Havmannens overraskelser - PLNTY | kulturmagasinet

Havmannens overraskelser

Litt som i en Ivo Caprino-fortelling, der destinasjonen ligger litt oppover, mot øst og noen grader bortover, mot søta bror, møter tregrensen himmelen. Der står tiden stille. Og nettopp der hvor sterk arbeidsmoral har formet samhold opp gjennom tidene, finner man kultur og kunst i en bygd med verdensarv.

17.08.2015_Lysgaard_Keramikk_PLNTY_Andreas_Lange_2015_11

Lysgaard Keramikk i Storgaten
På selveste Bergstaden, eller Røros, finner man bygda med de sjarmerende butikkene og alskens lokalproduserte råvarer og tilbud innen både mat og mote. Her blir ideer ruget og klekket. Atmosfæren er preget av forkjærlighet for godt håndverk, og man finner alt dette midt i storgaten, hos Lysgaard Kermaikk.

17.08.2015_Lysgaard_Keramikk_PLNTY_Andreas_Lange_2015_12

Inn mellom husvegger fulle av fortid og inne i en bakgård badet i sollys, sitter Per Lysgaard i sola og nyter morgenkaffen. Lysgaard er en karismatisk fyr, som oser av ro. Han er en mann som har har skjønt hvordan man skal skaffe seg motivasjon og inspirasjon.

17.08.2015_Lysgaard_Keramikk_PLNTY_Andreas_Lange_2015_9

Godt håndtverk
Per Lysgaard kom til Røros i 1983, hvor han utviklet forkjærlighet for håndtverk. Med inspirasjon fra hav – og et øye for blått– og med god drahjelp fra en minst like kunstnerisk og engasjerende kone, ble Lysgaards kunst født.

”Gi folk noe de ikke forventer, det er gøy!”

Han forteller at han elsker å overraske, at det er viktig å komme med noe uventet og ikke slippe taket i ideer. Han vil forme dem og la dem bli til. Masseproduksjon er ikke hans stil, men han innrømmer at han må ha et et visst kvantum som han kan selge. Men han tror bestemt at det er det særegne og overraskende som gjør inntrykk på de som kommer inn i lokalet hans. Og hit kommer de fra alle verdenshjørner, til Lysgaard Keramikk.

17.08.2015_Lysgaard_Keramikk_PLNTY_Andreas_Lange_2015_5

Trønderkeramikk hentet fra havet
Trønderkeramikk formet av Lysgaard selv, slår tydeligvis an både hos turister og lokale beboere. Denne kunsten skal man lete lenge etter for å kunne finne maken til. Og her er nok Bergstaden en fordel, det er et rolig sted med både kultur og inspirasjon. Og det at inspirasjon er hentet fra havet, er kanskje ikke så rart. For når man stirrer utover Røros-viddene, så er det i grunn som å se på havbunnen.

17.08.2015_Lysgaard_Keramikk_PLNTY_Andreas_Lange_2015_1

Kunsten kan nytes rent visuelt men også som hverdagskunst. Han lager alt fra kaffekopper til praktfulle fat på veggen, ting som har en eim av en frisk bris fra havet.

02_17.08.2015_Lysgaard_Keramikk_PLNTY_Andreas_Lange_2015
Taket er dekorert med noe som kan ligne et korallrev.

Inspirert av havet
Bakgården er utsmykket til bristepunktet av visuelle delikatesser. Det er åpent, intimt og ikke minst veldig hyggelig å komme inn i bakgården til Per Lysgaard. Han lar seg inspirere av abstrakte former fra havet. Alt fra rumpetroll til sjøorm eller blekksprut, det spiller ikke så stor rolle. I taket er det dekorert med noe som godt kan være et korallrev. Nyansen av gult, grønt og blått går igjen.

01_17.08.2015_Lysgaard_Keramikk_PLNTY_Andreas_Lange_2015_34

Lysgaard formidler gjerne tanker og opplevelser. Lokalene hans består av kreative to etasjer, og er innredet med dreiebenk. Og det hele presenteres i en tiltalende åpen løsning.

