New York ser til norsk design - PLNTY | kulturmagasinet

New York ser til norsk design

Norsk design er ikke lenger bare attraktivt innenfor de norske landegrenser. I mai stiller 10 norske designere ut under utstillingen A Few Good Things, en del av New York Design Week.

I en verden hvor vi skal ha ting overalt, mener WantedDesign at norsk design skiller seg ut fra mengden.  Nøkkelordet er kvalitet fremfor kvantitet. Hvorfor skal vi ha så mye, når vi kan ha færre ting – men av bedre kvalitet? 10 norske designere blir brukt som et eksempel av kurator Paul Makovsky for å utforske bærekraft, samvittighetsfull bruk av materialer og design som skiller seg ut fra mengden – både i sin estetikk og ikke minst levetid.

Andreas Bergsaker

Flere av designere som stiller ut under A Few Good Things er kjente designere som blant annet har stilt under Oslo Design Fair i Lillestrøm. En av dem er Andreas Bergsaker. Han stiller ut de kjente Birch & Brass O’clock og Piedistallo lampen. I tillegg til dette skal han stille ut prototype av nytt design.

Foto: Lasse Floede
Foto: Lasse Floede

Fimbuldesign

Med blant annet Soft Square, ett møbel sett bestående av bord, stoler og en benk. Settet er funksjonelt ved at bordbenene kan tas av, og med det blir enklere å frakte. De vil også stille ut sko børstene sine, som Plnty har omtalt tidligere.

Fimbulddesign_soft_Square

Kristine Five Melvaer

De enkle plaststolene i forreningssalen, eller stoler i kulturhuset, fellestrekket er at de stables oppå hverandre. Melvaer stiller ut et nytt design som har tatt nettopp dette et steg videre. Vava stacking stool er en prototype av krakker som stables oppå hverandre. Bort med de kjedelige stolbenene, og inn med ben som danner en rytme rundt setet. Med en uvanlig vinkel, med å vende innover og utover, skaper det krakkens karakteristikk.

Foto: Erik Five Gunnerud
Foto: Erik Five Gunnerud

Runa Klock

En lampe laget av naturlig sten. Den karakteristiske lampen er laget av sten fra Norge, har blå krystaller lager et spennende uttrykk. I tillegg til en kolleksjon Klock har designet for hotellet The Thief i Oslo, vil designere også utstille to produkter som er laget i samarbeid andre. Et av prosjektene er Moving Mamas. En organisasjon som skal hjelpe mødre som immigrerer til Norge, tilbake til arbeid.

Moving-Mama

Lars Beller Fjetland

Nytt og gammelt blir til noe nytt. Lars Beller Fjetland har i samarbeid med Theodor Olsen Sølvvareverksted laget Monstera. Et design hvor de har blandet den tradisjonelle håndarbeidet med det nye: 3D-printing. Det hele startet med en tur til arkivet til Theodor Olsen Sølvvareverksted. Fjetland fant skisser fra slutten av 50-tallet. Skissene viste en asymmetrisk serverings bestikk, som han med tillatelse fikk lov til å ta inn i 2000-tallet. Resultatet er bestikk som er håndlaget.

Lars_Beller_Fjetland

Andre designere fra Norge som vil stille ut er Martin Solem, Sverre Uhnger, Sara Skotte, NoiDoi og Andressen & Voll.

Close