Smykker for kvinner som tør - PLNTY | kulturmagasinet

Smykker for kvinner som tør

Det dunker i musikk og en opplyst runway er formet som en L gjennom rader av stoler og publikum. Plnty er på visning av Nina Vinjes smykker, og modellen forhaster seg ikke nedover scenen. Stylingen som følger smykkene, er preget av hippiemønstre og 70-tall, buksedresser med sirkelmønstre og detaljer som støvletter med skaft til over kneet.

Oslo Trend_NinaVinje_03

Charlies Angels
Modellene til smykkedesigner Nina Vinje minner om damene i filmene Charlies Angels, med 70-tallets skarpe fokus på at kvinner kunne gjøre klassiske «manneting», som å løse kriminalgåter. Dengang var også Charlies Angles en serie som gikk på fredagskvelden i Norge. Kvinnetypen var både sexy og selvstendig, intelligent og smart. Noe som igjen kan vise tilbake til kvinnen Vinje designer for.

– Jeg er veldig glad i å lage ting som gir kraft til damer som ikke er redde for å skille seg ut, forklarer Vinje.

Hun sitter på fortauskanten utenfor Ballroom i Oslo sentrum, hvor hun akkurat har vist frem smykkene sine på Oslo Trend. Det er store smykker med farger av rødt, brunt og sort, og materiale av metall og pleksiglass. Dette er materialer hun har funnet frem til fordi de er lette å håndtere og forme slik hun vil. Det hele startet med at hun forelsket seg i metall. Det er så medgjørlig.

– Jeg fant et metall som jeg aldri har tenkt på at man kan forme slik som man vil. Og jeg tror det er det samme med plasten. Man tenker på det som noe statisk, men det er faktisk snilt å jobb med.

Oslo Trend_NinaVinje_01

Plasten Nina Vinje snakker om er pleksiglass. Grunnen til at hun valgte å bruke pleksiglass i smykkedesign, var i utgangpunktet at fargene kommer så godt frem, men også at hun kan skape annerledes former.

– Det er stivt og når du varmer det blir det veldig medgjørlig. Man kan gjøre så mye mer med det enn hva man i utgangspunktet tenker at plastmaterialet vil, forklarer Vinje.

– Jeg fant et metall som jeg aldri har tenkt på at man kan forme slik man vil.

Selvtillit
Nina Vinje designer ikke for en hvilken kvinne som helst. Hun har kvinner i kikkerten, som tør å vise seg frem. Hun vil gjerne snakke til de som har selvtillit. Det kan man trenge hvis man skal gå med de store og fremtredende smykkene til hennes. Hun tror selv at de ikke passer for alle.

– Det er en spesiell type dame jeg henvender meg til. I motebildet har det vært mye ’’chabby-chic’’ i det siste, også innen smykker – med perler og krimkrams, som hun kaller det, uten å legge skul på at hun går egne veier og utenfor allfarvei, til tross for at som representerer det koselige og trygge er en stil norske kvinner er veldig glad i.

– Men det er vel 10 til 20 prosent der ute som er mer stilsikre og selvsikre enn den store mengden, og som er mine damer, sier smykkedesigneren.

Oslo Trend_NinaVinje_06

Et gjennomtenkt kjøp er kvalitet
For det er disse damene Nina Vinje designer til. Selvsikre damer med 70-talls «vibe», som ser hvilket språk smykkene hennes formidler. Hun tror flere kunder blir mer bevisst hva de kjøper og at de får et annet forhold til det de har på seg – og seg selv – når de har tatt bevisste valg. Også når det gjelder kvalitet og bruk- og kast-mentalitet. Man får et forhold til noe som er gjennomtenkt, noe man virkelig ønsker seg.

– Vi produserer nok søppel som det er, sier hun og henspeiler på det masseproduserte markedet, og hvordan vi konsumerer ved bare å kjøpe nytt. Vi må heller ønske oss noe vi setter pris på, sier hun.

Oslo Trend_NinaVinje_09

Fra gullsmed til smykkedesigner
Nina Vinje er utdannet gullsmed, men alt startet med et år ved Raulandsakademiet, med metall. Der fant ut hun at dette var noe hun likte, og tok deretter gullsmedutdannelse i Oslo. Da den var gjennomført, følte hun likevel at det var noe som manglet, så hun reiste til London og utdannet seg videre innen smykkedesign.

– Jeg er veldig glad i å lage ting som gir kraft til damer som ikke er redde for å skille seg ut.

– Det var ingen frihet å finne når det gjaldt design og utformelse innen gullsmedfaget. Så da endte jeg opp med å reise til London og ble der i fire år, sier Nina Vinje.

– Startet  du ditt eget merke med engang du kom tilbake?

– Jeg startet et verksted med engang, men jeg måtte ha tid for å få det til å utvikle seg.

Oslo Trend_NinaVinje_02

Satser alt på smykkedesign
For Nina Vinje har måttet jobbe hardt ved siden av å bygge opp sitt eget merke. Blant annet har hun jobbet mange år ved Norway Design, med innkjøp av smykker og det å øke oppmerksomhet rundt norsk design. Det gjorde hun i 13 år.

– Og så skal man jo få noen barn og greier. Da går det karrieren litt saktere enn det man ønsker. Når får vi se hva som skjer, sier hun og har tatt steget ut som smykkedesigner.

– Satser du 100 prosent nå?

– Jeg har ingen annen jobb, så vi får si det sånn, avslutter Nina Vinje.

Close