Tonen av funky DNA - PLNTY | kulturmagasinet

Tonen av funky DNA

Lovespeake. Duoen høster lovord for albumet «DNA» som de slapp nylig. Musikkpressen fylles av adjektiver. «Åleglatt flinkis-funk», sier Dagbladet med glimt i øyet. «Falsettvokal og funky, studiovisjonær popmusikk som boltrer seg i 80-tallets lyd-gleder», skriver Knut Schreiner og fremhever symbolikken i at albumet er ute dagen etter at Prins gikk bort. «Lovespeake sluker en hel haug av ulike sjangere, vrenger det rundt, og ut kommer en helt ny lyd.» Universitas vil også ha et ord med i laget. For hva er det vi hører, egentlig?

Plnty_Lovespeake_9_foto_Annicken_Dedekam_Rage_2016

Skamløs og happy musikk

Feeelgood, sier noen. En påstand vi skal komme tilbake til. En ting er sikkert. Selv et utrent øre kan høre at dette er en kvalitetsproduksjon. Plnty møter Andrew Murray, den ene halvparten Lovespeake, utenfor NRK. Han og Alexander Pavelich aka Baya og Pav er i radioen for å spille og promotere.

Plnty_4_toothrfairy_Love_Speake_nov2015_DNA_cover

Og mellom slagene har de tid til noen ord. De to har har kjent hverandre og laget musikk i 6-7 år. Allerede har de ett bandprosjekt bak seg, Eye Emma Jedi. Det har tatt tid å finne formen fra indierock til mer poppere funk, eller «skamløs og happy musikk», som Pavelich kaller det.

«Åleglatt flinkis-funk», sier Dagbladet med glimt i øyet. «Falsettvokal og funky, studiovisjonær popmusikk som boltrer seg i 80-tallets lyd-gleder», skriver Knut Schreiner

– Vi måtte ut av en rutine, sier Murray om transformasjonen. – Vi måtte finne ut hvordan vi kan overraske hverandre og la det som oppsto rent kreativt føre oss til et ukjent sted. Musikken er alltid det viktigste i et samarbeid, den må ut av kroppen – slik man intuitivt vet at den skal ut av kroppen. Får den ikke sitt rette uttrykk, er det noe feil, sier han.

Plnty_Lovespeake_13_foto_Annicken_Dedekam_Rage_2016

Roser Bærum kommune

Andrew Murray er stolt musikant fra Rykkin i Bærum og har sterke bånd til musikkmiljøet på Tanken i Sandvika. Han roser kommunens innsats for unge musikktalenter, for at de satser på ungdomsklubber og videre talentutvikling. Det gir resultater. Han er ganske sikker på at folk kan høre at albumet Lovespeake nå har sendt ut i verden er annerledes enn alt annet og ikke minst at det er jobbet med. Knadd, som han sier. Og han synes det er gøy at Lovespeake har sitt eget filter som han setter opp mot det kommersielle filteret de kjører i blant annet NRK radio og P3.

Plnty_Lovespeake_15_foto_Annicken_Dedekam_Rage_2016

– Det er en fin dag i dag, sier Murray og setter ord på det vi alle tenker. Er det den første sommerdagen, tro? Han forklarer at Lovespeake er prosjektet hvor de har hentet inn inspirasjon fra mange steder:

– Vi måtte finne andre gleder i annen musikk, ikke bare gitar, men også i syntetisk, vi har mer dybde i låtskrivingen og i hele produksjonen.

Plnty_Lovespeake_6_foto_Annicken_Dedekam_Rage_2016

Vil være internasjonale

– Står norsk musikkindustri bedre på egne ben nå enn før?
– Jeg tenker at det musikalske uttrykket starter på et dypere sted enn i musikkindustrien. Min generasjon er annerledes enn den før. Den er født med internett og kan følge med på alt som skjer. Vi har lyst til å være en del av den internasjonale musikaliteten, sier han. Janteloven har bandet parkert for lenge siden. Det er stemning for å si «Se på meg, this is the shit»! Vi kommer ingen steder om vi skal skjemmes over hvem vi er og hvor vi kommer fra, sier han.

Plnty_Lovespeake_8_foto_Annicken_Dedekam_Rage_2016

– Verden skal erobres, istemmer Pavelich som har vært inne til enda et intervju i radiohuset.
– Det er godt å slippe alt løs. Det er som et svangerskap – som har vart i fire år!

Alle måtte være enige

En kan lett være enig i at musikken er lys og unorsk. Men så har begge musikerne fordel av å ha engelsk i blodet, som sitt andre morsmål.
– Det er ikke behov for overkompliserte tekster. For mange metaforer blir uforståelig. Dette har uansett vært en prosess hvor vi har måttet samarbeide – alle måtte være enige, sier han.

Plnty_Lovespeake_5_foto_Annicken_Dedekam_Rage_2016

Nå skal albumet leve sitt eget liv, og være tilgjengelig for folk i alle verdensdeler. Duoen har allerede fått forespørsel om å gjøre intervjuer i Argentina. Det er grunnet musikklisten til Spotify, New Music Friday. Spredningen av musikken skaper nye territorier.

Plnty_Lovespeake_14_foto_Annicken_Dedekam_Rage_2016

Sammen og hver for seg

– Det er svært prestisjefylt å få være på listen der Spotify sin redaksjon velger ut låter til listen, de har 1,3 millioner følgere, forteller Pavelich og snakker tall. For tilsammen har de 370 000 plays på singler og 7-800 000 streams totalt. Det er overveldende, og slikt blir det økonomi av. Og på vei inn i festivalsesongen jobbes det også med livekonserter – til høsten blir det turne. Mye har skjedd og vil skje – kontakten med utlandet er også tydelig tilstede for de to musikerne i Lovespeake.

Plnty_Lovespeake_2_foto_Annicken_Dedekam_Rage_2016

– Om det blir oppstår et vakum i kjølvannet av albumet er sluppet? Alexander Pavelich tror ikke det, og ramser opp alt som skal skje, som blant annet låtskriving for andre. Og det som skal styrke Lovespeake videre, er at de to tar seg tid til å utforske nye retninger – hver for seg og sammen.

Close