Syrlig overraskelse - PLNTY | kulturmagasinet

Syrlig overraskelse

Sommeren byr på sol, varme og lange sommerkvelder. I stedet for den klassiske is med jordbær når du inviterer gjester over, kan du utfordre smaksløkene. En syrlig kake med lime og pasjonsfrukt, med et knasende lokk av marengs som du topper med friske bær. Bruk oppskriften som inspirasjon til å lage din egen lime og pasjonfruktkake, med eller uten marengs. Det blir uansett en fest for smaksløkene.

Cake1

Du trenger til kaken:

 • 320g mel
 • 2 ½ ts bakepulver
 • 120g ekte smør
 • 300g sukker
 • 3 store egg
 • 3 eggeplommer (Ta vare på eggehvitene)
 • 1 dl melk
 • 1 dl lime juice
 • 3 ss revet lime skall
 • ½ ts grønn konditorfarge

Sett ovnen på 180 grader. Smør 2 stk 18cm springformer og sett til side.
Bland mel og bakepulver i en egen bolle og sett til side. I bollen du skal mikse i putter du smør, sukker og lime skall. Bland dette sammen på medium hastighet i omtrent 2 minutter til du får en lett og luftig masse. Ha så i ett og ett egg, bland godt mellom hvert egg. Det er lurt å skrapte sidene på bollen mellom hver gang du har i et egg. Deretter har du i lime juicen og miks dette godt sammen til du får en jevn masse. Det kan skille seg, men ikke stress – det ordner seg når du har i melet.

2

Ha så i mel og melk i smørblandingen. Ta litt mel først og så litt melk. Bland godt sammen og gjør dette igjen til du har blandet alt sammen til en jevn og klumpfri røre. Ha i konditorfarge og bland godt ut. Fordel røren jevnt i de to spring formene. Det skal stekes i ca 40min, sjekk med en kakenål!

7
Når de er ferdig stekt tar du de ut av ovnen og lar de avkjøle i formene i ca 10min før du tar de ut og avkjøler helt på en rist. Når kakene er helt avkjølte deler du de i to.

 

8

Ingredienser til pasjonsfrukt krem:

 • 6 stk pasjonsfrukt
 • 1 stort egg
 • 1 eggeplomme
 • 75g sukker
 • 50g smør

9

Del fem av pasjonsfruktene og ha fruktkjøttet i en multihakker. Trykk kjapt et par ganger. Dette gjør du får å løsne fruktkjøttet fra frøene. Sil så massen i en bolle og sett til siden. Pisk sammen egg, eggeplomme og sukker i en egen bolle. Ta fram en kjele og smelt smøret på lav temperatur. Når det er smeltet har du i eggblandingen og sukkeret. Varm dette til massen har blitt tjukk. Det er viktig at du rører hele tiden.

5
Når du har fått ønsket tykkelse på røren tar du den av varmen og har i fruktkjøttet fra den siste pasjonsfrukten. La det avkjøle helt. Kremen kan oppbevares i kjøleskapet med lokk.

Ingredienser til marengslokk:

 • 3 eggehviter
 • 150g sukker
 • Creme Brulee brenner

Her kan du bruke de eggehvitene du tok vare på når du lagde kaken. Det er viktig at det ikke er noe plomme i det ellers så får du ikke laget marengs.

13
Pisk eggehvitene på medium hastighet til det oppstår bobler. Når du får bobler pisker du på full hastighet til eggehvitene er helt stive og du kan snu bollen på hodet. Det er viktig å følge meg slik at du ikke pisker for mye.
Strø sukkeret på en bakeplate med bakepapir. Sett ovnen på 200 grader. Du skal varme sukkeret i ovnen i ca 5min. Dette er  for at sukkeret skal blandes fortere inn i eggehvitene. Sett sukkeret midt i ovnen. Når sukkeret er klart tar du det ut av ovnen og har i 1ss i eggehvitene og kjører. La det gå på full hastighet. Fortsett å ha i 1 spiseskje til alt sukkeret er blandet inn. Miks videre i 10min.

Ingredienser til smørkrem:

 • 150g smør
 • ca 350g melis
 • 1 ss lime skall

Pisk smøret til det blir lyst og fluffy. Ha så i melis og lime skall.

12

Nå er alt klart for å sette sammen kaken. Ta fram ønsket kakefat, ta litt smørkrem midt på og legg på en kakebunn. Bruk en sprøytepose for å fordele smørkremen utover bunnen, men la det være plass til pasjonsfrukt kremen i midten. Legg på en kakebunn og fortsett.
Ta fram marengsen og fordel den utover kaken. Du skal dekke hele kaken. Når du har dekt tar du på mer marengs, det er ikke så viktig at det er jevnt. Smør skikkelig på. Så tar du en spatel, dypp den i vann. Her kan du også bruke en stekespade, det viktigste er at du dra spatelen, eller stekespaden, fra bunnen av kaken og oppover for å få den litt ”kantete” effekten. Fjern overflødig marengs.

14
Når du har gjort dette er det på tide å ta fram créme brûlée brenneren og brenne marengsen svakt. Ikke brenn den for mye, bare la den bli lysebrun.

Pynt kaken med ønsket frukt eller la kreativiteten slå seg løs!

 

LP3

Close