Bilder på et blunk: Ragnhildsvisuelledesign - PLNTY | kulturmagasinet

Bilder på et blunk: Ragnhildsvisuelledesign

Daglig poster flere hundre tusen norske brukere bilder fra hverdagen eller inspirasjonsbilder på bildedelingstjenesten Instagram. En av dem er Ragnhild Furulund, eller @ragnhildsvisuelledesign som hun kaller seg på Instagram. For fire år siden ble kontoen opprettet, og i løpet av disse årene har det dannet seg det hun kaller et lappeteppe av hennes visuelle identitet.

De rytmiske og gjentakende, rene linjene skaper en bevegelse og vekst. Dette i form av en formskisse i hvit papp.
De rytmiske og gjentakende, rene linjene skaper en bevegelse og vekst. Dette i form av en formskisse i hvit papp.

Hva inspirerer deg?

– Det kan være så mye som inspirerer meg. Jeg blir lett begeistret. Det kan være et øyeblikk med godt lys, hvordan en skygge faller eller hvordan lyset påvirker motivet. Det kan være en fargesammensetning, farger som kommuniserer på en eller annen måte. Det kan være flater eller teksturer mot hverandre, eller bare åpne flater som oppleves som luft og ro. Andre ting som inspirerer meg kan være en linje eller flere som fører blikket mitt eller der noe gjentar seg som en rytme Jeg lar meg ofte inspirere av noe skjult, noe bakenfor eller noe som er pakket inn. Jeg kaller dette for et naturlig filter. Slike filter kan være tåke, frosset glass, … og slike filter kan være med på å fjerne det uvesentlige, der uttrykket og stemningen blir mer fremtredende.

Ragnhild_01
#notodden_blikk Dette bildet er fra Hydroparken på Notodden. Notodden er mitt studiested nummer én. Her er det den stramme formbruken og fargekontrasten som tiltaler meg.

Hvorfor velger du å bruke Instagram?

– Instagram er en bildedelingstjeneste som jeg har hatt mye glede av. Her kan jeg gå på «kunstutstilling» i dagens pauser. Dessuten opplever jeg denne tjenesten som avslappende og lite selvhøytidelig. Gjennom å vise hverandre små øyeblikk, heier man hverandre fram i form av hjerter, smil, blomster, applaus, tommel opp, slengkyss og godord. I tillegg er det rom for lek, inspirasjon og skisser.

Gjennom Instagram får jeg utløp for en skapertrang.

Hvordan bruker du Instagram som et sosialt medie?

– Jeg liker å uttrykke meg visuelt. Visuell kommunikasjon og formidling av den er en stor del av min hverdag. Gjennom Instagram får jeg utløp for en skapertrang. Jeg legger ut det som gjennom en dag eller en uke inspirerer meg eller det som fanger mitt øye og gjør meg oppmerksom.

Les også:  Færre timer kunst og kultur i en stadig kjedeligere skole
Opplevelsen av arkitektur og rom er fremtredende i dette bildet fra Kilden i Kristiansand. Med materialbruk og linjeføring gir den store bølgeveggen meg opplevelsen av luft, lyd og bevegelse.
Opplevelsen av arkitektur og rom er fremtredende i dette bildet fra Kilden i Kristiansand. Med materialbruk og linjeføring gir den store bølgeveggen meg opplevelsen av luft, lyd og bevegelse.

Hvilke muligheter ser du at man har med mobilen som kamera?

– Mobilkameraet har jeg med meg hele tiden. Det har fått meg til å få daglig trening i komposisjon. Jeg har tatt mye bilder med speilreflekskamera i perioder også. Det kan være vanskelig å sammenligne disse to, for de har så ulike kvaliteter. Å arbeide med mobilfotografiet er for meg en daglig øvelse i komposisjon og Instagram er et lett tilgjengelig medium.

Paris er en by som ligger mitt hjerte nær. Her har vi som familie vært mange ganger. Her i Musee d´Orsay med den gamle jernbanestasjonens klokke. Med kontrastene i den
Paris er en by som ligger mitt hjerte nær. Her har vi som familie vært mange ganger. Her i Musee d´Orsay med den gamle jernbanestasjonens klokke. Med kontrastene i den «lille» jenta mi og den store klokka gir det et perspektiv på tiden, verden, livet.

Er det et felles tema for din profil på Instagram?

