KAKEMONSTERET - PLNTY | kulturmagasinet

KAKEMONSTERET

Hun er ikke så veldig opptatt av at det skal være perfekt. Bare annerledes. Og det er kanskje hangen til det litt skeive og rare – det kreative og annerledes – som fremhever den unike personligheten hun ikler kaker hun skaper med sukker, egg og mel. Ja, og sjokolade, karamell, poppkorn, nøtter, kongler, barnåler eller bambifigurer…

5_Plnty_Kakemonster_Kokos1_Fay_Monique_Thorp_2015

 

Litt om perfekte fondantroser

– Det er veldig i vinden med perfekte fondantroser, sier Fay med et hint av ironi.
– Det er som om sosiale medier har bidratt til å fremme en husmorkultur som hørte hjemme for 40 år siden. Det er synd når sterke, tøffe jenter plutselig fremstår som svake, flinke og søte når de baker. Men når det er sagt, er det positivt at man lager mat fra bunnen av. Hun klarer ikke å la være å filosofere over at flere av hennes venninner har gått enten til hit eller dit i matveien.

Kanskje er det den unike hangen til det skeive og rare som fremhever det unike i hver kake.

– Det er ingen mellomting. Enten har de blitt veganere, eller så har de blitt flinke muffinsbakere med perfekt, rosa frosting, sier hun.

Sjekker kaketrender i New York

Ifølge kaketrender for 2016 er det mye som skjer på den kreative fronten, når det gjelder dekor og utseende neste år. Så langt Plnty kan se ut i nettuniverset, er regnbuestriper og dekor som ligner akvarell, eller overdådige smørkremblomster blant den dekoren en kake skal ha til neste år. Fay holder seg oppdatert på hva som kommer, men sørger for å filtrere nøye og gjøre inspirasjonen til sitt eget uttrykk.

1_Plnty_Kakemonster_Fay_Monique_Thorp_2015
Fotograf og baker Fay Monique Thorp liker «nakne kaker», hvor hun heller over rennende sjokolade og man kan se bunnene og det i mellom.

– Jeg skal til New York til våren. Da skal jeg bare besøke bakerier og ete kake, flirer hun og synes sjøl hun fremstår som spesielt interessert – ja, nesten litt kakemanisk. For mens andre setter Frihetsgudinnen eller Central Park på «må se»-listen, gjør hun kakeresearch så hun kan møte byen som rangerer som nummer to på kakereiselisten.

– London er nummer én, sier jenta fra Jessheim, den midterste av tre søsken.

Alt startet på Brick Lane

Det var Brick Lane som brakte kakebakeinteressen tilbake til fotostudenten Fay Monique Torp for cirka åtte år siden. Fay hadde fulgt sin indre stemme, dratt til London – mutters alene – for å ta Bachelor i foto ved London Metropolitan University.

4_Plnty_Kakemonster_Hazelnut_Fay_Monique_Thorp_2015
Selv om hun elsker å lage avanserte kaker, er sjokoladekake i form noe av det beste Fay vet.

Da hadde hun ikke bakt siden hun var barn og laget marsipan fra bunnen av sammen med bestemor – Fays store inspirasjonskilde og mentor. Baking var en interesse som avtok i tenårene og i det øyeblikk hun bestemte seg for å bli advokat, ta allmennfag, få generell studiekompetanse, bli rødstrømpe og komme inn på tverrfaglig kjønnsstudier på universitetet.

Mens andre skriver opp Frihetsgudinnen på besøkslisten, skal Fay besøke bakerier for å spise kake i New York.

– Kjæresten min, som jeg hadde den gangen, så at jeg holdt på med kamera hele dagen. Han poengterte at jeg heller burde gjøre noe med den sterke fotointeressen. Så jeg bråsnudde og kastet kjønnsstudier på dør. Jeg søkte langt på overtid på fotoutdanningen på Norges Kreative Fagskole, og kom inn på opptaksprøven, forteller hun.

– Viste meg at det var mulig

Det ærlige og avslappede hipstermiljøet, i det som nå er Londons mest trendy område, bød på billige, shitty leiligheter med kakkerlakker, men viste henne at det var mulig å sette et bord ut i gaten og selge varene sine der. Det var også i Brick Lane at Jemma Wilson, i dag viden kjent som Cupcake Jemma med butikk i Kingley Court i Soho og innrullert i Jamie Oliver’s virksomhet, startet sitt salg av cupcakes ved et ustødig piknikbord i helgene.

