Heder og ære til norsk design - PLNTY | kulturmagasinet

Heder og ære til norsk design

Hvert år deler Norsk Design- og arkitektursenter (DOGA) ut prisen Merket for god design. Dette er deres måte å hedre norske bedrifter og designere sitt samarbeid. På sine hjemmesider beskriver DOGA prisen slik:

DOGA ønsker å løfte frem banebrytende prosjekter som stimulerer til at flere bruker designkompetanse og får økt kompetanse om design.

Hedersprisen for god design

Moyo Fetal Heart Rate Monitor vant Merket for god design i kategorien Industridesign, men de tok også med seg den gjeveste prisen. Hedersprisen for god design. DOGAs hederspris deles ut til bedrifter og designere, og alle som er tildelt Merket for god design kan bli nominert av juryen til å motta hedersprisen. Juryen stiller enda høyere krav til bærekraft.

Foto: produsenten
Foto: produsenten

Et prosjekt som dekker brukernes behov, er utformet for alle, og som tar hensyn til klima- og miljøutfordringer i fremtiden er noen av kriteriene som settes til et prosjekt som skal få hedersprisen. Dette mener juryen fra DOGA at Moyo svarer på. Et enkelt apparat som kan rekke liv i u-land. Moyo er en apparat som overvåker fosterlyden. DOGA skriver i sin omtale av produktet:

– Lavressursområder får dermed tilgang til en teknologi som ikke har vært tilgjengelig tidligere – grunnet høy pris og komplekse produkter med stora krav til teknologiforståelse.

Et enkelt apparat som kan rekke liv i u-land

Moyo er i tillegg med i et større forsknings- og utviklingsprogram som kan redusere dødfødsler. Gjennom det internasjonale forsknings- og utviklingsprogrammet »Safer Births» skal data fra Moyo bli analysert, og bidra til at forskningen kan forbedre de medisinske retningslinjene globalt.

Design for alle

Ved siden av hedersprisen, er det en pris til det prosjektet som utmerker seg innen universell utforming og blir tildelt Design for alle-prisen. NRK Super App, Moyo Fetal Heart Rate Monitor, Regjeringen.no og Katrin Inclusive Dispensers var alle nominert av juryen til å vinne Design for alle-prisen. Det var designet og funksjonaliteten til Katrin Inclusive Dispensers som trakk det lengste strået.

Foto: produsenten
Foto: produsenten

Eggs Design og Minoko Design har i samarbeid med Metsä Tissue utviklet designere som er spesielt tilpasset mennesker med nedsatt syn og funksjonsevne. Dette var grunnen til at de vant Design for alle-prisen, som tildeles av DOGA. Dispenserne treffer godt innenfor kriteriene prisen. DOGA deler ut prisen som en gest til virksomheter og designere som velger å bruke inkluderende design til å utvikle løsninger som er tilpasset alle. Uavhengig av alder og funksjonsevne. Dette har Katrin Inclusive Dispenser klart.

Juryen trekker frem at hele produktserien er gjennomført, ved å være tilpasset alle brukergrupper

Som et ledd i designprosessen har designere brukt de ulike potensielle brukergruppene. De blinde, svaksynte, rullestolbrukere, barn og mennesker med leddgikt har kommet med sine tilbakemeldinger. Ved å ta hensyn til hva fagpersoner og brukergruppene har Metsä Tissue, Eggs Design og Minoko Design laget et produkt med et inviterende design, men som likevel er enkelt og rolig.

Juryen trekker frem at hele produktserien er gjennomført, ved å være tilpasset alle brukergrupper. Ved hjelp av de kontrastfylte fargene blir det enklere for de svaksynte å bruke dispenseren, samtidig som knappene er utstyrt med blindeskrift som forteller hvilken knapp de blinde skal trykke.

