Trykket på frynser. Tok førstepris. - PLNTY | kulturmagasinet

Trykket på frynser. Tok førstepris.

De tre norske studentene Mark Lewis Barbero, Ingrid Petterson og Stina Fredriksson var plukket ut for å delta i årets Designers’ Nest-konkurranse. De kommer alle fra Kunsthøyskolen i Oslo. I alt viste 27 nordiske designstudenter fra 10 ledende designskoler, tre antrekk hver seg på runway.

Plnty_DesignersNest_2016_Barbero1
Norske Mark Lewis Barbero hadde laget elegante og behagelige herreklær.

Tre norske deltakere

Barbero viste herreklær i et behagelig, sporty uttrykk med kombinasjoner av myke plagg og spennende print. Petterson viste blant annet et burgunderrødt fotsidt silkeantrekk som kunne henges rett ut i butikkene. Fredrikssons kombinasjon av elegant, myk, kroppsnær strikk og jersey, undertegnet med store volanger på ermer og ben, fanget publikums oppmerksomhet. Sistnevnte viste sin styrke også i den kommersielle grenen.

Plnty_Designers_Nest_foto_Karoline_Billehaug_001

 

Vinner fra Sverige

Vinneren, Camilla Arnberts plagg, var preget av et ønske om å utforske materialer, struktur, og print. Arnberg er uteksaminert fra Swedish School of Textiles. I hennes tre antrekk var print fokuspunktet, og hvordan man trykke på klær som er strimlet opp som frynser, den store overraskelsen, en tydelig vanskelig operasjon med vellykket utgang.

Plnty_DesignersNest_2016_photo_DesignersNest
Vinner Camilla Arnberg fra Sverige hadde laget avansert print.

Får vist seg for en internasjonal bransje

På runway får avgangsstudentene muligheten for å vise talentene sine frem for en internasjonal profesjonell bransje.

Plnty_Designers_Nest_foto_Karoline_Billehaug_011

 
Deltakerne ble vurdert på kreativitet, originalitet, håndverk og et kommersielt potensial. Flere talentspeidere kommer til visningen som går to ganger i året, for å se om de kan hente folk til store motehus som Stella McCartney og Alexander McQueen.

Plnty_Designers_Nest_foto_Karoline_Billehaug_002

 
På Designers’ Nest-visningen kan talentspeiderne få se upolert talent forankret i kreative utspill før de skal temmes i kommersielle markeder og må forholde seg til mestselgende modeller.

Plnty_Designers_Nest_foto_Karoline_Billehaug_008

 

“Eyes of Talent”-prisen til Finland

Finske Maria Soumalainen fra Aalto-universitetet for kunst, design og arkitektur, vant “Eyes of Talent”-prisen. Hun hadde laget et antrekk som besto av detaljer med store tøyfiller som eller bunker av servietter.

Plnty_DesignersNest_2016_Soumalainen1

 

Kreativ utfoldelse

Det siste kom altså sist når juryen hadde besluttet hvem vinneren skulle bli. Men til tross for mindre fokus på det kommersielle aspektet, var det ikke vanskelig å legge merke til Arnbergs antrekk, som viste stor håndverksmessig kvalitet.

Plnty_Designers_Nest_foto_Karoline_Billehaug_007

 
Juryen satte pris på hennes uredde omgang med trykk på frynser, og hennes modige eksperimentering med trykk på relativt tykke materialer.

På Designers’ Nest runway får avgangsstudentene muligheten for å vise talentene sine frem for en internasjonal profesjonell bransje.

Kreativ utfoldelse var i så henseende det nye sorte og nøkkelordet blant de yngste designerne. Vinner av andreplass, danske Katrine Hoffmann fra Danmarks Designskole hadde funnet frem gummimatter som var omgjort til skjørt.

Designstudenter fra hele norden

Man kunne finne et uhyre variert materialvalg og print i de aller fleste antrekkene på sesongens visning, som inkluderte designstudenter fra Norge, Danmark, Scerige, Finland og Island. De hadde alle forberedt seg til Designers’ Nest, som gikk av stabelen på staselige Hotel D’Angleterre i København.

Plnty_Designers_Nest_foto_Karoline_Billehaug_003

 
Det som gikk igjen som en fellesnevner for visningen, var uvøren stil med røffe sømmer – en stor andel oversized plagg – og et nesten litt uferdig uttrykk i kombinasjoner som silke eller ull og plast, strikk i overdrevne masker – noen med et mulig hint av inspirasjon fra kostymer i filmer som Mad Max, som i Hoffmanns antrekk.

Plnty_Designers_Nest_foto_Karoline_Billehaug_005

 

Inspirasjon til silhuetten

Andre, slik som svenske Emilia Elfvik fra Swedish School of Textiles hadde hentet ideer fra den mer sportslige basketball-drakten og presenterte spennende print.

Noe av inspirasjonen til silhuett kan synes å være hentet fra østens tradisjonelle kimono, men transformert til luftige, romslige plagg. På visningen fant vi også detaljer i vakkert håndarbeid, som broderi og tøffere og mer moderne uttrykk som perforerte stoffer.

Plnty_Designers_Nest_foto_Karoline_Billehaug_006

 
Arbeidene til årets studenter kunne i større grad enn tidligere oppfattes som en hyllest til kreative tanker og det totale inntrykket som hadde åpnet for eksperimentering med materialer, strukturer, søm og print.

Close