Burlesk. En komedie.

Burlesk. En komedie.

Visste du at ordet «burlesk» betyr opp-ned – eller løssluppen eller «overdrevent komisk»? Dette er en kunstform innen dans og opptreden som hedrer det komiske. Det handler om å snu samfunnets sosiale normer på hodet – naturligvis handler det om å provosere, med kropp og sjel.

– I dag er burlesk mindre akter med historier som alltid ender i å kle av seg, forteller Marion Massacre, aka Marion Skaug Nævestad. Hun har holdt på med burlesque et års tid, og kan fortelle at dette er en sexy og sensuell, men også teatralsk og leken form for dans hvor utøverne finnes i alle former. Stilen har referanser til gammel Vaudeville, og er en slags form for stripping med glimt i øyet.

Plnty_6_1_burlesk_foto_Kristian_Joraandstad_2016_1

 

Mae West – en kjent burleskartist

Ordet burlesk kommer fra det franske «burlesque». På italiensk vil de si «burlesco». Alle ordene stammer fra det italienske ordet «burla» som betyr spøk, eller i en videre betydning å gjøre narr av. Blant kjente artister innen burlesksjangeren finner vi blant annet Sophie Tucker og Mae West.

Uansett hvor mye spøk det er i burlesk, er det også artisteri på ramme alvor. Hvordan skal vi tolke burlesk i moderne tid?

– Det er flere kvinner enn menn som kommer for å se burlesk, forteller Marion Massacre. De mennene som er tilstede i salen er som oftest bare med.
– Det er jo stripping til slutt, men alt gjøres med kvinners ironi og humor, sier hun.

Plnty_4_1_burlesk_foto_Kristian_Joraandstad_2016_1

 

Teaterform basert på komedie

Det ristes på kroppsdeler og kvinnene spøker med kroppen. Kall det gjerne moderne kvinnepolitikk, i en tid hvor kvinnesyn og kroppsfiksering har en stor plass i samfunnet.

Les også:  The Eclipse. Krig på film på en kino nær deg

– Og så bruker vi lang tid på å vise frem noe – vi gjør en stor sak av det!

Burlesk har vært gjennomført som teaterform i England fra sent 1700-tall, videre opp gjennom Victoria-tiden og ble svært populært i New York på 1800-tallet, hvor man gjerne likte å eksperimentere med forskjellige uttrykksformer. Da var både burlesk og vaudeville viktige musikkteatersjangre som besto av en god blanding farse og opera i lettkledde kostymer og var underholdning som traff i det amerikanske samfunnet.

Plnty_burlesk_foto_Kristian_Joraandstad_2016_1

 

I Amerika ble burlesk snart en populær underholdningsform i alle sosiale lag, og burlesk-teatergrupper reiste på turne på hele det amerikanske kontinentet. Her ble operaer parodiert av halvnakne kvinner som gjerne spilte roller av begge kjønn – i overdådige sceneshow, fulle av strass og fjær, og som gjerne karikerte kostymer og scenografi fra originale teater- og operaopsetninger.

Plnty_2_burlesk_foto_Kristian_Joraandstad_2016_1

 

Burleske i de store byene

Burlesk vandret også til de store byene i Europa, til viktige kulturhovedsteder som Wien og Paris. Mot slutten av 1800-tallet finner vi blant annet musikk som er inspirert av burlesk, som stykket «Burleske for piano og orkester» av Richard Strauss.

Plnty_3_1_burlesk_foto_Kristian_Joraandstad_2016_1

 

Fra 1990 og oppover har interessen for burlesk gjenoppstått, og teaterformen har vært beskrevet i kjente filmer som «Cabaret» fra 1972 og «All That Jazz» fra 1979 – eller også «Burlesque» fra 2010 med skuespillere som Christina Aguilera og Cher.

I slutten av april, nærmere bestemt den 22. og 23. er det et stort burleskshow på klubben Elsker i Kristian IV gate 9 i Oslo.
– Jeg tror det blir et fantastisk show med tolv utrolig dyktige burleskdansere. Publikum er ofte engasjert og mange kler seg gjerne opp i fine kjoler og sminker seg, ifører seg gull, glitter og glamor og gjør noe ekstra ut av kvelden. Deltakelsen fra publikum er nemlig karakteristisk nærværende, de ler og roper og er med under forestillingen, forteller Marion.

Les også:  Bare tittelen på John Rausteins utstilling pirrer nysgjerrigheten

Modell: Burleskartist Marion Skaug Nævestad @missmarionmassacre
Hår og make-up: Tonje Røsnæs @missrockabully
Bildene er tatt på Christiania Teater Hotel. Gul kjole og leopardmønstret kjole fra Pinup Girl Clothing og undertøy fra Rosy Lingerie.

Close