Møbeldesign

Ikke en, men to av Daniel Rybakken sine lysdesign ble tildelt Merket for god design i kategorien møbeldesign. Lampen Compendium og lampen Counterbalance fikk begge merket, i tillegg til kroken Hlin og benkene Stripes.

Foto: Kalle Sanner og Daniel Rybakken
Foto: Kalle Sanner og Daniel Rybakken

Målet med Compendium var å kunne lyse opp et helt rom ved kun å bruke én lyskilde. Rybakken har tidligere fortalt Plnty hvordan lyset er viktig for han.

– Lyset er viktig for alle i Skandinavia, tror jeg, sier han og brekker noen ganger over på svensk; fordi vi har stor mangel på dagslys store deler av året. Og for meg er det spesielt viktig fordi jeg er følsom for lys. Han avslører at han har et slags hatforhold til spotlights, blant annet. Han mener at lys må begynne å fylle andre funksjoner – det handler ikke bare om å få nok lys til å lese avisen. Lyset skal også skape en stemning.

Når det gjelder lampen Compendium var målet å bruke en sterk LED-lyskilde og la det lyset flomme fra siden. På denne måten bruke en lyskilde til å lyse opp et helt rom. Juryen beskriver lampen som nyskapende på et nytt nivå, og beskriver det som en skulptur i form av en lampe. Juryen roser også Daniel Rybakken sin andre lampe, Counterbalance, i sin jurykjennelse:

Foto: Kalle Sanner og Daniel Rybakken
Foto: Kalle Sanner og Daniel Rybakken

– Her tilfører designet kategorien noe nytt. Bruken av motvekt og bevegelsesmuligheter i alle retninger gir Counterbalance økt verdi og gjør at den skiller seg ut. Lampen har et unikt og tydelig formuttrykk basert på designerens strategi og tanker – som også gjennomsyrer hele bedriften.

Industridesign

Åtte ulike design vant Merket for god design innen kategorien industridesign. Bergans Helium sekk, operatørstol, dødmannsknapp, og kjøkkenkniv var noe av det utvalgte. En av vinnerne var Umami Santoku.

Per_Finne_Merket_For_God_Design_2016
Foto: produsenten

Designeren Per Finne hadde som mål å skape en brukskniv. En ny kniv som skal kunne brukes til alt under matlaging.

I jurykjennelsen uttrykker juryen vanskeligheten med å designe en kniv på en helt ny måte. For hvor mye nytt og annerledes kan det gjøres med en kniv? Dette mener juryen likevel at Per Finne Industridesign har klart. De skriver i sin kjennelse:

– Kniven fremstår som annerledes enn alle andre kniver, og det estetiske uttrykket gir en klar wow-følelse.

Tekstil- og klesdesign

Plagg med integrert refleks, ullundertøy fra Lars Monsen, arbeidsklær for de innen fiskeoppdrett og havbruk og en jakke for kaldevinterdager ble alle tildelt Merket for god design innen tekstil- og klesdesign.

Foto: Isabel Watson
Foto: Isabel Watson

Lisa Østvedt Gustafsson og Siri Urdal Bakke står bak Morild. De ønsket å endre bildet av refleks som noe usexy og kun en nødvendighet. Derfor designet de moteriktige klær, med refleks. Blant annet kolleksjonen med skjerf som har fått Merket for god design 2016. I tillegg til at plaggene skal ha et rent, nordisk design, skal de også bli produsert av norske håndverksbedrifter.

Samarbeidet mellom motenæringen og industrien er noe juryen trekker frem i sin jurykjennelse. De beskriver Morild sine skjerf med refleks som tradisjonell og moderne på engang, ved at de tar vare på norsk håndverkstradisjoner og viser frem samarbeidet.

– De reflekterer bokstavelig talt en troverdig satsing på norske tradisjoner og norsk kultur, men bringer inn nye og oppdaterte elementer.

Andre design som også fikk utdelt Merket for god design er Interaksjonsdesign, Visuell kommunikasjon, Tjenester og Emballasjedesign.

Close