Årskavalkade. Del to. - PLNTY | kulturmagasinet

Årskavalkade. Del to.

Når man er på reise er maten alltid en opplevelse i seg selv. Hele kulturen i landet representert i ett måltid. Derfor kan det være en overraskelse at når du spiser nasjonalretten i Portugal, så spiser du faktisk norsk fisk? 280 kilo med klippfisk fra Norge i en lokal fiskerestaurant i Lisboa. En rett som kan lages på utallige måter og lokalhistorie får du i saken om Kjærlighet, lidenskap og en nordmann.

Intro_Plnty_Bacalhau_Lisboa_foto_Annicken_Dedekam_Rage_2014

Gjennom mobilkameraet

2015 brakte med seg en ny spalte til Plnty. En spalte hvor redaksjonen viser frem inspirerende Instagram-kontoer i serien Bilder på et blunk. En månedlig serie hvor vi får vite mer om personen bak mobiltelefonen og betydningen bak bildene.

«Indirectly» –
Her er vi på et nedlagt asyl med mye trist historie i veggene. På nedlagte og igjenspikrede steder er alltid lyset en utfordring for oss som kun fotograferer med mobilen, så vinduene er viktige. Her er vinduet motivet, men kun indirekte – gjennom refleksjonen i det knuste glasset og lyset som faller på gulvet.

En av de første ut var MortenBK. Med hans forkjærlighet til det forfallende fikk vi lov til å dele hans syn på hva som er vakkert. Hver måned etter har vi presentert en ny Instagram-konto: KristineNor, MarianneHope, RiaMolde, JuniLulu og Solvander.

''High hopes''
«High hopes»  – KristineNor

På kjøkkenet

Matnerden Jørgen O. Grann er ganske ærlig. Han tør ikke si hva sykkelen hans koster. Når en mann først vil ha noe, kan det gjerne koste. Det har en kjøkkenindustri tjent mye penger på. Og mannen fått sin fortjente oppmerksomhet for – nå også på kjøkkenet. Det skriver journalist og ansvarlig redaktør Annicken Dedekam Råge i saken om kokk Jørgen O. Grann i saken «Utstyrsfrik. Ferdig snakka.»

Plnty_Utstyrsfrik_2015_foto_Karoline_Billehaug_011

Dette er bare en av få saker Plnty har skrevet om mat eller drikke i år. For det du putter i munnen behøver ikke å være kjedelig. For det behøver ikke nødvendigvis å ta lang tid for å lage noe som ser, og ikke minst smaker, helt nydelig.

Plnty_Utstyrsfrik_2015_foto_Karoline_Billehaug_006

Plnty har blant annet skrevet om hvordan blåbær kan brukes til syltetøy og saft, at en enkel måte å bruke norske råvarer på er enkel bakekunst, kaffe i ulike varianter blant annet med et hint av appelsin i ‘«Varme høstdrinker» og hvordan du kan lage «Fruktige fristelser».

Plnty_FriskeFristelser_foto_Karoline_Billehaug_001

2015 fristet oss til å gjøre forandringer flere steder i huset. Først med fliser på kjøkkenet hvor vi gikk fra svarte fliser til moderne sement i «Gleden er å pusse opp. Litt». Og sommeren gjorde at malerpenselen kom frem nok en gang. Med enkle grep ble en gammel kommode som ny. Det ble «Kommodens rennesanse».

Plnty_kommoden_Foto_StineGranlund_05

Med mat i magen og inspirasjon over alt, måtte meningene ut. Ikke på en belærende måte, men ansvarlig redaktør Annicken Dedekam Råge så på kulturlivet i Norge og landet Norge med et spørrende blikk. «Hjerteslag» slo sitt første slag i saken NO WAY. NO SWAG. og fortsatte i ‘Design og sånn og Mørketid.

Foto: Annicken Dedekam Råge
Foto: Annicken Dedekam Råge

Keramikk fra Røros

Kunst og design finnes i alle kroker og kriker av Norge. Vekk fra Oslo gryta fant fotograf Andreas Lange en keramikkkunstner. En mann som leker med form og farger, og har skapt sitt eget univers i et bygg midt i Røros.

02_17.08.2015_Lysgaard_Keramikk_PLNTY_Andreas_Lange_2015

Litt som i en Ivo Caprino-fortelling, der destinasjonen ligger litt oppover, mot øst og noen grader bortover, mot søta bror, møter tregrensen himmelen. Der står tiden stille. Og nettopp der hvor sterk arbeidsmoral har formet samhold opp gjennom tidene, finner man kultur og kunst i en bygd med verdensarv. Les mer om Per Lysgaard i »Havmannens overraskelser»

17.08.2015_Lysgaard_Keramikk_PLNTY_Andreas_Lange_2015_16

 Norsk design

I 2015 har norsk design vist seg frem på flere plattformer. I London stilte norske designere ut sine lamper, bord, krukker og annet norsk design under 100% Norwegian. Vi oppsummerte alt i 100 prosent norsk design.

