_2016_foto_Annicken_Dedekam_Rage

Tilbake til virkeligheten

Da vi forlot bygningen, fulle av inntrykk, gikk elevene tilbake til verkstedet for å rydde etter Roths anvisninger. Et par timers berømmelse var over for denne gang, kollegiet til Peter Løchstøer og 24 eksterne veiledere kunne puste helt ut etter kveldens visning. Nå begynner virkeligheten for de mange som skal velge seg en vei videre i designindustrien.

Close