Svarte rotter - PLNTY | kulturmagasinet

Svarte rotter

Det urbane Oslo og mørk, dyster musikk inspirer designeren bak Black Rat, Siri Sveen Haaland. Det hun skaper er som hentet fra en gammel sort-hvitt-TV, og består av svarte, grå og hvite plagg. Høres det trist og depressivt ut? Vel, det er i alle fall langt i fra kjedelig og svært sofistikert. Og ikke minst har designeren et budskap til sitt publikum:

– Jeg er ikke ute etter å erstatte garderober, jeg vil heller at mine plagg skal komplimentere det man allerede har, sier hun.

Siri Sveen Haaland ønsker å bevisstgjøre forbrukeren, og jobber derfor med naturlige stoffer. Ull og bomull er vanlige naturlige stoffer, men det som er mest interessant med særlig en av kolleksjonene, er at hun har valgt å jobbe med bambus.

plnty_black_rat_clothing_oslo_trend_2014_3

Etisk design

For Black Rat-designeren er det viktig å bygge opp et merke som er etisk riktig. Da hun i fjor ble gjort oppmerksom på en produsent i Tyrkia som tilbød bambus, var dette noe hun følte at hun burde bruke i sin egen produksjon.

– Bambus er mer miljøvennlig enn bomull. Bomull planter man, mens bambus er ugress som vokser fritt og dermed ikke er plantet av mennesker, forklarer Sveen Haaland.

SIri (2)_sh

Ifølge Nordisk Miljømerking –Svanemerkets publikasjon «Tesktiler, skinn og lær», omtales bambus som vegetabilske fibre, eller nettopp gress. De skriver blant annet: «Bambusfibrene lages av bambusmasse som så spinnes. Bambus er et hurtigvoksende gress og krever normalt ikke gjørdning eller sprøyting, og fremstilles derfor ofte som et miljøvennlig alternativ til andre naturlige fibre som bomull. Kina har mye bambus og gresset regnes som en naturlig ressurs og tas ut av uregulerte naturlige skoger i sørvestlige Kina.»

– Bambus er antibakteriell og har ellers samme egenskaper som ull.

Sveen Haaland mener bambus har samme egenskaper som ull, men at det oppfører seg som bomull når man jobber med det. Bambus har varmende egenskaper mot kroppen, men det kan også kjøle ned og tiltrekke seg fukt.

– Bambus er antibakteriell. Så når det trekker opp fukt blir det ikke lukt i tøyet, forklarer Sveen Haaland.

Før hun selv ble oppmerksom på materialet, hadde ikke Sveen Haaland sett bambus bli brukt i vanlige klær, og hun fikk produsenten i Tyrkia til å produsere et eget stoff av bambus spesielt til hennes kolleksjon. Noen av plaggene hun viste frem under Oslo Fashion Week i 2013 var laget av bambus. Klesdesigneren har til intensjon å bruke naturlige materialer og lage etisk riktig design.

_MG_6061OsloTrend_Black-Rat_plnty_ahmn

Klær til en nordisk festival

Som et ledd i den helhetlige designtankegangen ønsker for eksempel ikke Siri Sveen Haaland å designe til bestemte sesonger. Hun vil heller skape plagg som varer. Kanskje er det hennes nordiske sjel som snakker, når hun sier at hun liker vintertøy best.

– Jeg liker best å designe yttertøy og jakker. Men det er musikaliteten i henne som snakker når hun sier at hun gjerne også lager noen sommerplagg. Da blir det en kolleksjon som er inspirert til å bruke på festival, sier hun.

Plnty_Hjerteslag_1_2016_Black_Rat_foto_Black_Rat
Foto: Black Rat

 

 

Denne kolleksjonen er inspirert av norsk sommer.

– Jeg begynte planleggingen allerede i februar 2014, og det var rett etter at jeg hadde sluppet en ny kolleksjon. Det var noen hektiske måneder på våren, sier Sveen Haaland.

Et underjordiske univers

Svart. Opprørsk. Underjordisk. Klesdesignerens egen oppfatning av klesbruk, bærekraftig produksjon og bruk, er et lys i det ellers mørke landskapet der rottenes plass er essensiell – eller i alle fall inspirasjonen fra et dyr som ikke kan se farger. Om egen forretningsvirksomhet har hun villet lære seg et par ting. Men hun er klar og tydelig om det å drive eget firma:

– Du må ikke tenke konsekvenser. Bare hoppe i det.

_MG_5841OsloTrend_Black-Rat_plnty_ahmn

Det fargeløse universet Siri Sveen Haaland har skapt er rebelsk på en stille måte, elegant i snittene men tar du på deg et Black Rat-plagg, har du allerede talt øvrigheten midt imot. Slogen «A dark Norwegian clothing line which is introducing the underground  of Oslo through sophisticated streetwear» og en helt egen kolleksjon som kalles «Mytteri» sier sitt. Du må mene noe! Siris familiebakgrunn handler om bunadssøm og gilde farger. I hennes eget underjordiske univers har hun makten over alt som er svart-hvitt.

Close