Design. I all enkelhet. - PLNTY | kulturmagasinet

Design. I all enkelhet.

Designstudioet Vera&Kyte består av Vera Kleppe og Åshild Kyte, som begge jobber innenfor møbel-, interiør- og produktdesign. De to er ivrige etter å lete etter det som skal skape de nye ideene deres. Å være nysgjerrig er noe som fører de to ut på spennende reiser, og de kan oppdage nye materialer, og finne estetikk i alle objekter og prosjekter.

Plnty_Vera&Kyte_design_photo_Vera&Kyte
Vera&Kyte aka Vera Kleppe og Åshild Kyte er suksessfulle med blant annet lenestolen «Prop Up».

Vi finner Vera&Kyte på vestlandet, og i 2015 mottok de designprisen Scheibler, og de tok andreplassen på Designers Saturday Best Talent Award. Internasjonal interiørpresse har laget flere artikler om designduoen.

Tilbake til tradisjoner

Plnty_GunzlerPolmar1_foto_GunzlerPolmar
Günzler Polmar utmerker seg når det kommer til produksjon av tekstil.

Günzler og Polmar har truffet en nerve når det gjelder å designe tekstil, synes vi. De 60-talls inspirerte mønstrene gir en fullverdig følelse av retro, samtidig som de fremmer den skandinaviske arven vi bærer med oss. Det er som om vi kjenner igjen kjøkkenhåndlene og dukene i serien Solberg Weave. Ruter og grafiske mønstre i svare pasteller er elegant utført, så har de også forsket seg i tradisjonell vevestil.

Plnty_GunzlerPolmar2_foto_GunzlerPolmar

 
Konseptet er gjennomført i et samarbeid med Solberg Spinderi, som besitter en enorm kunnskap som designerduoen gjerne tar i bruk. Og kolleksjonen er designet slik at flere produkter kan eksistere sammen som håndklær, sengetøy, duk til bordet eller servietter, for å nevne noe.

De enkleste formene

Plnty_SiljeNesdal_design_foto_SiljeNesdal

Det er de aller enkleste formene som preger Silje Nesdals design, og møblene hennes avgir en svært avslappet følelse å se på. De enkle linjene gir sjelero, og kanskje er det ingen tilfeldighet. Nesdal har ikke bare bakgrunn fra Kunsthøyskolen i Bergen, men også Nordens designhovedstad Helsinki, og Aalvar Aalto-universitetet. Utstyrt med en Bachelor i tekstildesign, har hun også jobbet i moteindustrien i Japan og Norge.

Plnty_SIljeNesdal2_design_foto_SiljeNesdal
Silje Nesdal jobber med bakgrunn i både mote og kultur.

Silje Nesdal blander kunnskapene fra forskjellige land og bransjer og krysser grenser i landskapene mellom tekstil, mote og møbeldesign. Med røtter i Stryn, og de lange tradisjonene man finner innen ull, møbelindustri og håndverk i tre, det er ikke vanskelig å forstå hennes enkle tilnærming til form.

De enkleste linjene

Plnty_7900839_synnes_dark ash_02 copy_Download 300dpi JPG (RGB)_257660

Falke Svatuns klassiske stol er også holdt i de enkleste linjer. Den norske designeren har bodd i Danmark, hvor han har jobbet for kjente designmerker som Menu. Før det kom han fra prestisjefylte designstudioer som Norm Architects og Søren Rose Studio.

Plnty_shadow-play-by-falke-svatun-for-menu-sketch-300dpi-JPG

 
Men ett av de første designene han gjorde, gjorde han for Menu. I 2014 startet han sitt eget designstudio i Oslo, og det er møbler han ønsker å fokusere på.

Plnty_shadow-play-by-falke-svatun-for-menu-sand-and-cool-grey-in-dark-300dpi-JPG

 

I all enkelhet.

Kristine Bjaadal trives best med å forvandle daglige rutiner til ritualer man gleder seg til. Dette er designeren som ble kickstartet i 2013. Da mottok hun stipend fra Kulturrådet og ble samtidig nominert til Årets nykommer i Bo Bedres designpris. Hun deler studio med flere talentfulle designere, som Runa Klock, Sverre Uhnger og Silje Nesdal. Hun startet opp desingvirksomheten allerede i 2010, og har stilt ut i både inn- og utland. Hun har fått spesiell oppmerksomhet for duken “Underfull”, som avslører et mønster om man søler på den.

Plnty_Kristine_Bjaadal_design_foto_Kristine_Bjaadal

 
Bjaadals design er preget av enkle linjer og oser av funksjonalitet. Det er trangen til å få frem strukturene materialene som er viktig for henne, og Hegne er en bolle i valnøtt-tre med keramikklokk. Bjaadal lager hverdagsprodukter som er vakre og ekte. Hun jobber i mange materialer, også keramikk.

Close