Vel Bakt! - PLNTY | kulturmagasinet

Vel Bakt!

Er du ute etter et enkelt måltid som ikke krever for mye, er bakekunsten noe du vil sette deg inn i. Og alle sesongens råvarer elsker å bli tilberedt på denne måten. Sett over ovnen, kapp grønnsaker og fiskestykker i ønskede størrelser, og legg i ildfast form, folie, eller i bakepapir. Sett inn i ovnen og snart har du et bugnende måltid, mens du kan gjøre andre ting.

FIKS FISKEMIKS
At nordmenn burde nyte mer at havets frukter, er det ingen tvil om. Det fins mer enn oppdrettslaks å få kjøpt, og til å være et land med så lang kystlinje og tusenårig fiskekultur, kjenner vi alt for lite til våre lokale, oseaniske fristelser. Denne måten å tilberede fisk på, åpner for å prøve nye sorter og smaker.

Dette trenger du:

200 g laks
200 g steinbitt
200 g sei
1 paprika
2 gulrøtter
100 g sukkererter
100 g smør

8 poteter (valgfritt)
stekeolje (solsikke eller raps)

Dette gjør du:

Skjær fisken i terninger, vask og rens grønnsakene. Kutt i biter eller strimler, hva du ønsker. Kutt smøret i terninger og ha i folien. Pakk fisk og grønnsaker i porsjoner i folie. Hvis du ønsker poteter til, går de også inn i ovnen. Kapp i båter og legg i en ildfast form. Ha på stekeolje, salt og pepper. De blir best hvis de står i ovnen i 30 minutter, fisken baker ferdig på 20.

Plnty_GodtBakt_foto_Karoline_Billehaug_002

 

OVNSBAKT RØDLØK
Den røde løken påstås å ha en sterkere smak en sin fetter, den gule. Men den er ikke fremmed for å bli bakt den heller – eller i folie på grillen om sommeren, er kjent stil. Dette er tilbehøret å velge til neste måltid. Et stykke kjøtt i pannen, hel bakt fisk – og en bakt løk. Trenger du mer?

Dette trenger du:

Så mange røde løk som det er porsjoner til middag.

En klatt smør til hver løk
Frisk timian
Frisk rosmarin

Eventuelle andre urter du liker.

Dette gjør du:

Sett løken(e) i en ildfast form, ha i så mye urter du ønsker, smør og stek i ovnen på 200 grader i 45 minutter. Bare fargen er til å bli sulten av.

Plnty_GodtBakt_foto_Karoline_Billehaug_004

 

ROTGRØNNSAKER I PORSJONSPAKKE
Det er elegant å servere grønnsakene i en pakke. Og det er like enkelt som det ser ut. Man velger de grønnsakene man liker. Vi har valgt noen av de vi liker. Hvis du vil ha grønnsakene som et eget måltid, kan du lage en passende hvit saus til.

Dette trenger du:

2 gulrøtter
1 stor pastinakk
2 stilker purre eller stangseleri
1 rød løk

Alternativ saus:
4 dl lettmelk
3 ss hvetemel
½ ts salt
1 krm muskatnøtt, revet
revet parmesan
pepper

Dette gjør du:

Pakk grønnsakene i bakepapir, og sett i ovnen. La bake i 30-40 minutter. Lag eventuelt saus i en gryte.

Visp hvetemelet inn med kald i en kjele. Kok opp blandingen mens du rører. La det småkok på svak varme i tre til fem minutter. Riv muskat over sausen og smak til med salt og pepper. Riv parmesan og ha i sausen.

Plnty_GodtBakt_foto_Karoline_Billehaug_003

 

GODE, GAMLE BAKEPOTET
Den gode, gamle poteten har mettet mange munner i historien, og er Nordens svar på pasta eller ris. En gang i tiden ble folk syke av å spise den, men det var før de forsto at det var røttene de skulle fortære, ikke blomsten. Bakt potet har vært elsket og utskjelt, men den forsvinner ikke fra repertoaret. En bakepotet med litt størrelse og fyll utgjør et helt måltid. Greit hvis du er student. Også greit hvis du ønsker deg et enkelt måltid som så og si lager seg selv.

Dette trenger du:

Så mange bakepoteter du trenger, en til hver. Pass på at de har lik størrelse slik at de tar like lang tid i ovnen.

Dette gjør du:

Skjær et snitt i potetens overflate. Pakk den inn i folie. Sett i ovnen på 200 grader og la den stå i en time. Er poteten av større størrelse, la den stå i 1,5. Når den er ferdig, tar du den ut, fjerner folien og setter den inn igjen i 5-10 minutter så den får en fin bakt overflate også.

Fyll
Hva kan du ha i poteten? Nesten hva du vil. Alt fra gresk tzaitziki til meksikansk salsa, alt slags kjøttfyll, fine grønnaker, oster – Cheddar er et populært valg, men se ikke bort fra Brie. Prøv deg frem. Ved å fjerne litt av potetens innhold, blir det plass til annet snacks.

Raffinert eller enkelt – slik som vi har valgt; asparges og parmesan, eller en skikkelig erkenorsk variant – røkelaks med rogn. Felles for alt som har med bakt potet å gjøre, er at det innebærer at ingrediensene passer til rømme eller creme fraiche. For det er obligatorisk i en bakepotet.

Plnty_GodtBakt_foto_Karoline_Billehaug_005

 

Ble du sulten? Gå i gang med baksten.

Close