Det bugner av utstillinger og arrangementer, både utendørs og innendørs. Det er mye å se, alt fra diamanthodeskaller og musikkfestilval til utstillinger av strikkeplagg.
9.10 – 31. januar: NORSK SKULPTURBIENNALE
Fra den 9. oktober arrangerer Norsk Billedhoggerforening og Vigeland-museet NORSK SKULPTURBIENNALE 2015. Den er den 8. i rekken og den største mønstringen av tredimensjonal kunst i Norge. I alt er 33 kunstnere valgt ut til å delta med til sammen 26 prosjekter hvorav tre av dem er kunst i det offentlige rom. Over halvparten av verkene som vises på biennalen er nye produksjoner.
Kurator for årets biennale er Anne Szefer Karlsen.
Szefer Karlsen stiller spørsmål om det tredimensjonale kunstuttrykket er i ferd med å forandre seg ettersom vårt eget forhold til rom og bilde er i endring. Det oppstår spenning mellom verker og skjermer, som vi ser på hver dag, og i tillegg er det sosiale rommer vi oppholder oss i endret med bruk av mobiltelefon. Utstillingen fremmer disse funderingene. Kan vi finne spor av skjermkultur også i tredimensjonale uttrykk? Og hvordan ser vi publikummere tredimensjonal kunst?
Mer om Norsk skulpturbiennale her.
15.10: KJENN PÅ MUNCH
Å oppleve Munch sine bilder for oss seende er mulig året rundt, men nå har også de blinde og svaksynte muligheten. 15.oktober arranger Munchmuseet i samarbeid med Canon og Norges Blindeforbund i helt ny drakt – i en taktil utgave. Tre av Munchs mest kjente malerier har ved hjelp av ny teknologi blitt til at du nærmest kan ta og føle på hans budskap. Du har muligheten til å høre historiene bak bildene, og se resultatet når de taktile bildene er utstilt side om side med orginalverkene.
Opplev tre av Munchs verker på en ny måte og les mer om arrangementer her.
11.10 – 6.12: KUNSTHÅNDVERK 2015
For 38. gang arrangers en juryert årsutstilling på Nasjonalmuseet. Her ønsker man å vise det beste innen samtidens kunsthåndverk. I år har 321 kunstnere søkt om å få stille ut med hele 994 arbeider. Utstillingens jury har valgt ut arbeidene, og etter andre runde falt valget på 37 kunstnere med 54 arbeider. Juryen har bestått av keramiker og kurator Heidi Bjørgan, smykkekunstner Anna Talbot, tekstilkunstner Hilde Hauan Johnsen, smykke- og korpuskunstner Yasar Aydin og seniorkurator ved Nasjonalmuseet Inger Helene Stemshaug.
16.09 – 15.11: DAMIEN HIRST
Astrup Fearnley Museet stiller ut en betydelig samling av arbeidene til den britiske kunstneren Damien Hirst. Utstillingen inkluderer et av hans mest ikoniske verker; diamanthodeskallen, For the Love of God (2007). Dette er en platinastøpt hodeskalle besatt med diamanter og den har aldri vært vist i Skandinavia tidligere.
Hirst viser ofte groteske refleksjoner over dødelighet. Han er kjent for sine kadavre nedsenket i formalin, sommerfugler som er festet til blankmalte leretter, bilder av kreftceller og medisinsk utstyr plassert i sterile skap. Kunstverkene konfronterer tilskueren med det »avgjørende øyeblikk». Utstillingens kuratorer er Gunnar B. Kvaran og Therese Möllenhoff.
Les mer om utstillingen her.
27.10. – 01.11: OSLO WORLD MUSIC FESTIVAL
Oslo World Music Festival går i 2015 inn i sitt 22. år, og går av stabelen fra 27. oktober til 1.november. Disse seks dagene kan du oppleve mer enn 300 artister fra hele verden. Det blir alt fra flamenco, soul og fado til elektronika, hip hop og ørkenblues., og festivalen vil inkludere andre kunstuttrykk som utstillinger, seminarer, workshops, og tverrkunstneriske uttrykk. OWMF skal også fortsette satsningen med et eget prosjekt for og med ungdom, samt styrke familiekonserttilbudet. OWMF har vært en del av Rikskonsertene i 18 år nå, i dag fremstår festivalen som den fremste verdensmusikkfestivalen – ikke bare i Norge, men i Norden og Europa. Det blir musikk på mange scener i hele Oslo by.
Mer om Oslo World Music Festival her.
Oktober: HØSTTUR I EKEBERGPARKEN MED GUIDE
Bladene som skifter farge, forandringer i lyset og friskere vær. De ledige dagene behøver ikke å tilbringes innendørs. Bestill en guidet tur gjennom Ekebergparken, og opplev kunsten og naturen og hør historiene bak.
Vil du oppleve noe unikt kan du prøve Skyspace. Det er et av den amerikanske kunsteren James Turrell sine mest kjente verker. Turrell arbeider med farger, lys og rom, og hans kunstverk engasjerer og lar betrakterne oppleve sanseinntrykk. Skyspace, som har fått tittelen The Color Beneath kan oppleves ved soloppgang og solnedgang. Det er et kunstverk som har en åpning i taket. I installasjonen endrer lyset seg. Dette for å påvirke oppfatningen av omgivelsene rundt oss.
Les mer om Ekebergparken og Skyspace her.
25.10: «STRIKK INNOM» PÅ NORSK FOLKEMUSEUM
En helg med strikkepinner, garn av ulike slag og ny kunnskap. Det er hva som tilbys de som kommer til Norske Folkemuseum 25.oktober. De arrangerer Strikker du innom. En dag med strikking og ny inspirasjon. Et arrangement for deg som enten er fersk med pinner i hånden, eller dreven og lager egne mønstre. I tillegg til å få hjelp av strikkedoktoren for å få ferdig stilt arbeid, kan også de minste få lære strikking.
Lær deg nye teknikker, få inspirasjon og møt andre som er glade i strikking. Museet vil også vise en egen strikkeutstilling som blant annet inneholder de eldste bevarte plaggene i museets samling, og smakebiter fra stilene fra hvert tiår fram til i dag. Alt fra votter og strømper, til den nå populære Skappelgenseren. Den andre delen av utstillingen viser noen av de mest kjente plaggene til Unn Søiland Dale, både Snøkrystall, Eskimo og den kjente Mariusgenseren.
Les mer om arrangementet og utstillingen her.
Forsidebilde: Faksimile fra Norsk Folkemuseum.