– Jeg har vært på Instagram i fire år. De små brikkene danner til sammen et lappeteppe over min visuelle identitet. Dette lappeteppet er i stadig utvikling. Det som ofte går igjen i bildene mine er som tidligere nevnt at jeg på en eller annen måte «pakker» inn motivet mitt. Noen ganger kan virkeligheten virke for tydelig. Når detaljene viskes ut, er det for meg mer behagelig å se på. De viktigste linjene og formene i motivet trer sterkere fram, og uvesentlighetene må vike plass.

Det er ofte et lag mellom meg og motivet som demper virkeligheten. Jeg kaller det for et naturlig filter. Du kan se flere av mine bilder med dette temaet under emneknaggen #naturlig_filter. Jeg unngår filter som de ulike programmene gir, men pleier å justere lys, kontrast, metning osv i Snapseed.

Det unge og vakre ansiktet blir skjult bak frosset glass. Med dette naturlige filteret skilles det personlige fra det private. Detaljene forsvinner og det mest fremtredende beholdes.
Det unge og vakre ansiktet blir skjult bak frosset glass. Med dette naturlige filteret skilles det personlige fra det private. Detaljene forsvinner og det mest fremtredende beholdes.

Hva er tanken bak det du deler på Instagram?

– Jeg ser på mine bilder som skisser og øvelser, tatt med min iPhone. Jeg har valgt å ikke være privat i min profil, men håper likevel jeg er personlig og at jeg klarer å formidle noe gjennom bildene mine.

Det jeg er opptatt av i fotograferingen og redigeringen er blant annet å rydde opp i linjer.

Hva er kravene til et bilde du deler?

– Ingen store krav. Er det noen, så handler det om komposisjon og formalestetiske, visuelle virkemidler. Når jeg fotograferer, ser jeg etter motiv som på en eller annen måte fanger eller inspirerer meg. Det jeg er opptatt av i fotograferingen og redigeringen er blant annet å rydde opp i linjer. Jeg ser etter rene flater som gir ro og luft i komposisjonen. Jeg tenker på plasseringen av fremtredende elementer som et blikkfang. Å arbeide med kontraster i form av farge, tekstur, størrelse eller lys kan også være viktig for en god komposisjon. Jeg søker en balanse og i tillegg ønsker jeg å formidle en stemning.

Les også:  Humor og alvor i skjønn forening på Østfold kunstsenter
Kontraster i materialer og ulike flater mot hverandre skaper en spenning i tillegg til de ulike lagene som danner en dybde i bildet. Fuglen passerer og danner et blikkfang som gjør bildet mer interessant. Et kort øyeblikk før toget kommer og tar oss videre mot Amsterdam
Kontraster i materialer og ulike flater mot hverandre skaper en spenning i tillegg til de ulike lagene som danner en dybde i bildet. Fuglen passerer og danner et blikkfang som gjør bildet mer interessant. Et kort øyeblikk før toget kommer og tar oss videre mot Amsterdam

Mange av bildene dine er preget av naturen, er det noen grunn til det?

– Jeg bor med min familie i skogkanten i Marker kommune i Indre Østfold og har et gløtt til Ørje sentrum med Haldenvassdraget som utsikt. Naturskjønne omgivelser preger hverdagen. Vi ser daglig skogens dyreliv, og med store vinduer inn mot vårt hverdagsliv, får vi naturen tett på.

Jeg er opptatt av å bruke hele meg. Hjernen, sansene, hendene, der blikket er avgjørende.

Hvilke historier prøver du å fortelle gjennom bildene dine?

– Jeg er opptatt av estetikk. Både det formalestetiske og de sanselige øyeblikkene. Jeg er opptatt av å bruke hele meg. Hjernen, sansene, hendene, der blikket er avgjørende. Hvordan man ser på omgivelsene og hvordan man bruker blikket gjør at jeg leter etter visuelt gode øyeblikk. Og noen ganger klarer jeg å fange dem.

 

Estetikk kan berøre og må ikke alltid være noe vakkert.
Estetikk kan berøre og må ikke alltid være noe vakkert.

Du er designer, hvordan påvirker det ditt utrykk?

– I mitt arbeid er jeg avhengig av å bruke blikket. Med et våkent blikk er man alltid på jakt etter noe. Jeg er svært opptatt av det estetiske og det visuelle og trives med å uttrykke meg gjennom bilder. Jeg er lærer på design og håndverk og medier og kommunikasjon på Mysen videregående skole. I tillegg tar jeg en mastergrad i Formgiving, kunst og håndverk ved Høgskolen i Sørøst Norge. Instagram benyttes i undervisningen, der elevene blir utfordret til å bli mer bevisste på visuell kommunikasjon der blikket blir en avgjørende faktor i formidlingen av ulike uttrykk.

Close