Fem av tre - PLNTY | kulturmagasinet

Fem av tre

Tre. Et dynamisk materiale med lang håndverkshistorie i Norge, og noe vi har mye av. Vi finner over 10 milliarder trær her i landet, i følge en artikkel fra 2012 fra Norsk institutt for Bioøkonomi. Når det gjelder utforming av treet, har vi for tiden mange gode designere som gjør seg bemerket nasjonalt og internasjonalt. I introduksjonsbildet finner du Sverre Uhngers design av skjærefjøla.

Plnty_klokke_Andreas Bergsaker_design_foto_Lasse_Floede
Birch & Brass o’clock / design Andreas Bergsaker / Foto: Lasse Fløde

Et tre bruker tid på å vokse seg stort og på å få frem årringene, som er kjennetegnet på at hvert tre er helt unikt. Dette har Andreas Bergsaker tatt med seg inn i designet av nettopp det som viser tiden, en bordklokke med visere av messing. Bergsaker var en av designere som stilte ut under 100% Norway i London tidligere i høst.

Rett fra skogen

Tre er et levende materiale som er påvirket av tidens tegn. Temperatur og fuktighet påvirker hvordan treverket sprekker opp og formes, noe som gjør hver enkel trestamme unik. Denne unike egenskapen kommer frem i designet til Cathrine Krosser i »Årringene». Med de utrolig enkle og unike møblene får man naturen inn i stua. Ikke nok med at hvert enkel design har sitt eget særtrekk, trærne er også hentet fra egen skog på Krosser gård i Ås.

Plnty_Krosser_Arringene_foto_Berit_Fauske
Årringene fra Krosser / design foto: Berit Fauske

Håndverk og design for andre

Blant våre mest spennende designere finner vi Sverre Uhnger. Han har blant annet designet et skohorn laget av tre i forbindelse med et prosjekt han arbeidet med for Frelsesarmeen. Dette skohornet er et av flere produkter som blomstret ut av prosjektet »Others». Tanken bak prosjektet bygger på at kvinner i Bangladesh på 90-tallet fikk opplæring i håndverk, og produktene skulle selges.

Med en bakgrunn fra håndverk og utdanning innen design, er det en fellesnevner for Uhnger å fokusere på å skape produkter som føles naturlig å bruke. I tillegg til dette er han svært opptatt av at kvaliteten på materialet og teknikkene fra produksjonen er bevart.

Plnty_design_Sverre_Uhnger_Others
Design Sverre Uhnger for Others

Vi finner design rundt oss, overalt. Designere har utviklet produkter vi har på oss, hjelpemidler i hverdagen, og ikke minst i hjemmene våre. Vi finner design i form av sko på bena, briller på nesen, gaffelen i hånden eller sofaen du sitter i – alt er tenkt, tegnet, utviklet og produsert som en helhetlig prosess.

Design er alt fra skoene på bena, brillene på nesen eller gaffelen i hånden.

Ikke minst har norsk design utviklet seg fra å være noe man lager, til å bli et verktøy for problemløsing i en kompleks verden. Norsk design og arkitektursenter stiller viktige spørsmål om hva som er designernes rolle i dag: «Vi kan ikke lenger bare lene oss på analytisk tenking som foredler eksisterende kunnskap og gjør små forbedringer i status quo. Det er et behov for mer utforsking. Designtekning representerer én måte å forstå verden på som gjør det mulig å se og håndtere store utfordringer», skriver DogA i en artikkel om design i endring.

Plnty_Fimbul_design_Canary_Warf_foto_Fimbul
Canary Warf skobørster / design og foto: Fimbul /

Tøffe skobørster for tøffe typer

Fimbul betyr «sterk og mektig vinter«, i følge norrøn mytologi. Designere bak merket, Kristian Aarseth, Jo Korneliussen og Einar Juel tolker sitt eget arbeid som sterk design fra Norge som fokuserer på funksjonalitet, norsk tradisjon og historiefortelling. Ett av produktene Fimbul har designet er laget av tre, er en skobørste, og er designet spesielt for å ta vare på kvaliteten i skinnet.

Strategiske prosesser handler om å identifisere, diagnostisere og løse problemer. DogA

Skobørsten »Canary wharf» har hentet navnet fra det hektiske distriktet i London, som representerer et sentrum for bruk av lærsko av høy kvalitet. Målet til Fimbul med skobørsten, var å skape et produkt som har høy funksjonalitet, men også er karakteristisk og kan passe inn i et moderne hjem. Det kunne de gjøre fordi nordmenn har åpnet sinnet for kvalitet, og ønsker å ta vare på tingene sine.

Naturen på håndleddet

Tre behøver ikke å materialisere seg i gammeldagse klenodier forbeholdt peishyllen. Nå finner du hippe solbriller i tre, eller som her, på håndleddet. Det har designeren bak Treklokker sørget for. Ideen om en klokkerem i tre er ikke nødvendigvis helt nytt, men noe vi synes er verdt å nevne blant fem. Et hundre prosent naturlig tilbehør. Designer Evy Reimers Arnestad har en lidenskap for alt som er naturlig, enten det er mat eller materiale.

Design er i alt fra de store, til de små detaljene. I dette tilfellet er klokkedesignet det lille ekstra som både gjør at du holder oversikt i hverdagen, og i tillegg på en stilfull og annerledes måte. Det lille ekstra som forteller omverdenen hvem du er.

Plnty_Treklokker_foto_Treklokker
Treklokker / design: Evy Reimers Arnestad / foto: Treklokker /
Close