Retronostalgi - PLNTY | kulturmagasinet

Retronostalgi

Retroprodukter er stadig en tilbakevendende faktor. Uansett hvilket tiår vi befinner oss i, kan vi alltid se tilbake på designprodukter, enten de er igangsatt i ny produksjon, eller du er så heldig å eie en original vare. Nostalgien ved originalen er for noen absolutt det viktigste, mens for andre er nyhetens element enda mer spennende. Her finner du design om igjen: både gammel design og gammel design i ny drakt.

 

Frem fra glemselen, Birdie.

I 1954 var denne bordlampen kjent som “s-30016” – det er nesten så man får assosiasjoner til menneskelignende roboter vi kjenner fra filmes verden. Men så var også 50-tallet opptakten til månefarten som skulle foregå i 1969. “s-30016” er designet av Birger Dahl og mottok den prestisjefylte prisen Golden Medal under triennalen i Milano. I dag kjenner vi den som Birdie, både som bordlampe, stålampe og vegglampe. Lampen ble solgt av norske Sønnico i mange år, og nå er det Northern Lightning som fører den.

Plnty_Northern_Lightning_design_Birger_Dahl_Birdy

Lampen Birdie er designet av Birger Dahl, 1954

 

Originalen Turi

Retrodesign er nettopp retrodesign fordi et uttrykk er hentet fra en tid og satt inn i en ny. Dermed er det andre elementer som gjelder, enn for originalen som ble laget i sin tid. Designet til Turi Gramstad Oliver fra Sandnes, finner du igjen rundt omkring på nettet – men kanskje er du heldig og kommer over en original 60- og 70.tallsskatt på et loppemarked. Da er det viktig å kjenne sin norske designhistorie. Turi Gramstad Oliver jobbet for porselensfabrikken Figgjo i 20 år og laget kjente dekorer som ”Arden”, ”Elvira”, ”Market”, ”Lotte”, ”Tor Viking”, ”Clupea” og mange flere. Etter at hun sluttet ved fabrikken ble hun kunsthåndverker og bildekunstner. Oliver er innkjøpt av Norsk kulturråd, Rogaland Fylke, Stavanger og Sandnes kommune. Denne koppen fant vi på danske Etsy.

Plnty_70talls_nostalgi_Turi_Gramstad_Oliver_Etsy

Kopp og skål i designet Tor Viking av Turi Gramstad Oliver / Figgjo.

 

Sjelerammer

Sol i Bergen? Hm – det må være gode grunner til at et bergensbasert designforetak vil lage nordens kuleste brilleinnfatninger. Kanskje er heller saken den, at glade bergensere vil fikse på utseendet vårt. En pikant stil preger designet til Kaibosh fra Flo. De er skapt med tanke på at briller skal være både rimelige og ikke minst morsomme å bruke.

chipsnsalsa_khaki_boy_9388_514x259

Fra 840 kroner, www.kaibosh.com

 

Gjenkjenbart i form og farge

Svenske Sandra Isaksson er grafisk designer og illustratør. Hun er bosatt i England, hvor produktene med de særegne trykkene hennes selges med stor entusiasme. Vi skandinaver kjenner igjen elementer fra Isakssons univers, som består av skogen, snøen eller høstfargede blader, som her; sengesett fra designmerket Isak, i den samme fargeglade stilen som vi gjenkjenner fra illustrasjonene.

[NARA] Sandra Isaksson Bedding Image (32)

Fra 650 kroner, www.isak.co.uk

 

Lotus av Grete Prytz Kittelsen

Damen som designet Lotus-mønsteret var gift med stjernearkitekten og funksjonalisten Arne Korsmo. Men Kittelsen påstår at det var hennes far som tegnet Lotus-mønsteret. Nå er det nemlig tilbake i butikkhyllene som keramikk gjennom det danske selskapet Lucie Kaas, og det er et herlig mønster som minner mange om en solfylt barndom på 60- og 70-tallet. Kittelsen jobbet mest med emalje – hun var både gullsmed og produktdesigner, og laget også smykker i sin tid som designer. Disse emaljegrytene fant vi hos auksjonshuset Lauritz.

Plnty_1_Lotus_Grete_Prytz_Kittelsen_Lauritz

 

 

Close