Varm sjokoladehøst

Men kakao var kostbar og eksklusiv vare som Spania og Portugal tok monopol på allerede på 1500-tallet, det var ikke lov til å selge det fritt til andre europeiske land. Da engelskmennene og franskmennene erobret Karibia mer enn hundre år senere, fikk også de tak i denne bittersøte, forførende frukten.

Nydelig sjokolademousse

Plnty_Sjokolade_foto_Karoline_Billehaug_004

 

Dette trenger du:

1,5 dl kremfløte
150 g kokesjokolade
3 stk eggeplomme
2 stk eggehvite
70 g melis

Slik gjør du:

Pisk fløte til myk krem og sett den til avkjøling, til den blir kald. Smelt sjokoladen forsiktig i vannbad, på lav temperatur. Rør i den underveis.

Stivpisk eggehvitene med melis. Bland forsiktig sammen smelte sjokolade med eggeplommene, vend inn krem og til slutt de stivpiskede eggehvitene.

Ha sjokolademoussen i porsjonsformer. Settes kjølig minimum to timer før servering.

Helt i starten, på 1500-tallet, ble det åpnet sjokoladehus rundt omkring i Europa.

Varm sjokolade med kanel og hjemmelagede marshmallows

Plnty_Sjokolade_foto_Karoline_Billehaug_002

 

Dette trenger du:

Sjokolade:

1liter melk
1½ plate kokesjokolade
4 cl rom per kopp (kan sløyfes)

Marshmallows:

20 ark gelatin
2 dl kaldt vann
400 g sukker
1 vaniljestang
200 g melis

Hvis du ikke har tid til å lage marshmallows, kjøper du ferdige. Du trenger ca 20 stykker.

Slik lager du marshmallows:

Bland vann og sukker i en kjele, kok opp. Legg gelatinarkene bløtt i kaldt vann.

Skrap vaniljefrøene ut av vaniljestangen og ha dem oppi sukkerlaken. Kok i 20 minutter (til ca. 110 °C). Ta kjelen av varmen. Klem vannet ut av gelatinplatene, og ha dem i sukkerlaken. Avkjøl blandingen i 10 minutter (til 100 °C).

Visste du at inidanerne i Amazonas brukte kakaobønner som betalingsmiddel?

Legg et tykt lag med melis i bunn av en ca 20×30 cm stor langpanne. Pisk sukkermassen til blandingen er veldig tykk. Her hjelper det med noe annet enn håndkraft. Full rulle på kjøkkenmaskinen i 15 minutter. Bruk en slikkepott til å bre massen jevnt utover i den ildfaste formen. Strø godt med melis over, og la det avkjøles helt.

Blandingen skal være ganske stiv når du snur formen og velter massen over på et bakepapir. Del opp i passende firkanter. Vend bitene i melisen. Oppbevares i en lufttett boks eller plastposer..

Slik lager du kakao:

Smelt sjokoladen forsiktig i kjelen. Du har bedre kontroll med svakere varme. Når sjokoladen har smeltet trekker du kjelen til side og heller melken over. Rør til sjokoladen og melken har blandet seg. Varm opp, ikke la melken koke.

Mayaindianerne har dyrket kakaotreet siden 600-tallet i Mellom-Amerika. Man tror at bønnene kan ha blitt brukt i minst 2 500 år

Legg to marshmallows i bunnen av koppen og hell den varme sjokoladen over. De voksne kan også godt ha i 4 cl rom på den kaldeste tiden av året.

Hjemmelaget nøttegranola med sjokoladebiter

Plnty_Sjokolade_foto_Karoline_Billehaug_003

Dette trenger du:

300 g mandler
300 g hasselnøtter
300 g solsikkekjerner
300 g gresskarkjerner
300 g kokosmasse
150 g kokosfett
200 g 70% sjokolade

50 – 100 g tørkede blåbær og gojibær eller tranebær

Slik gjør du:

Sett ovnen på 200 grader. Ta frem et stekebrett, dekk med bakepapir. Kjør alle nøttene i blender så de knuses til en masse. Når alt er knust – bortsett fra bær og kokosmasse – fordel massen på stekebrettet, bland sammen og bre utover så det blir et jevnt lag. Legg kokosfett over massen. Sett i ovnen, stek i ca 12 minutter eller til massen blir gyllen.

Den første sjokoladekaken ble bakt i 1847. Da oppdaget man at man kunne fremstille pulver av kakaobønner.

Ta nøttegranolaen ut av stekeovnen, la den kjøle. Hell i en hyggelig beholder og bland med bær og kokosmasse. Her kan alt du liker brukes – det er bare å prøve seg frem. Et skikkelig antioksidantsjokk og godt å spise med youghurt om morgenen.

 

Søt syrlig møter bittersøt

Plnty_Sjokolade_foto_Karoline_Billehaug_005

Dette trenger du:

2 appelsiner
200 g mørk 70 % sjokolade

Har du fått uventede gjester og må finne på noe godt i en fei? En appelsin og litt mørk sjokolade løser saken. Det er ingenting som smaker bedre en møtet mellom disse to ingrediensene. Og de er garantert å pirre en hvilken som helst gane. Men en lekker dessertvin til, er dette kongedessert nummer én.

Det sies at kakao inneholder rundt 300 stoffer, blant annet antioksidanter og koffein.

Dette gjør du:

Skjær av toppen og bunnen på appelsinen. Før en kniv langs den runde appelsinformen, slik at du fjerner alt skall. Skjær appelsinen i skiver, pass på at de to midterste blir like, og så tykke som du ønsker. Knus sjokoladen i tilfeldige biter og dryss over appelsinen. Servér med kniv og gaffel.

Close