Fra Afrika til smykker av norsk natur - PLNTY | kulturmagasinet

Fra Afrika til smykker av norsk natur

Det hele startet med å rulle papir til smykker i Kenya. Etter å ha fullført en mastergad i møbeldesign fra Kunsthøgskolen i Norge, dro den uteksaminerte designeren Vanja Steinbru til Uganda med Design Uten Grenser. Ved siden av denne jobben var hun med og hjelpe det som nå kalles Fellesrådet For Afrika. Der jobbet hun med et prosjekt som skulle stimulere at kvinner kom seg ut i jobb. Her designet hun smykker som damer med HIV lagde av papir. Men i Uganda traff hun også drømmemannen. En engelskmann som igjen fikk jobb i Kenya, og Vanja fulgte med ham. Her vokste ideen frem, om å designe og produsere egne smykker.

 

Plnty_KvistKvae_04

På Kunsthøyskolen i Oslo hadde Vanja jobbet mye med laminering da hun studerte møbeldesign. Så etter å ha drevet med bistandsarbeid i  i Øst-Afrika, så hun muligheten for å starte opp i Norge og jobbe vediere med smykkeskissene hun hadde laget av finer.
– Jeg spurte meg selv hvordan jeg jeg kunne fortsette å bruke dette materialet her hjemme, ettersom det er et materiale jeg kjenner godt, sier hun.

Da hun kom tilbake fra Uganda, var hun arbeidsledig og hadde tid og mulighet til å følge drømmen om å lage sine egne smykker. Ett år tok det fra idé ble til ferdig produkt, og det, etter mange finjusteringer. Hun er inspirert av norsk natur og tradisjonsrike produksjonsmetoder.

– Produksjonsmetoden innen laminering og finering av tre er noe vi har lang erfaring med i Norge. Vanligvis er dette en produksjonsmetode som er brukt i møbelindustrien, sier hun. Med designmerket Kvist & Kvae ønsker hun å gjøre finer til et eksklusivt produkt, et materiale som både er formbart og som ser elegant ut. Gjennom smykkedesign ønsker Vanja å øke interessen for at man igjen skal verdsette en gammel håndtverkstradisjon og produksjonsmetode.

Norsk natur
Smykkene til møbeldesigner Vanja Steinbru er inspirert av norsk natur, noe som ses igjen i smykker som er utformet som greiner, kongler eller maur. Tre er ett av hovedmaterialene hun bruker, men det blir ikke smykker uten sølv. Hun bruker også tresorter som valnøtt og zebrano. Det er ikke så vanlig innen smykkeproduskjon. Inspirasjonen til utformingen av smykkene, finner hun fra barndommen. Lekenheten med å plukke opp en gren eller en stein og synes den er fin. Selv om Steinbru er utdannet møbeldesigner liker hun at man kan leke mer med materialene når det kommer til smykkene.

– Møbler er en større greie, men når produktet blir lite har man liten plass og man kan leke mer med det, forklarer Steinbru.

Plnty_KvistKvae_01

Ett år tok det fra idé til ferdig produkt etter mange finjusteringer.

 

Ta vare på det gamle
Tanken bak ’’Kvist&Kvae’’ er å skape verdiskapning hjemme i Norge. Hun ville ha noe som har norsk identitet etter så mange år i utlandet.
– Norske møbler er kjent i utlandet, så nå vil jeg det samme med smykker, sier Steinbru.
Hun prøver å ta tak i noe som man i utgangspunktet kanskje ikke anser som pent, som en maur, og ta det ut av sammenhengen. Med det blir det vakkert mener Steinbru.

Plnty_KvistKvae_03

I tillegg til å ta noe ut av sammenhengen og gjøre det vakkert, bruker Steinbru bevist eldre modeller til å vise sine smykker. Et valg med baktanken om at man skal ta være på ting, og ikke kaste det hvis noe får en ripe.
– Man får rynker fordi man opplever mye. Jo flere di har – jo mer har du levd, forklarer Steinbru.

Neste steget er få produksjonen av smykkene ut av loftet og inn i et eget lokale.

Steget videre
Smykkene til Steinbru blir laget og formet på et lite loft i leiligheten hun deler med engelskmannen, hennes største støttespiller. Ett smykke tar alt fra 20 til 30 minutter å lage, og ingen smykker blir derfor helt like. Hun har allerede stilt ut på messer i London og Danmark og smykkene selges i flere butikker i utlandet og hjemme i Norge. Neste steget er få produksjonen av smykkene ut av loftet og inn i et eget lokale. Dette ved hjelp av folkefinansiering. Hun håper at flere ser verdien av å føre tradisjonene videre og støtte hennes prosjekt.

Plnty_KvistKvae_05

– Jeg velger å gjøre dette for å kunne komme frem til målet mitt enda raskere, og kjappere kunne produsere mer effektivt og i større kvanta, forklarer Steinbru.

Nå vil hun vise de som allerede har investert i Kvist & Kvae enten gjennom kjøp eller støttespiller på tunge dager at dette går.

– De skal få verdi for det de allerede har puttet inn, om det er tid eller penger.

Close