17.08.2015_Lysgaard_Keramikk_PLNTY_Andreas_Lange_2015_29

Man kommer inn i et lokale fylt med flotte kaffekopper og skåler. Og da er det jo et ekstra poeng at Per Lysgaard selv sitter i hjørnet ved inngangen og dreier kunsten sin.

17.08.2015_Lysgaard_Keramikk_PLNTY_Andreas_Lange_2015_19

Forkjærlighet til detaljer
Lysgaard kutter til et emne, og iført den trofaste arbeidsjakken setter han i gang å dreie. Og det å se ham forme det som etter en lengre glasserings- og brenningsprosess blir vakre produkter, gjør inntrykk. Og det er i dette arbeidet at Lysgaards forkjærlighet for detaljer kommer til syne. Her er fokuset det som skjer fra tanke til hånd.

17.08.2015_Lysgaard_Keramikk_PLNTY_Andreas_Lange_2015_17

Lekeplass
Vi tar turen ned i underetasjen, og får et innblikk i hvordan man brenner keramikk, og får øye på noen prøveprosjekter fra en av Lysgaards yngre kreatører. Ingen tvil om at dette er en lekeplass for enhver kreativ sjel.

Det er ikke vanskelig å la seg overraske av Lysgaards kreasjoner i kreamikk.

17.08.2015_Lysgaard_Keramikk_PLNTY_Andreas_Lange_2015_14

Lysgaard frem noen av sine inspirasjonskilder. En skillpadde i et akvarium. Og et gutteaktig smil dukker opp på Lysgaards ansikt. Skillpadden stirrer nysgjerrig tilbake inne fra skallet. Kanskje litt som en typisk ide, så bruker den litt tid på å komme ut av skallet, og skillpadden titter etter hvert nysgjerrig ut.

17.08.2015_Lysgaard_Keramikk_PLNTY_Andreas_Lange_2015_18

Ingen tvil om at Lysgaard elsker sitt håndverk. Og det er når han engasjert viser fram en dunkel kjeller, at man virkelig får innblikket i Lysgaards historikk. Her står gamle hånddreiere, brukt over et par tiår, dekket i gammel leire og støv.

17.08.2015_Lysgaard_Keramikk_PLNTY_Andreas_Lange_2015_13

I en kjeller på Bergstaden kan man finne mange finurligheter og rariteter. Men her ser man en kunstner som står der med fortiden i sine hender, klar for å forme framtidens kunst.

17.08.2015_Lysgaard_Keramikk_PLNTY_Andreas_Lange_2015_8

Neste prosjekt
Ii 2. etasjens, der hvor akvarellfarger bor, forteller han engasjert om kunsten.

– Den er vektløs og flytende.

Det skal være variasjon, og det synes. For når man kaster litt mer enn bare et blikk på utstillingene, så ser man det – størrelsene, formene, graveringene – alle er ulike. En lik gjenstand, er gjort unik på hver sin måte. Lysgaard ønsker ikke å masseprodusere seg selv. Dessuten har han prosjekter utenom.

17.08.2015_Lysgaard_Keramikk_PLNTY_Andreas_Lange_2015_6

Per Lysgaard skal stå for utsmykkingen av den nye svømmehallen på Røros. Et spennende prosjekt der han selv får lov til å utforme det med relativt frie tøyler. Han kommer bærende på en form, en fisk nærmere bestemt, som skal henge i taket.

17.08.2015_Lysgaard_Keramikk_PLNTY_Andreas_Lange_2015_2

Og i svømmehallen er det et stort panorama-vindu i enden. Tanken er at fiskene skal komme svømmende gjennom vinduet og inn i rommet.

17.08.2015_Lysgaard_Keramikk_PLNTY_Andreas_Lange_2015_10

Per Lysgaards keramikk sier noe om hvordan lidenskap kan føre til mye moro, for både skaperen og den som skal ha dette. Og det er akkurat det Lysgaard er, insprierende på alle måter.

Close