Blikket i linsen, Oslo i sinnet - PLNTY | kulturmagasinet

Blikket i linsen, Oslo i sinnet

I dag, tirsdag kl 18.00 åpner Kristian Jøraandstad dørene til fotoutstillingen »Oslo on My Mind» på Scandic Vulkan Hotell. Utstillingen handler om hans forhold til Oslo og hva han ser når han er på reise gjennom byen. Scandic Vulkan, som vil være et sted som ønsker å stille ut nye kunstnere, bli lagt merke til som et kunsthotell, har gjennom direktør Monica Egeberg stilt sine områder til disposisjon. De har også gitt fotografen et eget rom som blir oppkalt etter ham.

Plnty_6_utstilling_Kristian_Joraandstad_Scandic_Vulkan_2016
Fotoutstillingen til Kristian Jøraandstad skal henge på Scandic Vulkan i ett år.

Oslo i sinnet

»Oslo on My Mind» viser til Jøraandstads tolkning av byen han er født og oppvokst i. Han forklarer at når han er ute med kameraet og tar bilder prøver han å skape et uttrykk i hodet, en idé om hvordan bildet kan bli.

Plnty_11_utstilling_Kristian_Joraandstad_Scandic_Vulkan_2016
Motivene til utstillingen er hentet fra Oslo, fra steder utenfor allfarvei.

– Når jeg har med kamera tenker jeg på Oslo. Jeg er stolt av byen, og ønsker at andre skal være det. Når de ser bildene mine, vil jeg at de skal tenke at Oslo er mye, og at det er mye vi ikke ser, steder vi ennå ikke kjenner selv om vi har bodd her et helt liv, sier Jøraandstad.

Plnty_7_utstilling_Kristian_Joraandstad_Scandic_Vulkan_2016
Kristian Jøraandstad og direktør Monica Egeberg med et allerede populært motiv.

Årlig kunstprosjekt på Scandic Vulkan

Det var tidligere i år at Scandic Vulkan Hotell kom til Jøraandstad med forespørselen om å holde en utstilling på hotellet.

Scandic Vulkan Hotell skal ha utstilling med en ny kunstner hvert år. Fotoutstillingen til Kristian Jøraandstad er den andre i rekken.

Dette vil bli Jøraandstad sin første separatutstilling i sin karriere som fotograf, og det var en invitasjon han ikke kunne takke nei til. Han betrakter samarbeidet som fruktig, og har bare lovord å si. Direktør ved Scandic Vulkan, Monica Egeberg, forteller at Jøraanstad har fått utfolde seg fritt på hotellet. Og han har engasjert flere til å hjelpe seg.

Plnty_8_utstilling_Kristian_Joraandstad_Scandic_Vulkan_2016 kopi
Lang lukkertid. Spennende bevegelser i Oslo Rådhus.

Utstillingen »Oslo on My Mind» er den andre kunstutstillingen på Scandic Vulkan, og Monica Egeberg er ansvarlig for at hotellet skal gjennomføre et kunstprosjekt i året.
– Det handler om flere ting, blant annet å skape en annerledes hotellopplevelse for gjestene, men like mye å skape en arena for nye, lovende kunstnere, forklarer hun.

Plnty_4_utstilling_Kristian_Joraandstad_Scandic_Vulkan_2016
Det var en spent utstiller som mottok trykkene i går.

Tar med betrakteren på min reise

– Jeg tenker at tittelen gir rom for lekenhet og utforskning. Jeg prøver å ta med betrakteren på en reise gjennom kamera, slik at tilskueren kan få se det jeg ser, som kanskje ikke akkurat er selvfølgelige motiver. De mest spennende er tatt utenfor allfarvei, forklarer Jøraandstad.

Plnty_5_utstilling_Kristian_Joraandstad_Scandic_Vulkan_2016
Når startsskuddet for utstillingen går, vil dette området være fullt av fotografier fra Oslo.

Fotoutstilling på Kristian-rommet

Ikke nok med at Jøraandstad skal stille ut sine fotografier på Scandic Vulkan frem til desember i år, men han får også designe sitt eget rom. Et rom, som i følge han selv, skal være et avtrykk etter at utstillingen er ferdig. For Jøraanstad skal bruke rommet til å vise frem 28 av sine fotografier i mindre utgaver, men ikke nok med det.

Plnty_10_utstilling_Kristian_Joraandstad_Scandic_Vulkan_2016
Den melankolske stemningen i hovedstaden har også fått plass.

– I stedet for å bare henge opp bildene, går jeg all in. Vi har valgt ut farger og bilder, sammen med Tina Sand som bidrar med møbler og interiør, Nonbye as bidrar med foliering.

Rommet 913 blir Kristian Jøraandstads rom, og et avtrykk av fotoutstillingen etter at den er over.

Med et rom hvor han har gjort interiør, og hvor bildene skal være en stor del av interiøret, håper Jøraandstad at dette skal være et rom som folk ønsker å besøke. Og ikke minst at det blir et rom som folk snakker om.

Plnty_1_utstilling_Kristian_Joraandstad_Scandic_Vulkan_2016
Kristian-rommet er under dekorering og skal være utstillingens fotavtrykk etter at den er over.

 Døren til rommet skal skille seg ut

– Døren inn til rommet skal være foliert med ett av bildene fra utstillingen på utsiden, slik at den skiller seg ut ute på gangen, forklarer Jøraandstad, og forteller at det skal settes opp et bilde på innsiden av døren også.

Plnty_9_utstilling_Kristian_Joraandstad_Scandic_Vulkan_2016
Gult er kunst sammen med trapp og linjer.

Rommet vil være åpent under åpningen av utstillingen, og han håper at de besøkende med jevne mellomrom vil ta turen opp i niende etasje for å se den delen av utstillingen.

– Der blir det en fast mini-utstilling av 28 motiver fra den store utstillingen. Rommet skal innredes annerledes enn de øvrige rommene på hotellet, som designes rundt utstillingen, sier han og gleder seg til å følge med videre hva som blir den kunstneriske prosessen av at rommet skal leve videre etter at utstillingen avsluttes til neste år.

Close