Nei er det nye grønne - PLNTY | kulturmagasinet

Nei er det nye grønne

HJERTESLAG

av Annicken Dedekam Råge
redaktør, Plnty.no
Annicken Dedekam Rage_2_foto_Holger_Fangel
Foto: Holger Fangel

Eller er det grønt som er det nye røde? Jeg er usikker. Men stoppeffekten var umiddelbar. Jeg skulle på fest! Jeg hadde gledet meg den kommende bursdagen i lang tid, men hadde jobbet med å finne kveldens antrekk.

Lavere forbruk er den nye kapitalen

Men våren er ikke bare grønn, det er også en travel tid. Vi koster støvet ut av hjemmene våre, skifte dekk på bilen og øke takten i sosialt samvær med venner ikledd fleecetepper i utepilsens navn. Rydde vekk vintertøyet og hente frem vårsko og jakker. Neida, det er som med takten i studiene, på jobben; tikker med fastere og kortere mellomrom. Og jeg som trodde tid var det nye grønne. Det, og et lavere forbruk – nettopp grunnen til at jeg ville til Fretex denne lørdagen.

Plnty_7_Hjerteslag_april_2016_foto_Annicken_Dedekam_Rage

 
Så bare tenk på en hvilken som helst festdag i det fjerne. Vips så er den her. Ikke i til uken, ikke i morgen. I dag. Du har ikke hatt tid til å forberede deg. Vår er hektisk! Og grønt på alle måter. Gjenbruk er den nye kapitalen.

Handling er det nye glitteret

Skiltet til Fretex lokket i gaten og næret tanken om at gjenbruk er en bra ting – ikke bare som teori og i politisk korrekte diskusjoner i sosialiserende middager. Nei, hva med å virkelig å gjennomføre det man preker? Handling er det nye glitteret.

Gjenbruk er en bra ting, ikke bare i teorien og politisk korrekte diskusjoner

Klær i alle fasonger, farger og seneste tidsepoker slo mot meg idet jeg entret butikken. Jeg fant straks et hjørne hvor mer selskapelige plagg var samlet, kjoler og skjørt, topper, sort – ja, og noe som glitret. Mitt blotte blikk fanget toppen jeg ikke kunne ta øynene vekk fra. Og fortalte meg at det var min størrelse. Ikke fasjonabel, men nøyaktig hva jeg trengte. Høy hals, uten ermer. Fin, ikke fancy.

Plnty_3_Hjerteslag_april_2016_foto_Annicken_Dedekam_Rage

 

Fretex ville vært det nye skrytet

Bysten sto på et bord i kroken ved vinduet. Den som har vært innom Fretex, vet at det ikke lar seg gjøre å oppdrive to like plagg, så en må handle raskt. Det er faktisk ikke slik at de kan komme til å ha en annen i størrelse M på lager. Det var helt klart at jeg måtte ha denne.

Plnty_8_Hjerteslag_april_2016_foto_Annicken_Dedekam_Rage

 
Jeg så meg selv blant kveldens dyre topper fra Acne, McCartney eller Bruuns Bazar. Jeg humret av at jeg skulle gi komplimenter til damene, og de til meg, de skulle spørre meg hvor jeg hadde kjøpt toppen. På Fretex. Jeg skulle si det høyt og mange ganger. Og nyte finfine damers hakeslipp.

Gjenbruk hadde blitt den nye seieren

Jeg er en som har blikket med meg, jeg er kreativ og annerledestenkende. Jeg tok en æresrunde i butikken for å se om det var andre plagg som fristet. Men nei. Toppen med hals uten ermer var min beslutning. Den ville passe til både det skjørtet og den buksen og under den skjorten og… Ville vært månedens solide gjenbrukskupp.

Plnty_2_Hjerteslag_april_2016_foto_Annicken_Dedekam_Rage

 
Fornøyd henvendte jeg meg til en yngre dame som jobbet der. «Hei, jeg skulle gjerne kjøpe denne», sa jeg med et smil. Hun festet blikket på meg mens hun ristet noe på en kleshenger og forsikret meg:

– Den kan du ikke kjøpe, sa hun, og fortsatte å se på meg.
– Hva – kan jeg ikke kjøpe den? spurte jeg forfjamset.
– Den er en del av utstillingen.
– Utstillingen? Jeg så meg rundt.
– Ja, den er en del av utstillingen, så du kan få kjøpe den neste lørdag. Vi selger utstillingen annenhver lørdag. Hun syntes hun hadde gitt meg mer enn nok informasjon.
– Neste lørdag?? Nei, det går ikke, det i dag, denne lørdagen jeg skal bort.
– Da beklager jeg, sa hun scenevant og snudde seg vekk med kleshengeren foran nesen.
– Men…?

