Plnty å gjøre i september - PLNTY | kulturmagasinet

Plnty å gjøre i september

Kulturlivet blomstrer, og det er mange aktiviteter å ta del i når høsten ankommer. Som tidligere er det også aktiviteter som foregår i utlandet som vekker oppmerksomhet, kanskje særlig 100% Norway som viser ny norsk design for et internasjonalt publikum. Introduksjonsbildet til denne saken er designet av Jørgen Platou Willumsen and Stian Korntved Ruud under navnet Kneip.

22.09 – 31.10.2015: OSLO NYE

Plnty_Oslo_Nye_Teaterkonsert_Leonard_Choen_2015

 

På Oslo Nye teater har de tatt et dypdykk ned i Leonard Cohens univers hvor kjærlighet, begjær og melankoli lever. Det finnes ingen replikker i oppsetningen, men her finner man en rød tråd av følelser og relasjoner skildret gjennom Håvard Rems solide oversettelse av Cohens sangtekster og Rolf Heims regi.

Dette er en forestilling med live musikk som hedrer livet som en fest. En rekke håndplukkede sanger fra Leonard Cohens mangfoldige produksjon gjennom nærmere 60 år utgjør teksten i denne helmusikalske forestillingen, med blant andre Marian Aas Hansen, Geir Zahlder og Espen Beranek Holm. Tre par på fest utgjør handlingen.

Se flere forestillinger på Oslo Nye

24.09 – 27.09.2015: 100% NORWAY / LONDON

Plnty_100percent_Norway_2015_design_Gridy

 

Det er like spennende hvert år, når utstillingen 100% Norway går av stabelen under London Design Festival. 100% Norway har i mange år presentert norsk design og menneskene bak noe av det ypperste vi har å by på innen interiør-, møbel- og produktdesign. I år arrangeres festivalen for 12 gang, hvor bransje, marked og publikum får muligheten til å bli kjent med 33 av landets mest lovende talenter.

Festivalen finner sted i Old Truman Brewery i Øst-London, og er et samarbeid mellom DogA, Den norske ambassaden i England og Utenriksdepartementet, som har gått i partnerskap med Nowegian Icons.

Utstillingen er kuratert av Benedicte Sunde fra DOGA og Peppe Trulsen i Norwegian Icons.

Du ser her stablestolen Gridy, designet av Lars Olav Dybdal and Wilhelm Grieg Teisner.

Mer om 100% Norway her.

25.09 – 13. nov.2015: NASJONALMUSEET

Plnty_Nasjonalmuseet_september_2015

 

Fem nye utstillinger er klare for publikum denne høsten, blant dem en vandreutstilling i det landsdekkende programmet. Utvalget spenner fra den internasjonalt anerkjente Fiona Tan, via tegneserier til tresnitt fra de siste fem hundre årene.

Blant utstillingene presenterer Nasjonalgalleriet et dypdykk i Anna-Eva Bergmans grafiske univers. Kunstneren er en pioner innen norsk abstrakt kunst, med en særlig interesse for naturens fenomener, vi vil møte Fiona Tan, den australsk-indonesiske kunstneren som utforsker hvordan identitet formes og minner skapes. Men du vil også finne utstillingen Arkitektstriper, arkitektenes bruk av tegneserier – fargerike fantasiverdener fylt med snakkebobler og fartsstreker, og bli kjent med hvorfor og hvordan arkitekter velger å ta i bruk den 9. kunstformen.

Mer på Nasjonalmuseet.

26.09 — 08.11.2015: FOTOGALLERIET

Plnty_Fotogalleriet_Alec_Soth_2015

 

Fra september kan du se utstillingen Songbook på Fotogralleriet i Oslo. Det er en utstilling med nye sorthvite fotografier av den internasjonalt anerkjente fotografen og amerikaneren Alec Soth. Minneapolis, Minnesota

Soth er blant annet kjent for sine særegne portretter av ensomme amerikanere i prosjektet Sleeping by the Mississippi og Broken Manual. Soth har i den senere tid vendt linsen mot livet, fellesskapet og det sosiale samfunnet  i USA. I tre år reiste Soth og skribenten Brad Zellar sammen rundt i ulike områder i USA, Zellar forkledt i rollen som en reporter for sin egenproduserte avis LBM Dispatch.

Alec Soth er født i 1969 og jobber ut fra sin base i Minneapolis, Minnesota. Fotografiene hans har blitt vist i en rekke soloutstillinger og gruppeutstillinger, inkludert Whitneybiennalen og Sao Paolo Biennalen i 2004.

Se mer på Fotogalleriet

26.09. – 04.10.2015: ORDKALOTTEN

Plnty_Ordkalotten_hva_skjer_september_2015

 

Ordkalotten – som arrangeres innunder Tromsø internasjonale litteraturfestival – er en årlig litteraturfestival som finner sted i september/oktober hvert år. I år er temaet kropp, og omhandler alt det vi forbinder med kroppen, fra et fysisk organ, via kjønn til tabuområder. Kroppen trenes opp eller brytes ned, den er sårbar for sykdommer og overgrep, og den er dødelig. Og alt dette er brennstoff i litterære tekster.

Gjester i år er forfattere som Eldrid Lunden, Finn Skårderud, Pia Tafdrup, Linnea Myhre og Erlend Loe, for å nevne noen. Se hele gjestelisten her.

Festivalens kunstneriske profil er preget av Tromsøs nordlige beliggenhet og samtidig et globalt perspektiv. Ordkalotten har et bevisst urfolksperspektiv og et særlig ansvar for å ivareta trespråkligheten i nord (samisk, norsk, kvensk), og for å belyse spesielle forhold i nordområdene.

Mer om Ordkalotten her.

8.– 9. oktober 2015: VISUELT

Plnty_Visuelt_Grafill_2015_2016

 

I år er det kommet inn 667 bidrag til den årlige Visueltkonkurransen, Nordens største konkurranse innen visuell design. En sterk fagjury skal dømme profesjonelle designere, illustratører og animatører og ikke minst studenter, som gir pris til de beste i den kreative industrien i Norge innenfor grafisk design, illustrasjon, digital design og moving image.

166 av de innsendte bidragene er nominert. Listen over nominerte vil presenteres fredag den 9. oktober, under prisutdelingen på Posthallen i Oslo.

I år arrangeres den for 22. gang, og det er Grafill som er arrangør.  Billetter til arrangementet kan kjøpes fra Grafill sine nettsider.

Close