Takk #snohetta - PLNTY | kulturmagasinet

Takk #snohetta

Det er først når man begriper at design innenfor arkitektur fullt og helt handler om funksjonalitet – at man opplever idéen om hva en bygning skal fylle. Det hele faller på plass.

Plnty__2_snohetta_Oslo_Runway_s-hv_foto_Annicken_Dedekam_Rage

 

Helhjertet beundring for arkitekturen

Etter å ha deltatt på spennende moteshow i Den norske opera og ballett sitt hus, er det lettere enn før å helhjertet beundre tanken om en opera for alle, selv om mange av de som besøker den aldri har satt sin fot i salene innenfor inngangen.

Veronica_Vallenes_04

Veronica_Vallenes_08
Etter opplevelsen av hvordan en bygning faktisk kommuniserer med omgivelsene sine, bør vi for alltid skjenke arkitektene bak dette huset en beundrende tanke for å ha gitt det til Norges befolkning. Vi skriver herved under på at vi skal bringe flere artikler om arkitektur inn i magasinet.

Design er ikke bare en liten ting i en butikk. Design er den store tanken bak som skal testes, sjekkes, utfordres og spørsmålene som skal besvares. Klesplagg eller bygning, det skal fungere.

Som mange av oss vet, og enda fler kan forestille seg, har sett på TV eller lest om i magasiner, kan et moteshow med VIP-inviterte virke litt fjernt. Det er gjerne insvøpt i en eksklusiv atmosfære, og er ikke ment for alle å delta på. Og det er ganske nøyaktig slik det er og skal være.

Plnty__6_snohetta_Oslo_Runway_s-hv_foto_Annicken_Dedekam_Rage

Veronica_Vallenes_01

 

Gjør kultur tilgjengelig

Så når vi denne gangen var invitert til catwalken i den romslige lobbyen i en bygning som er ment for å dele kultur – opera og ballett, men også jazzkonserter, konserter med populærmusikk.

Plnty__9_snohetta_Oslo_Runway_s-hv_foto_Annicken_Dedekam_Rage

Plnty__4_snohetta_Oslo_Runway_s-hv_foto_Annicken_Dedekam_Rage
Prisvinner av DHL-Get Global, Veronica B. Vallenes

Dette er stedet hvor man bygger utendørsscener og lager sommer-TV for publikum i hele landet – og nå moteshow – bryter elegant ned et hvert forsøk på å gjøre høykultur til noe bare de få har tilgang til. Høykultur er i aller høyeste grad og mer enn noen sinne, demokratisk tilgjengelig for alle i denne bygningen.

Johnnylove_03

Johnnylove_04

 

Bygningen som deler det meste

Det er svært tilbakelent opplevelse å puste inn atmosfæren i et byggverk som er skapt på en måte som gjør at du kan bruke det som et mål for søndagsturen din, og som du kan gå opp, ned, frem og tilbake på. Du kan gå helt opp til utsiktepunktet og ned igjen, og du kan ikke minst, se gjennom de store glassvinduene ned i foyeen.

Johnnylove_06

Plnty__snohetta_Oslo_Runway_s-hv_foto_Annicken_Dedekam_Rage
Gjennom disse opplevelsene er det enklere å forstå hva en delingskultur faktisk går ut på. Så enkelt som at alle har glede av å gå på operaen. Til operaen. I operaen.

Plnty__10_snohetta_Oslo_Runway_s-hv_foto_Annicken_Dedekam_Rage

Johnnylove_05

 

Det spiller liksom ingen rolle hvor vi går – i eller på – opplevelsen av at den er for alle er den største tanken, og som bidrar til å gi hovedstaden Oslo puls. Man kjenner at det er gjort med omtanke.

Johnnylove_02
Designer John Vinnem for Johnny Love

Takk #snohetta

En stor takk til #oslorunway for å ha valgt operaen vår som arena for designershow som #veronicavallenes #johnnylove #admirbatlak #elisabethstraypedersen #moodsofnorway og fler. Her ble det vist kvalitet med stor K.

Plnty__7_snohetta_Oslo_Runway_s-hv_foto_Annicken_Dedekam_Rage
Og takk for at turistene i Oslo disse dagene fikk stå utenfor og kikke inn på oss med nysgjerrige blikk og mobilkameraer. De reiser hjem med historiene de vil fortelle sine venner med glede og entusiasme. Norge er et bra sted. Husk å tagge #snohetta neste gang du tar et bilde av operaen og legger det ut i sosiale medier. Det er en skam å vedkjenne seg de skarve 4 802 taggene som ligger på Instagram.

Close