Nei er det nye grønne

Smekk på lanken for å være ivrig. I øyeblikket syntes jeg ikke at jeg overgikk hverken meg selv eller henne. Og jeg hadde skjønt alt om jeg hadde vært slem og nesevis, bedt henne klatre på en stige, kutte et fiskesnøre som holdt utstillingen på plass, krype ut i utstillingsvinduet… Jeg har opplevd at betjeningen på H&M har dratt armene ut av ledd på en utstillingsdukke – for å gi kunden det aller siste plagget i nettopp den størrelsen.

Plnty_6_Hjerteslag_april_2016_foto_Annicken_Dedekam_Rage

 
Ikke selge? Tenk på kunden som ville blitt ekstatisk av fornøyelse, med all den bieffekt det ville hatt i lang fremtid.

– Klart du kan selge den toppen til meg?
– Nei, det kan jeg ikke. Vi har regler.
– Regler?
– Ja, vi er nødt til å følge reglene. Det ville blitt utrolig mye rot om vi ikke skulle følge reglene.
– Ehhh…rot…?

Rotet i en Fretex-butikk er alltid fullkomment. Slik vi vil ha det.

– Hva med salget? Er du ikke interessert i salget? Jeg gjorde et aller siste, desperat forsøk.
– Neida, den toppen blir solgt uansett! Hun fryktet ingenting.

Hun hadde sikkert rett. Jeg ville jo kjøpe den. Frøken torso sto urørlig på bordet med struttende selvtillit og fortrakk ikke en mine. Ikke mye støtte å få nå som jeg var blitt uvenner med ekspeditøren.

Kuppet er den nye gleden

Kanskje burde Fretex revurdere sin stringente politikk med at deres utvalgte «kupp» kun selges annenhver lørdag, og la det være opp til kundene å begeistre seg over egne gullfunn, legge opp til et demokratisk frislipp, ha en ambulerende og levende utstilling som kunne byttes ut hele tiden. Det er jo ikke slik for dem som med andre at de må vente på neste vår- eller vinterkolleksjon.

Fretex stjal gleden fra sånne som meg – som elsker å tro at de har funnet diamanten blant gråstein – da de tok eierskap til mote og vintageklær

Noe galt skjedde da Fretex tilbake på tidlig 2000-tallet skulle bli sin egen trend- og motebutikk og ansatte stylister til å plukke ut godbiter og vintagemateriale, og samle dem i egne butikker. De stjal gleden fra sånne som meg, som elsker å lete og finne – og som i alle fall likte å tro at jeg hadde funnet diamanten blant gråstein.

Gjenbruk er det nye gjenbruk

Med endelig avslag på grått papir senket jeg brynene og hang stille og ganske fornærmet de andre potensielle kjøpene jeg hadde samlet tilbake på plass. Løsningen på kveldens antrekk hadde vært så nær men akk, så fullstendig uoppnåelig. Ett var sikkert. Kvelden kom ikke til å bære et like stort preg av bærekraftighet som planlagt. Nå måtte gjenbruk være gjenbruk.

Plnty_5_Hjerteslag_april_2016_foto_Annicken_Dedekam_Rage

 
Vel ute i vårens lyse og (grønne,) positive stemning med gater fulle av folk, fant jeg en butikk jeg tuslet inn i. Etter mye om og men, prøving, prøving og en ekspeditør som ikke ga opp, var det en lekker Tom Ford buksedress som fant meg.

Plnty_1_Hjerteslag_april_2016_foto_Annicken_Dedekam_Rage

 
Nå kommer Tom og jeg til å henge sammen til hverdag og fest, pynte hverandre opp og ned. Skulle det ikke være gjenbruk, så fikk det bli norsk design. Som om det skulle være nest best.

Close