Hvordan lage sin egen te - PLNTY | kulturmagasinet

Hvordan lage sin egen te

Te er opprinnelig fra Asia, og du kan faktisk finne ville busker med teblader. Men de fleste blir dyrket frem og det for nettopp smaken sin skyld. Te fremstilles av blader fra buskene Camellia sinensis, eller Thea sinensis i følge Store Norske Leksikon. Men du kan også lage din egen te ved å tørke frukt i ovnen, og lagre i en krukke så du har ditt eget lager av din egen favoritt te.

Plnty_TeDrikker_foto_Karoline_Billehaug_002

Appelsinte

Du trenger:

 • Appelsin
 • Tefilter
 • Sort te
 • Honning / sukker

 

Tilberedning:

Skjær opp noen appelsinskiver. Det er viktig å skjær vekk skallet og det hvite Veldig viktig å få vekk det hvite da dette er skikkelig bittert å få i teen. skjær opp appelsinkjøttet og ha det over i et tefilter. Tilsett sort te og hell over varmt vann.  La det trekke i 4-6 minutter. Denne kan man også ha litt honning eller sukker i for en søtere versjon.

 

Plnty_TeDrikker_foto_Karoline_Billehaug_003

Mynte og sitron

Du trenger:

 • Mynte blader
 • Sort te
 • Sitronsaft

 

Tilberedning:

Det er to måter å lage denne teen på. Man kan velge å bruke ferske mynteblader i en sil og helle varmt vann over, eller legge masse mynteblader på et stekebrett og la de tørke i ovnen på over og under varme ca 80 grader. Tørkes de i ovnen, så er det lurt å blande inn litt sort te og helle blandingen på en lufttett krukke for lagring. Uansett hvilken versjon du velger, så tilsetter du sitronsaft etter at teen har trukket i en fem minutter. Jo lengre, jo bedre!

Plnty_TeDrikker_foto_Karoline_Billehaug_004

Eple og kanel med hint av karamell

Du trenger:

 • Fire epler
 • Kanel
 • Sort te
 • Karamell fudge

Tilberedning:

Å lage te er en prosess som varer over flere timer. For å lage denne teen vasker du fire epler, skjærer av litt epleskall og legger dette i en stekeplate før du drysser over kanel etter eget ønske.  Kutt så opp eplet i små biter og legg det ut på resten av stekeplaten. Tørkes på 80 – 100 grader, (varierer fra ovn til ovn) midt i ovnen på over og undervarme, Denne prosessen tar omtrent 15-20 timer, men det går helt fint å tørke noen timer, og fortsette dagen etterpå med tørking. Hell de tørkede eplene over i en krukke, tilsett sort te (Earl grey for eksempel) og opphakkede karamell fudge, og rør rundt.

Når du har tørket eplene tar du et par klyper med den tørkede teen i en tesil. Her kan du variere mengde tee etter hvor sterk smak du ønsker. Hell over vamt vann og la den trekke i fem minutter. Denne varianten går også fint uten karamell fudge.

 

Plnty_TeDrikker_foto_Karoline_Billehaug_005

 

Gurkemeie og ingefær te

Til en stor kopp trenger du:

(Ca) 1/2 ss gurkemeie

1/2 ss malt ingefær

1/2 ss kanel

1 ss Honning

en skive sitron

 

Tilberedning:

Denne er lett å lage, og krever kun at du har krydderene i skapet og et te filter. Ta et tefilter og legg over koppen. Ha i alle ingrediensene, hell varmt vann over og la det trekke i noen minutter. Ta vekk tefilteret og ha oppi en sitronskive. Nyt den krydrete teen.

Close