Helt hekta på smykkedesign - PLNTY | kulturmagasinet

Helt hekta på smykkedesign

Hun står i døren og tar imot Plnty med mørk frisyre, det krøllete håret rekker litt nedenunder kjevebena, og bortsett fra det litt maskuline, brune skinnforklet kan hun være hentet ut fra det ultrafeminine 40-tallet. Hanne Undlien er svært tilstede i sitt eget liv og det herrens år 2016. To dager i uken har hun dedikert til det hun elsker å gjøre mest; å designe smykker.

Plnty_9_Smykkedesign_Hanne_Undlien_foto_Annicken_Dedekam_Rage_2016

Det aller helligste

Hanne Undlien, først naturlig reservert, men smilende vennlig, viser frem et morderne interiør og henviser komplimentene for det minimalistiske kjøkkenet til de som bodde der før henne.

– Vi flyttet bare rett inn her, sier hun praktisk, og så går vi opp trappen til annen etasje. Her har hun sitt aller helligste – verkstedet – hvor hun bruker så mye tid hun bare kan, hvor hele hennes lidenskap er innkapslet.

Plnty_5_Smykkedesign_Hanne_Undlien_foto_Annicken_Dedekam_Rage_2016

– Du er lege – hvordan har det seg at du sitter her og lager smykker?
Hanne Undlien forteller at mannen hennes hadde et forskningsår i USA for ni år siden. De skulle bo der det året. Hun forsto snart at det ville være vanskelig for henne å praktisere medisin der borte, så hun ble nødt til å finne sin plass som husmor.

Plnty_6_Smykkedesign_Hanne_Undlien_foto_Annicken_Dedekam_Rage_2016

Meldte seg på et kurs

– Da måtte jeg finne på noe. Jeg fant et kurs i gullsmedteknikker hvor man lærte å lodde og bearbeide metall og meldte meg på. Lite visste jeg da at det skulle føre til at det å lage smykker skulle bli min store lidenskap.

– Det å være fastlege er en forpliktelse – på en god måte. Det føles fantastisk å være nyttig.

Jeg ble helt hekta. Det var et kveldskurs på bare åtte kvelder. Og man forstår ganske fort at man ikke har så gode engelskkunnskaper som man tror når man bor i et engelsktalende land. Det var vanskelig å forstå faguttrykkene. Jeg måtte jo skjønne instruksjoner og lære meg å gjøre det de sa. Men det var gøy da jeg endelig fikk det til, forteller hun.

Plnty_10_Smykkedesign_Hanne_Undlien_foto_Annicken_Dedekam_Rage_2016

Fordi hun har en annen jobb, har smykkedesigneren på si anledning til å gi seg hen til det som startet som en hobby. Etter at barna ble store of flyttet ut, tok metallarbeidet en større og større plass i livet hennes. På en måte føler hun at det har bidratt til at hun ikke savner barna for mye.

Plnty_7_Smykkedesign_Hanne_Undlien_foto_Annicken_Dedekam_Rage_2016

– Det er vel med meg som med andre, at når barna blir borte, så etterlater de seg et slags hull i tilværelsen. Noe krympet inn og noe annet este ut, smiler hun.

Universelt uttrykk

Smykkene hun lager har et universelt uttrykk, enkle linjer. Et blikkfang, nettopp fordi de er enkle og kraftige. Man trenger ikke noe mer.

Fordi hun har en annen jobb, har smykkedesigneren på si anledning til å gi seg hen til det som startet som en hobby.

Hun tenker om sitt eget arbeid at det er viktig å ha formsans, ha en teft for farger, uten at hun helt kan formulere hva det går ut på – og uten å sette noen andre i bås. Vi diskuterer «god smak» et øyeblikk, men blir enige om at det er et diffust begrep.

Plnty_4_Smykkedesign_Hanne_Undlien_foto_Annicken_Dedekam_Rage_2016

– Det kan handle om at noen har et øye for at noe passer sammen, tenker jeg. Jeg er ikke god til å tegne, jeg er heller ikke flink til å modellere. Men akkurat dette med å forme metaller – der har jeg en mulighet til å skape et uttrykk. God design er etter min mening også en del av dannelsen til et samfunn. Man finner det i større grad i land som Italia, Frankrike, Storbritannia og så videre. Men god design handler først og fremst om god funksjon der estetikken høyner, sier hun.

Jeg ble helt hekta. Det var et kveldskurs på bare åtte kvelder.

Fra dyr hobby til seriøst håndverk

Det har oppstått mange utdanninger innen design i Norge de siste 20 årene, og man kan si om design at det inneholder grunnprinsipper for form. Det ligger mye kunnskap bak et design. Noen ganger føler Hanne Undlien at hun gjerne ville hatt en utdanning. Eller vil ha det.

Plnty_8_Smykkedesign_Hanne_Undlien_foto_Annicken_Dedekam_Rage_2016

Og fordi hun er kommet inn i faget fra siden, føler hun at hun må være ekstra god. Janteloven presser på, lar ingen som vil bli, eller gjøre, noe være i fred. Det som før var en dyr hobby er nå et seriøst håndverk. Og så er hun ambisiøs i forhold til det hun ønsker å få til. På en annen side suger hun ideer fra eget bryst, og tror at det er derfor hun har en originalitet.
– Den største gaven er å se at smykkene mine blir brukt, sier hun.

Ingen valgte kreative yrker

Da hun legeutdanningen på 80-tallet, var det ingen hun kjente som valgte kreative yrker.
– Jeg har ingen formalutdannelse i design eller som gullmed, men er en hund etter kurs. Hun har allerede mange bak seg, og drømmer om et 12 ukers gullsmedkurs ved Revere Academy i San Fransisco – eller i Boston – der er det også en anerkjent skole som har sommerkurs.

Plnty_1_Smykkedesign_Hanne_Undlien_foto_Annicken_Dedekam_Rage_2016

Nylig var hun med på Oslo Treasure, Norwegian Jewelry Show, der åtte norske designere viste smykkene sine for innkjøpere og presse på The Thief på Tjuvholmen i Oslo.

– Designerne selv er usedvanlig inkluderende, og jeg har fått mange nye venner og bekjente.

– Der møtte jeg en masse flinke folk. Men det er ingen tvil om at det krever en god del å synliggjøre seg. Bare det å gå bort til noen å starte en samtale eller spørre om de vil kommer bort og se hva jeg lager, er krevende. Designerne selv er usedvanlig inkluderende, og jeg har fått mange nye venner og bekjente. De er ikke opptatt av konkurranse, men er tvert imot åpne og har lyst til å se mer av hva jeg lager.

Plnty_2_Smykkedesign_Hanne_Undlien_foto_Annicken_Dedekam_Rage_2016

Godt å gjøre begge dele

Det å være fastlege er en forpliktelse – på en god måte. Noen ganger tenker Hanne Undlien at det å slutte som lege kunne vært noe, men hun legger det fra seg.
– Det føles fantastisk å være nyttig. Det er godt å kunne gjøre begge dele, sier hun.

Close