Plnty å gjøre i desember - PLNTY | kulturmagasinet

Plnty å gjøre i desember

Du tror det kanskje ikke, men i desember skal Atle Antonsen stå på scenen på operaen og synge seg gjennom Mozarts klassiker Tryllefløyten. Eller var det Tullefløyten? Og frem til 13. desember stiller Pia Myrvold ut hos Atelier Nord. Løp!

 

5. desember: John Grant – Logen Teater, Bergen

John Grant på Logen Teater

Den tidligere vokalisten i elektrofolkrockbandet The Czars kom med sitt første soloalbum The Queen Of Denmark i 2010. Mojo ga herligheten fem av fem stjerner og kalte det «a sci-fi soft rock masterpiece». Tre år senere returnerte Grant med det eminente oppfølgeralbumet Pale Green Ghosts (2013), som blant annet ble kåret til årsbeste i VGs oppsummering av musikkåret og ble nominert til en Brit Award. Der debutplaten består av 16 stødige folkrock-spor, er Grants ballader på Pale Green Ghost akkompagnert av hard og mørk synthpop. Nå spiller John Grant på Logen Teater, 5. desember. Mer info og flere konserter finner du på Bergen Live.

 

5. og 6. desember: Designernes eget julemarked 2015, DogA

Plnty_Designernes_eget_julemarked_2015

 

Alternativt: Designernes eget julemarked

Dette julemarkedet er et klart alternativ til den kommersielle julehandelen og vi har blitt en årlig tradisjon. Her har mange kjente designmerker solg sine første varer før de ble store og kjente, vi nevner blant annet Blafre, Darling Clementine, Daydreams, Funkle, Gilles & Cecilie, Kaja Gjedebo, Mette Møller, Merete Taule, Moo Design, Nina Banggren, Ove Harder Finseth, Scusi, Snella & Petronella, Stina Ørdal, So Hee, Sari Syvaluoma, TSH, Tone Dalen, Probat, Ugly Children, ZuzannaG, og mange flere. Designernes julemarked holder alltid til i lokalene til DogA før jul. Få mer informasjon om markedet her.

 

10. og 13. desember: Paris, Texas – Cinemateket

Plnty_Cinemateket_Paris_Texas_Wim_Wenders

 

Paris, Texas – Gullpalmevinner på Cimenateket

Paris, Texas er en av få filmer som kan skilte med en melodramatikk som kan stå imot enhver filmkritikk. Ry Cooders musikk understreker den fundamentale ensomheten og forlattheten som Travis slåss mot. I et øde ørkenlandskap, som vi kjenner igjen fra John Fords klassiske westernfilmer, blir en mann funnet bevisstløs og sterkt forkommen. Et visittkort med et telefonnummer er det eneste som kan identifisere ham. Regissør: Wim Wenders.

Mer om Gullpalmevinnerfilmen her

 

28. november – 31. desember: Den norske opera og ballett

Plnty_DNOB_Tryllefløyten_Atle_Antonsen_foto_Erik_Berg_2015

 

Atle Antonsen spiller i Tullefløyten

Det er Alexander Mørk-Eidem som har regien når Tryllefløyten er storsatsningen på Den norske opera i desember. Mørk-Eidem er kjent for sine gjenskapninger av klassiske stykker i nye settinger. Som i suksessene Peer Gynt på Nationaltheatret og En folkefiende på Stockholms Stadsteatern.

– Jeg liker å flytte klassikerne i tid og rom, og å lage nye forestillinger selv om de er basert på gamle verk, sier han og forsøker å finne tilbake til den gøyale stemningen som må ha vært i salen da stykket ble vist for første gang. I likhet med urpremieren i 1791, gjøres rollen som Papageno av en komiker. Atle Antonsen har den sentrale rollen.

– Papageno er en komisk skikkelse, og jeg skal forsøksvis være morsom. Det er nemlig ikke bare sanger her, men også dialoger. Men det sanglige skal ikke høres komisk eller kråkete ut, sier Antonsen til nrk. Denne gangen er Tryllefløyten blitt til et skilsmissedrama in space.

Sjekk ut mer om skilsmissekomistykket her

 

25. november – 4. januar: Visueltutstillingen

Plnty_Grafill_Visueltutstillingen_desember_2015

 

De fineste produktene i landet

I oktober ble norske designere og illustratører hedret med priser i Visuelt, Nordens største konkurranse innen visuell kommunikasjon. Nå stilles alle de 160 vinnerarbeidene ut hos Grafill.

Visueltutstillingen er en fest i vakker, velformet ’hverdagsdesign’. Her er de fineste produktene i landet vårt stilt ut, alt fra matemballasje, vinetiketter, cd-omslag, årsrapporter, festivalplakater, skilt, tegneserier, firmalogoer, smartphone-apps, nettsider, animasjonsfilmer, TV-vignetter, reklamefilmer, musikkvideoer og mye mer.

Grafill er svært stolt over å stå bak Visueltkonkurransen som i årevis har løftet frem nye stjerner på den norske designhimmelen. Om du ikke har anledning til å ta deg en tur, se mer om utstillingen her.

 

9. oktober – 28. februar 2016: Nasjonalmuseet – Arkitektur

Plnty_Nasjonalmuseet_september_2015

Arkitekturstriper – se det med nye øyne

Med «Arkitekturstriper» ønsker vi å presentere en uvant form for arkitekturvisualisering. Utstillingen viser hvordan arkitekter bruker tegneseriemediet i eget skapende arbeid, samarbeidsprosesser, i formidling av egne ideer og konsepter og som virkemiddel i arkitekturkritikk.

Tradisjonelle arkitekttegninger er velegnet for å kartlegge problemstillinger, visualisere løsninger eller gi presis informasjon om tekniske detaljer, målestokk og utforming, men er ofte krevende å tolke for folk flest. Mange arkitekter har derfor valgt å ta i bruk tegneserienes særpregede sammensmelting.

Vil du vite mer om utstillingen, finner du mer informasjon her.

Close