2_Plnty_Kakemonster_Gingerbread_Fay_Monique_Thorp_2015
– Hvis vi ikke baker og lager mat, vil kunnskapene om det forsvinne. Jeg har lært å lage lefser av bestemor. Noen må føre det videre, sier Fay Monique Thorp.

Vil gjerne bli baker

I dag er Fay egentlig interessert i å bli baker. Men er ikke motivert for å ta videregående om igjen og ønsker alle geskjeftige, uskolerte bakere velkommen. Det motiverer henne å se folk som tar initiativ. Og hun mener at sivile bakere står i klar kontrast til et fag som ikke har fornyet seg på mange år.

– Jeg vil være lei lukten av nybakt brød når jeg går ut fra bakeren, sier hun og sikter til alt vi kjøper hos bakeren som ikke er nybakt. Vi må bli kvitt marsipankaker og tørre skolebrød. Sånn sett savner jeg London, hvor man kan gå inn og kjøpe et stykke av en kake som er lagd i dag. De får jo solgt alt de lager!

9_Plnty_Kakemonster_portrett_Fay_Monique_Thorp_2015
– Man kan jo like gjerne kjøpe en treetasjes kake med hemmelagede bunner fremfor en masseprodusert kjøpekake til samme pris.

Sarkastisk søtt!

Hun er lidenskaplig. Men hun er tilbøyelig til å tro at lidenskap kan skremme folk med litt stramme regler. Hun ble oppfordret av venner til å melde seg på TV-programmet «Hele Norge baker», og kom veldig langt i uttakingen. Selv tror hun at hun røyk ut da hun kom til å si det litt rett ut, der med at hun ikke liker perfekte marsipankaker. Det var kanskje for direkte. Men pytt.

Fay Monique Thorp blir motivert av mennesker som tar initiativ. Hun tror sivile bakere kan gjøre en like god jobb som bakere og konditorer.

Om seg selv sier hun at hun baker sarkastisk søte saker, elsker kunst, er avhengig av kaffe, er matentusiast, bokorm, og en baconspisende blekksamler. Hun mener tatoveringene. De skaffet hun seg da hun fikk jobb i et tatoveringsstudio etter endte studier. Da de andre som jobbet der klaget over at de la på seg, solgte hun cupcakes til de som tatoverte seg isteden.

– Man trenger sukker når man blir tatovert, forklarer hun.

3_Plnty_Kakemonster_Gingerbread2_Fay_Monique_Thorp_2015
 

Et energifullt ja-menneske

Det tar ikke lang tid å forstå at Fay er et ja-menneske slik hun smiler med hele seg. Hun stemmer for «Ja til nytelse» og til å bake skikkelige kaloribomber. Her i gården er det ikke snakk om å produsere noe som ikke inneholder mengder med sukker. Hun spiser gjerne kake og drikker øl med venner. Det ene utelater ikke det andre. Ingenting foregår stykkevis og delt. Til daglig selger hun kjøkkenutstyr. Hun mangler ingenting.

Et illsint kakemonster

Samlingen bakebøker hun har i bokhyllen – hun måtte nylig kjøpe en til – har hun hentet inn fra hele verden. Den er ikke bare avgjørende på utgiftsposten. Men svært verdifull, fordi Fay bruker timesvis på å studere kakebakekunsten ned i minste detalj for siden å kjempe seg frem til det som for henne er det perfekte resultat. I tillegg til å bruke natten på å lese bakebøker, bruker hun tutorials på YouTube og følger kakebakere på Instagram og kjente kakebloggere.

10_Plnty_Kakemonster_portrett_Fay_Monique_Thorp_2015
– Det er herlig med salt og søtt. Man må nyte og ha livslyst. Ingen kan si at en kake ikke har skapt glede. Jeg både synder og nyter, sier hun.

Når hun jobber, liker ikke Fay Monique Thorp å måtte prate. Da setter hun på musikklista som er spesielt dedikert til baking. Der finner du låter med Etta James og Dusty Springfield, som tuner henne ned når bakingen pågår som verst. For hun går så opp i bakingen at det påvirker temperamentet, og hun blir usedvanlig sint hvis noe går feil. Og er det noe hun ikke får til – ja, da får du anledning til å se et skikkelig kakemonster.

Close