Plnty_Lampefeber_designer_Andreas_Engesvik_og_Daniel_Rybakken

Etter hvert som høsten kom og mørket omsluttet oss blir lyset, og ikke minst lampene, et viktig element. Norsk design har ikke sett lysere ut. Og Norge og norske designere er i rampelyset for internasjonal interesse. Hva er det landet lengst nord kan bidra med, av form og funksjon? spør Annicken Dedekam Råge i saken Ikke akkurat lampefeber.

Et element Norge har mye av er tre. Tre behøver ikke bare å bli brukt i møbler som bord og stoler – hva med klokker eller en skobørste? Plnty viser deg Fem av tre.

Krosser Årringene. Foto: Berit Fauske
Krosser Årringene. Foto: Berit Fauske

 Søndagsmarked

Hver søndag samles kreative sjeler på Blå. Søndagsmarked på Blå viser deg de kreative menneskene som designer og selger sitt eget. Et rosa juletre. Joda. Det er blitt jul også på Søndagsmarkedet på Blå. Men skimter vi et skeivt smil til den overdådige høytidsfeiringen der forbruk står i sentrum? Høytid eller ikke, det skjer alltid noe på Blå, hele tiden, hele året.

10_Plnty_Sondagsmarked_Blaa_foto_Annicken_Dedekam_Rage_2015

Historie på 3 minutter

– Vi fremstiller ofte historien på en forenklet og gjentakende måte. For eksempel er det en etalbert oppfatning av at familien til Knut Hamsund var dysfunksjonell. Dermed er bildene av en smilende, tøysende og tilsynelatende normal forfatter, nesten ukjente for oss.

no-nb_sml_ 2237
Foto: Normanns kunstforlag/Nasjonalbiblioteket

Det sier Per Olav Torgnesskar som har tatt permisjon fra jobben som seniorrådgiver i Kulturrådet.

Over 50 millioner fotografier i norske arkiv, bibliotek og museer, har gjort ham nysgjerrig på hvilke historier han finner blant dem.

Gjennom sitt arbeid med bevaring og formidling av den norske fotoarven har han laget tre digitale fortellinger. Og nå vil han bruke disse som mal for å lage flere nye historier basert på norske fotografier.

Plnty_Per_Olav_Torgnesskar_Kulturaadet_2015

Med utgangspunkt i et postkort fra trivielle Kongsvinger, som naturligvis hverken er kjedelig eller monoton, har han laget en underfundig historie om hvordan livet var på 70-tallet, men det handler også om norsk historie, om tekstilbransjens hang til bruk av nylon og om postkortets plass i samfunnet. Les og se en av videoene i Kulturminner fortalt på 3 minutter.

Kreative sjeler

Norge har mange kreative sjeler, og Plnty har presentert flere av dem i løpet av 2015. En av dem er en fotograf som er et Kakemonster. Hun er ikke så veldig opptatt av at det skal være perfekt. Bare annerledes.

5_Plnty_Kakemonster_Kokos1_Fay_Monique_Thorp_2015

Og det er kanskje hangen til det litt skeive og rare – det kreative og annerledes – som fremhever den unike personligheten hun ikler kaker hun skaper med sukker, egg og mel. Ja, og sjokolade, karamell, poppkorn, nøtter, kongler, barnåler eller bambifigurer…

 

Fay Monique Thorp blir motivert av mennesker som tar initiativ. Hun tror sivile bakere kan gjøre en like god jobb som bakere og konditorer.

 

Om seg selv sier hun at hun baker sarkastisk søte saker, elsker kunst, er avhengig av kaffe, er matentusiast, bokorm, og en baconspisende blekksamler. Hun mener tatoveringene. De skaffet hun seg da hun fikk jobb i et tatoveringsstudio etter endte studier. Da de andre som jobbet der klaget over at de la på seg, solgte hun cupcakes til de som tatoverte seg isteden.

Intro2_Plnty_Kakemonster_Fay_Monique_Thorp_2015

 

En annen er mannen som utfordrer idealet om at bare kvinner strikker i Strikkefar. Mannen bak maskene.

Intro2_Plnty_Strikkefar_foto_Ann-Helen_Moen_Nannestad_2015

– At kjønn skal ha noe med strikking å gjøre? Fra riktig gammelt av strikket mange menn også.

At strikking skal være forbeholdt damer syns Joakim er en gammeldags tankegang. Han mener det blir det samme som at det er menn som skal gjøre de fysiske og tunge tingene i hverdagen. Slik behøver det nødvendigvis ikke å være.

1_Plnty_Strikkefar_Joakim_foto_Ann_Helen_Moen_Nannestad_2015

– Det er blitt slik at man deler på ting, og da blir det kanskje slik med hobbyer også. Jeg tror kanskje det blir mer oppstandelse rundt det hvis det er en mann som strikker, enn hvis det er en dame som strikker, forklarer ’’Strikkefar’’. En moderne feminist på 23 med konto på Instagram.

2_Plnty_Strikkefar_Joakim_foto_Ann_Helen_Moen_Nannestad_2015

2015 har spennende saker om spennende mennesker, design og kultur. Vi ser frem til 2016 og alt det har å tilby.

Close